«Ελευθερία» και «Ιπποκράτης»: όλη η στρατηγική επιχείρηση για την παραλαβή και την φύλαξη του εμβολίου για τον κορονοϊό, καθώς και το πλάνο των εμβολιασμών των πολιτών

17 Δεκεμβρίου 2020 19:45

Μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας έναντι της νόσου COVID-19, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πανδημία. Στις 21 Δεκεμβρίου θα αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι εμβολιασμοί στις χώρες-μέλη θα ξεκινήσουν άμεσα και ταυτόχρονα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εμβολιασμοί στην ΕΕ θα ξεκινήσουν νωρίτερα απ’ ότι είχε αρχικώς υπολογιστεί. Στην Ελλάδα έχουν ήδη εκκινήσει όλες οι διαδικασίες του σχεδίου «Ελευθερία» για την ορθή λειτουργία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων και έχει συνταχθεί το «Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο» από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με όλες τις οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό που θα διενεργεί τους εμβολιασμούς.

Λιγότερες δόσεις αλλά νωρίτερα

Η χώρα μας, όπως προκύπτει από τις 6 συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΕ, αναμένεται να λάβει συνολικά 25.000.000 δόσεις για τον εμβολιασμό 12,5 εκατομμυρίων πολιτών το 2021.

https://youtu.be/MOAl3gnu8qw

Μια γιγαντιαία επιχείρηση για τη μεταφορά και τη φύλαξη του εμβολίου έχει σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί από τη πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία της διανομής στις χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ για τη φύλαξη των αποθεματων των εμβολίων. Έτσι λοιπόν οι επιτελείς της Κατεχάκη δημιούργησαν το σχέδιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» που έχει σχέση με την επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Πρόκειται σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, για ένα αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας, καταρτισμένο από την Ελληνική Αστυνομία, για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορωνοιού προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Το σχέδιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» για την επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της προμήθειας των εμβολίων και του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τα εξής:

  • 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων
  • 7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα