Φίλιπ Γκλας: «Ο Τέλειος Αμερικανός» μια παράσταση για τον Γουόλτ Ντίσνευ

4 Φεβρουαρίου 2021 18:50

Σε ηλικία 75 ετών, μία από τις κορυφαίες μορφές της μουσικής του 20ου αιώνα, ο Φίλιπ Γκλας, συνθέτει ένα νέο έργο γεμάτο συγκίνηση. Ο Τέλειος Αμερικανός, είναι μια παράσταση που εξιστορεί τους τελευταίους μήνες της ζωής του Γούλτ Ντίσνει – το άτομο που έχει, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, επηρεάσει τον σημερινό κόσμο. Τα παιδιά σήμερα βλέπουν μόνο τα ποντίκια και τις πάπιες ως Μίκυ Μάους και Ντόναλντ Ντακ, χάρη στην εικόνα που δημιούργησε ο Ντίσνευ στο ατελιέ του. Σε αντίθεση με τον κόσμο της ευτυχίας που επινόησε, η ύπαρξη αυτού του τέλειου Αμερικανού χαρακτηρίστηκε από δυστυχισμένα νεανικά χρόνια και μια ζωή της οποίας η «πολιτική ορθότητα» ξεπέρασε ακόμη κι αυτή του Νίξον.
Η νέα αυτή εκδοχή για το σπουδαιότερο ίσως ρομαντικό μπαλέτο, αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία να ξαναζήσουμε την συγκινητική ιστορία αγάπης, προδοσίας και λύτρωσης, στην σύγχρονη εποχή.
Καθώς η κουρτίνα υψώνεται, οι χορευτές στη σκιά μας οδηγούν να περάσουμε τον μεγάλο τοίχο. Από εκείνη τη στιγμή, η Ζιζέλ του Άκραμ Καν μας μαγεύει με τις ονειρικές εικόνες και την σαγηνευτική χορογραφία.
Το μεγαλειώδες Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας. Η παρτιτούρα (Ο Παρατηρητής) του Βιντζένζο Λαμάνια αποτελεί μια σύγχρονη διασκευή της πρωτότυπης μουσικής του Αντόλφ Αντάμ και ακούγεται μεγαλειώδης από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας.
«Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις..»
Φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από την γέννησή του. Ο κορυφαίος, ίσως, παραμυθάς του 20ου αιώνα, γεννήθηκε στο Σικάγο το 1901. Στην παιδική του ηλικία πουλούσε εφημερίδες στο επαρχιακό πρακτορείο διανομής του πατέρα του, στο Κάνσας. Μεγαλώνοντας δοκιμάστηκε σε μια σειρά επαγγελμάτων .και αφού πήρε μέρος ως οδηγός ασθενοφόρου στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, αποφάσισε το 1920 ότι η δημιουργία κινουμένων σχεδίων ήταν η δουλειά που του ταίριαζε. Αρχικά εργαζόταν για 40 δολάρια την εβδομάδα. Μετά από καιρό μετακόμισε στην Καλιφόρνια κι έστησε το δικό του στούντιο σ’ ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ. Στο ταπεινό αυτό μέρος γεννήθηκαν οι σπουδαίοι ήρωες Μίκυ, Ντόναλντ, Γκούφι κ.α.