Αποκλειστικό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΠΑΣ – Ένας δεινός money maker

21 Οκτωβρίου 2020 21:30

Ο γνωστός επιχειρηματίας, που έφυγε από τη ζωή, διέπρεψε στον κλάδο της ασφάλισης συμβάλλοντας στην ανάπτυξή του

Ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες και πρωτοπόρους στον χώρο της ασφάλισης, ο Γιώργος Κούμπας, έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο έπειτα από πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Υπήρξε επιφανές στέλεχος, για δεκαετίες, στην ασφαλιστική αγορά και η συμβολή του στην ανάπτυξη του κλάδου θεωρείται πολύτιμη. Ήταν εκ των ιδρυτών του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων και μάλιστα κατά καιρούς κατείχε θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά είχε καταγωγή από τη Μυτιλήνη, ενώ η οικογένειά του ήταν εύπορη. Ο πατέρας του υπήρξε στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, ενώ αργότερα εισήχθη στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα στο τμήμα Χημικών Μηχανικών. Ωστόσο, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποφάσισε να στραφεί σε άλλο αντικείμενο. Έτσι, άρχισε να εργάζεται στην ασφαλιστική εταιρεία «Πλυτά».

Αργότερα, πήγε στην ασφαλιστική «ΑΣΤΗΡ», θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, λόγω σχέσεων του πατέρα του και το 1973 –έχοντας πλέον αποκομίσει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες- αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, «Ασφάλειες Γ. Κούμπας ΕΠΕ». Λίγα χρόνια αργότερα εξελίχθηκε στην «Κούμπας & Σία Εκπρόσωποι Ασφαλιστικών Εταιρειών Α.Ε».

Αντιλαμβανόμενος τις ευκαιρίες που ανοίγονταν εκείνη την εποχή, τοποθετήθηκε στις ασφαλίσεις τραπεζικών εργασιών, την ασφάλιση ευθυνών διοικητικών συμβουλίων και τη διαμεσολάβηση ασφαλίσεων.

Χλιδάτη ζωή

Οι κινήσεις του αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχημένες και γρήγορα απέκτησε οικονομική δύναμη, που δεν έκρυβε. Αγόρασε πολυτελές διαμέρισμα στο Κολωνάκι, στην οδό Φωκυλίδου, ενώ κυκλοφορούσε με πανάκριβα αυτοκίνητα, στα οποία είχε αδυναμία. Στα σαλόνια της Αθήνας το όνομά του ακουγόταν όλο και πιο συχνά όχι μόνο για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες αλλά και για τον γάμο του, καθώς η σύζυγός του προερχόταν από την οικογένεια Πατέρα.

Αναμίχθηκε και στην πολιτική. Αρχικά υπήρξε συνδικαλιστής αλλά οι σχέσεις του προχώρησαν πολύ με το ΠΑΣΟΚ (φυσικά είχε δίαυλο επικοινωνίας και με τη Νέα Δημοκρατία), σε βαθμό τέτοιο που τη δεκαετία του 1990 διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Το 1992 προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας «Eurobrokers Μεσίτες Ασφαλίσεων» και τέσσερα χρόνια αργότερα σύστησε την «Κούμπας Ασφαλιστικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε.», η οποία το 2000 σε σύμπραξη με τη «Σάρρος Χρηματιστηριακή» μετατράπηκε σε «Κούμπας Α.Ε. Συμμετοχών». Η εταιρεία καθιερώθηκε ως ανεξάρτητος ασφαλιστικός σύμβουλος μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, απέκτησε τέτοια δυναμική που το 2004 εισήχθη αυτόνομα στο Χρηματιστήριο.

Γνωστός για το… επιθετικό του παιχνίδι προχώρησε σε σειρά επενδύσεων σε Σερβία και Ρουμανία, σε τοποθετήσεις στα φωτοβολταϊκά και το real estate, μέχρι και σε χώρες της Βαλτικής.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 έφτασε στο σημείο να διαθέτει αξίες 100 εκατ. ευρώ κυρίως σε μετοχές που περιλάμβαναν τη «ΜΙG», τη «Marfin Popular Bank», τη «Vivartia», τη «SingularLogic» και τη «GIT Holdings»!

Είχε ήδη κάνει και δεύτερο γάμο, με την Άννα και είχε αποκτήσει δύο παιδιά.

Η κατάρρευση

Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό με την οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση του 2010. Δύο χρόνια αργότερα, ο όμιλός του οδηγήθηκε σε στάση πληρωμών και αναστολή διαπραγμάτευσης από το Χρηματιστήριο.

Παρά τις προσπάθειες αντιστροφής του κλίματος, το 2015 η «Κούμπας Συμμετοχών» δέχθηκε το πιο μεγάλο πλήγμα αφού οι μετοχικές επενδύσεις της σαρώθηκαν από την τεράστια πτώση του Χρηματιστηρίου. Τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα είχαν και οι επενδύσεις σε ακίνητα και ενέργεια.

Ο όμιλος βρέθηκε να εμφανίζει δανειακά ανοίγματα ύψους 138,5 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα δάνεια συνήφθησαν με την Τράπεζα Πειραιώς (ήταν δύο ομολογιακά που χορηγήθηκαν σε περιόδους ευμάρειας κατά τα προηγούμενα χρόνια). Η Τράπεζα κατήγγειλε τις δύο συμβάσεις συνολικού ανεξόφλητου ύψους 114,1 εκατ. ευρώ καθιστώντας τα δάνεια ληξιπρόθεσμα και άμεσα απαιτητά.

Με βάση την οικονομική έκθεση του 2015 της «Κούμπας Συμμετοχών», η συνολική αξία του ομίλου αποτιμήθηκε μόλις στα δεκαπέντε εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς προέβη τότε σε κατάσχεση ποσοστού οριακά χαμηλότερου του 16% που ο επιχειρηματίας κατείχε στο νοσοκομείο Metropolitan. Παράλληλα, αποφασίστηκε να γίνουν πλειστηριασμοί της ακίνητης περιουσίας του ομίλου του ώστε να καλυφθεί μέρος των οφειλόμενων.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τον Μάιο του 2017 επιβλήθηκε και αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας «Eurobrokers», στην οποία διατηρούσε μετοχές ο Κούμπας…

«Tο χρήμα σε υποδουλώνει όταν το υπηρετείς από φόβο μην το χάσεις»

Ο Γιώργος Κούμπας έγινε γνωστός για τις τολμηρές επενδυτικές αποφάσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, η οποία κράτησε περισσότερο από πενήντα χρόνια.

Ο επιχειρηματίας, που είχε εκλεγεί στην Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών και παράλληλα υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, δεν κρατούσε τα χρήματα που κέρδιζε. Είτε τα επένδυε είτε τα διέθετε ώστε να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής μαζί φυσικά με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Στη βιογραφία του, την οποία εξέδωσε πριν από λίγα χρόνια με τον χαρακτηριστικό τίτλο «All Risks», ο Κούμπας είχε αναφερθεί στη σχέση του με το χρήμα σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Tο χρήμα σε υποδουλώνει όταν φτάνεις να το υπηρετείς από φόβο μην το χάσεις. Εγώ δεν προσπάθησα ποτέ να το στοκάρω, το έβαζα να γεννάει ή να χάνεται και βέβαια το χρησιμοποιούσα για να περνώ καλά εγώ και οι γύρω μου».

Όλοι αναγνωρίζουν ότι στις πέντε δεκαετίες επαγγελματικής πορείας του, ο Κούμπας κατέγραψε πρωτοποριακή ανάπτυξη στον ασφαλιστικό κλάδο και σε διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από άλλους συναδέλφους του της διαμεσολάβησης κυρίως επειδή κατόρθωσε να συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια προς επένδυση σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις στον χώρο, υπογραμμίζουν πως η επιτυχία του βασίστηκε στον συνδυασμό του σωστού επιχειρείν και της αξιοποίησης των συγκυριών όπως ήταν η φιλικές σχέσεις που διατηρούσε με τους Νίκο Μακρόπουλο, Τάσο Τζαβέλλα, Νίκο Σάρρο και Ανδρέα Βγενόπουλο.