Χριστούγεννα 2020: ρεβεγιόν με εώς 9 άτομα, μανικιούρ-πεντικιούρ και νέα μέτρα για την κυκλοφορία και τα καταστήματα

15 Δεκεμβρίου 2020 07:20

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού εξακολουθεί να χτυπά δυστυχώς ολόκληρη την Ευρώπη. Τα σταθερά υψηλά ποσοστά μόλυνσης του ιού υποχρεώνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά να ενισχύσουν τους περιορισμούς», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ αποστάσεων ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία επεκτείνουν τα μέτρα και επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς για το διάστημα των εορτών», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Γερμανία, «η χώρα με το ισχυρότερο σύστημα υγείας και τον υψηλότερο αριθμό κατά κεφαλήν ΜΕΘ, στην ΕΕ, που δεν κατάφερε να περιορίσει το φονικό αυτό κύμα παρά τα περιοριστικά που έλαβε από τις αρχές Νοεμβρίου. Και τώρα προχωράει αναγκαστικά στην επιβολή ενός γενικού απαγορευτικού lockdown τρεισήμισι εβδομάδων έως τις 10 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία στο πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη είχε καλύτερες επιδόσεις από τους περισσότερους γείτονές της ενώ σήμερα αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες απειλές από το δεύτερο κύμα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Το γεγονός αυτό κρούει μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε «το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει βαρύ. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κι ακόμη περισσότερο στις ΜΕΘ καθώς οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας χθες ήταν 552».

Τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Με αυτό το γνώμονα αποφάσισε να συνεχιστούν έως και τις 7 Ιανουαρίου τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του lockdown ώστε όλοι μαζί οι πολίτες με πίστη στις δυνάμεις μας να περάσουμε με ασφάλεια αυτές τις διαφορετικές γιορτές.

Το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή. Εξαίρεση αποτελούν η λειτουργία και μόνον της παραλαβής εκτός του καταστήματος click away που άρχισε χθες, καθώς και η επαναλειτουργία των βιβλιοπωλείων, των κομμωτηρίων και των ΚΤΕΟ, που άρχισε σήμερα.

Πάντοτε βέβαια με την αποστολή SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Και με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται στο ακέραιο οι όροι και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για να αποτραπούν άσκοπες μετακινήσεις και κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού. Υπενθυμίζεται ότι για τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία ισχύει ανώτατο όριο επιτρεπόμενων πελατών εντός του καταστήματος, ενώ για το click away δεν επιτρέπεται είσοδος εντός του καταστήματος ούτε πληρωμή με μετρητά, ούτε ουρά άνω των 9 ατόμων στην είσοδο.

Επιπλέον αυτών:

– Από σήμερα το πρωί, τίθενται σε λειτουργία και οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.Τα φαινόμενα «μαύρης εργασίας» και καταστρατήγησης των υγειονομικών μέτρων στον χώρο αυτό είναι δυστυχώς εκτεταμένα, όπως φαίνεται και με μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) το Σαββατοκύριακο. Για αυτό είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτοκόλλα παρά ανεξέλεγκτα κατ’ οίκον. Αναλυτικά στοιχεία για τους σχετικούς ΚΑΔ θα περιγράφουν με δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αργότερα σήμερα.

– Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συστήνουμε σε όλους, αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί».

Επικοινωνία σήμερα του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο για τις εκκλησίες

Αναφορικά με τις εκκλησίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «θα υπάρξει εντός της ημέρας επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο. Σε σχέση με τα γενικά μέτρα, σημειώνεται ότι από χθες οι νυχτερινές μετακινήσεις επιτρέπονται έως τις 10 το βράδυ, αντί για τις 9 που ίσχυε πριν.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, για τον μήνα Δεκέμβριο, παραμένουν σε ισχύ και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες θα λειτουργήσουν με το σύστημα click away. Μπορούν έτσι και τον Δεκέμβριο:

– Να θέσουν εργαζόμενους σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας.

– Να έχουν μείωση ενοικίου 40%.

– Να έχουν αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

– Να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο.

– Να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Στη συνέχεια περνώντας στο θέμα του εμβολιασμού, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «συνεχίζεται η προετοιμασία προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την ώρα του εμβολιασμού. Για τον σκοπό αυτόν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Σάββατο ευρεία σύσκεψη με την ηγεσία των εμπλεκόμενων Υπουργείων και υπηρεσιακούς παράγοντες. Εξετάστηκαν η προετοιμασία για την παραλαβή, την αποθήκευση και τη διανομή του εμβολίου, η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και η εξειδίκευση του τρόπου με τον οποίο οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν η άυλη συνταγογράφηση και θα δημιουργηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα «emvolio.gov.gr».

Για τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές δεξιότητες θα αξιοποιηθούν τα φαρμακεία της χώρας, τα οποία είναι πάνω από δέκα χιλιάδες και ενδεχομένως τα ΚΕΠ.

Πρόκειται για ένα τεράστιας έκτασης εγχείρημα με εκατοντάδες μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες διευθετούνται έτσι ώστε ο εμβολιασμός να ξεκινήσει αμέσως μετά την παραλαβή της πρώτης παρτίδας εμβολίων».

Πρώτη μέρα λειτουργίας κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων – Tι SMS στέλνουμε

Πρεμιέρα έκαναν σήμερα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία, που είναι και τα μόνο καταστήματα που άνοιξαν, σε σχέση με το λιανεμπόριο που λειτουργεί με τη μέθοδο. Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας τους να είναι από τις 7:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

Επιπλέον, από σήμερα ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

Σύμφωνα με την απόφαση για τα νέα μέτρα:

Βιβλιοπωλεία

– Για τα βιβλιοπωλεία, επιτρέπεται το λιανικό εμπόριο βιβλίων από εξειδικευμένα καταστήματα με κύριο ΚΑΔ 47.61 υπό τις προϋποθέσεις:

α) Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.

β) Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.

γ) Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

δ) Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Κομμωτήρια

– Η λειτουργικά των κομμωτηρίων αφορά: στις υπηρεσίες κομμωτηρίων και άλλες υπηρεσίες καλλωπισμού/ΚΑΔ 96.02.10, τις υπηρεσίες κομμωτηρίων γυναικών και κοριτσιών/ΚΑΔ 96.02.11, τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.01, τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί πάνω από δύο, τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.02, τις υπηρεσίες κομμωτηρίων και κουρείων ανδρών και αγοριών/ΚΑΔ 96.02.12, τις υπηρεσίες κουρείου/ΚΑΔ 96.02.12.01, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες/ ΚΑΔ 96.02.12.02, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες/ΚΑΔ 96.02.12.03

και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

– Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.

– Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

– Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.

– Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

– Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.

– Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ..

– Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

ΚΤΕΟ

Για τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών/ΚΑΔ 71.20.14.00 προβλέπεται ότι:

– Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.

– Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

– Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα άτομα.

Για να πάμε σε κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία στέλνουμε κωδικό 2, τον κωδικό δηλαδή που στέλνουμε σήμερα για να πάμε για την προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), ΚΤΕΟ και συνεργεία αυτοκινήτων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega, είπε ξεκαθάρισε ότι «επέκταση στις ώρες μετακινήσεων δε θα υπάρξει. Ο κίνδυνος στα ρεβεγιόν να μεταφέρουμε τον κορονοϊό σε μεγαλύτερες ηλικίες, κατά τους γιατρούς είναι ό,τι πιο επικίνδυνο».

Η μετακίνηση μπορεί να γίνει ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση.

Τα SMS και όλοι οι κωδικοί για το μήνυμα στο 13033

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Συγκεκριμένα ο πολίτης πρέπει να δηλώνει:

– το ονοματεπώνυμο του,

– τη Διεύθυνση κατοικίας του

– και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Η μορφή του SMS

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις το βράδυ 22:00-5:00

Η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτάθηκε κατά μία ώρα και ισχύει πλέον από τις 22:00 έως τις 5:00.

Υπάρχουν μόνο τρεις λόγοι που μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα στο 13033 για να βγει από το σπίτι του τις συγκεκριμένες ώρες και αυτοί είναι για εργασίαυγεία και βόλτα με το κατοικίδιο.

Συγκεκριμένα:

– Με τον αριθμό 1: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.

– Με τον αριθμό 6: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.

– Όσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ακόμα δύο τρόποι για τις μετακινήσεις μας

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.