ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

22 Οκτωβρίου 2020 22:45

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της πολυαναμενόμενης δίκης σχετικά με το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον Παντελή Παντελίδη, πριν τέσσερα χρόνια και επτά μήνες και συγκεκριμένα στις 18 Φεβρουαρίου 2016, πλησιάζει προς το τέλος της. Στην ουσία πρόκειται για… σύμπλεγμα τεσσάρων αγωγών με τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις από κάθε εμπλεκόμενο.

 

Μάλιστα η διαδικασία που επρόκειτο να αρχίσει σε μερικές ημέρες παίρνει διαστάσεις θρίλερ μετά από τη νέα κατάθεση από την ασφαλιστική και την αγωγή η οποία εμέσως πλην σαφώς ρίχνει το μπαλάκι στην οικογένεια του αδικοχαμένου καλλιτέχνη ζητώντας της να αποζημίωσει εκείνη, όλους όσοι χρειοάστηκαν ιατρικής και ψυχολογικής περίθαλψης μετά το συμβάν. Μετά τη νέα κατάθεση μίας ακόμη αίτησης αποζημίωσης, το θρίλερ με το δυστήχημα της Βουλιαγμένης, πήρε αναβολή για τις 11 Δεκεμβρίου. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια από τις πιο πολύπλοκες υπόθεσεις που έχουν εκδικαστεί ποτέ αφού υπάρχουν τέσσερις πλευρές, οι οποίες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη προσδοκώντας σε δικαίωση.Από τις πρώτες ημέρες μετά τον θάνατο του δημοφιλούς λαϊκού ερμηνευτή, ξέσπασε διαμάχη αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το δυστύχημα. Μάλιστα οι δικαστικοί κύκλοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι “γίνεται χορός εκατομμυρίων πάνω από τον Παντελίδη αυτή την στιγμή” και είναι σίγουροι πως κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας θα γίνουν πράγματα που θα θυμίζουν “αμερικάνικη δικαστική ταινία” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, καθώς θα υπάρξουν αποκαλύψεις από όλες τις πλευρές…

Η Αρναούτη ζητά 1,164 εκατ. ευρώ

Αμφότερες δήλωσαν πως ο οδηγός ήταν ο εκλιπών και μπήκαν στο στόχαστρο της οικογένειάς του, τα μέλη της οποίας τις κατηγόρησαν ότι είπαν ψέματα. Οι δύο γυναίκες, από τη δική τους πλευρά, έχουν ακολουθήσει τη νομική οδό και προχώρησαν στην κατάθεση αγωγών ζητώντας αποζημίωση. Ειδικά η Αρναούτη, η οποία τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά, έχει εγείρει αξιώσεις ύψους περίπου 1,1 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην 70 σελίδων αγωγή της κατά της ασφαλιστικής εταιρείας, στην οποία ο Παντελίδης είχε ασφαλίσει το αυτοκίνητο του, ζητά 1.164.137 ευρώ ως ηθική και οικονομική αποζημίωση για το τροχαίο δυστύχημα. Αναλυτικά, διεκδικεί 500.000 ευρώ για ηθική βλάβη, 500.000 ευρώ για οικονομική αποζημίωση, 73.500 ευρώ για εισοδήματα που θα είχε τα επόμενα είκοσι χρόνια αν δεν είχε τραυματιστεί (εργαζόταν από τα 17 της κυρίως ως σερβιτόρα – μπαργούμαν), 60.950 ευρώ για πλαστικές επεμβάσεις επανορθωτικής αποκατάστασης, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά έξοδα για νοσήλια, αποκλειστικές νοσοκόμες και άλλα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το τραγικό συμβάν, η Αρναούτη νοσηλεύτηκε συνολικά για 189 ημέρες και υποβλήθηκε σε δεκαέξι επεμβάσεις!

Η Κυριακού αξιώνει 94.630 ευρώ

Κατά της ασφαλιστικής εταιρείας έχει προσφύγει και η Κυριακού, η οποία αξιώνει 94.630 ευρώ. Η νεαρή διεκδικεί 80.000 ευρώ για ηθική βλάβη και το υπόλοιπο ποσό αφορά έξοδα για νοσήλια και αποκλειστικές νοσοκόμες.

Στην αγωγή της αναφέρει μεταξύ άλλων:  «Ακόμη και σήμερα και ενώ τα αληθή περιστατικά έχουν επιβεβαιωθεί και από την εισαγγελική Αρχή, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν το αντίθετο. Εγώ φέρω το στίγμα της δολοφόνου!».

Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Ξεκίνησαν να διαδίδονται φήμες πως δήθεν εγώ η ίδια ετύγχανα οδηγός του μοιραίου οχήματος και όχι συνοδηγός αυτού! Η γη χάθηκε κάτω από τα πόδια μου και διαπίστωσα πως γινόταν προσπάθεια να μετατραπώ, από θύμα, σε θύτη».

Πρόσθεσε ότι δεχόταν κατάρες και απειλές για τη ζωή της με μηνύματα που λάμβανε στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους αναγκάστηκε να κλείσει.

Αγωγή και η οικογένεια για 600.000 ευρώ

Από την πλευρά της, και η οικογένεια του Παντελίδη κατέθεσε αγωγή για 600.000 ευρώ, η οποία κοινοποιήθηκε στους δικηγόρους της ασφαλιστικής εταιρείας και της Κυριακού. Οι οικείοι του καλλιτέχνη επιμένουν ότι δεν ήταν εκείνος ο οδηγός του αυτοκινήτου που καρφώθηκε στις σιδερένιες μπάρες της λεωφόρου Βουλιαγμένης την αποφράδα 18η Φεβρουαρίου 2016. Θεωρούν ότι το τιμόνι βρισκόταν στα χέρια της Κυριακού.

Η συγκεκριμένη αγωγή περιλαμβάνει περίπου εκατό σελίδες, με τις περισσότερες να είναι φωτογραφίες από το μοιραίο όχημα και το σημείο του δυστυχήματος. Επίσης, παρατίθενται οι πραγματογνωμοσύνες, η ιατροδικαστική έκθεση και τα αποτελέσματα του γενετιστή που οι συγγενείς του θανόντος όρισαν. Τα συμπεράσματα στα οποία εκείνος κατέληξε, είναι τελείως διαφορετικά από αυτά της Δικαιοσύνης.

Στην έκθεση των πραγματογνωμόνων που προσέλαβε η οικογένεια για να εξετάσουν την υπόθεση, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Από τη σύγκρουση του οχήματος τόσο με το τσιμεντένιο στηθαίο, το μεταλλικό κιγκλίδωμα, την ανατροπή του οχήματος και την είσοδο και κίνηση των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων εντός του χώρου επιβατών, καταλήγουμε στο ξεκάθαρο και χωρίς αμφιβολία συμπέρασμα ότι ο οδηγός του οχήματος ήταν η Κυριακού Ευφροσύνη – Στυλιανή, ενώ ο Παντελεήμων Παντελίδης βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού».

Τα συμπεράσματα των Αρχών

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο 32χρονος Παντελίδης. Τον Οκτώβριο του 2017 το πόρισμα του πραγματογνώμονα ήταν σαφές. Το DNA που βρέθηκε στο κάθισμα, η θέση και η στάση του θανόντος, τα ευρήματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων  καθώς και οι μαρτυρίες που συλλέχθηκαν, οδήγησαν τις Αρχές στο συμπέρασμα ότι ο καλλιτέχνης κρατούσε το τιμόνι του πολυτελούς οχήματος.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών μελέτησε τα στοιχεία και τις αναφορές και αποφάνθηκε ότι πράγματι οδηγός ήταν ο τραγουδιστής. Ως εκ τούτου, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας, που άσκησε έφεση. Ο φάκελος έφτασε στον εισαγγελέα Εφετών. Και εκείνος, με τη σειρά του, αποδέχθηκε ως σωστή την πρωτόδικη απόφαση.

Και τέταρτη αγωγή, από την ασφαλιστική

Και ενώ το δικαστήριο επρόκειτο να εξετάσει –εντός του Οκτωβρίου- τις τρεις αγωγές, τα δεδομένα άλλαξαν αφού η ασφαλιστική εταιρεία προσκόμισε δικόγραφο δικής της αγωγής εναντίον της οικογένειας Παντελίδη. Ήταν, πάντως, μία κίνηση αναμενόμενη.

Με αυτή ζητά από τους κληρονόμους του λαϊκού ερμηνευτή να της καταβάλουν το συνολικό ποσό που η ίδια θα υποχρεωθεί να δώσει στην Αρναούτη και στην Κυριακού εφόσον το δικαστήριο κρίνει υπέρ τους και αποφασίσει ότι πρέπει να αποζημιωθούν. Με άλλα λόγια, μεταφέρει στους συγγενείς του Παντελίδη την οικονομική ζημιά στην περίπτωση που οι δύο συνεπιβάτιδές του στο SUV, δικαιωθούν.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια η δίκη να πάρει αναβολή και πλέον ορίστηκε για τις 11 Δεκεμβρίου, οπότε όλες οι πλευρές αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

«Σε τρία χρόνια»

Ο δικηγόρος της Αρναούτη, Ιωάννης Κωλέττης εκτίμησε πως θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια προκειμένου να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπος της Κυριακού, Χρήστος Άσπρος, σχολίασε: «Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα σχετικά με το ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο καθώς έχει κριθεί τελεσίδικα από τις εισαγγελικές Αρχές. Εξακολουθεί να γίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθεί παραφιλολογία αλλά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα».

Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πελάτισσά του στη δεδομένη χρονική στιγμή, ανάφερε: «Είναι μια νέα κοπέλα που προσπαθεί να επανέλθει στην καθημερινότητά της, έχει τελειώσει τις σπουδές της και προσπαθεί να δουλέψει».