Αερόβια ή βαράκια; Ποιες ασκήσεις ωφελούν (σοβαρά) τον μεταβολισμό

3 Δεκεμβρίου 2018 14:37

Γυμναστική. Πώς θα την κάνεις; Όσες επιδιώκουμε μεγαλύτερη ελαστικότητα, επιλέγουμε αερόβια. Όσες θέλουμε γραμμωμένο κορμί, προτιμούμε ασκήσεις με βάρη. Πώς επιδρούν, όμως, αυτές οι μορφές γυμναστικής στον μεταβολισμό;
Την απάντηση έρχεται να δώσει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation – Insight. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εξέτασαν τις επιδράσεις της αερόβιας και των ασκήσεων ενδυνάμωσης στην παραγωγή ορμονών που επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό. Για τον σκοπό αυτόν, ζήτησαν από μια ομάδα υγιών εθελοντών να κάνουν είτε ένα αερόβιο πρόγραμμα σε στατικό ποδήλατο, είτε ένα πρόγραμμα ασκήσεων με βάρη μία φορά την εβδομάδα. Η προπόνηση και στις δύο περιπτώσεις είχε διάρκεια μία ώρα. Μετά από κάθε προπόνηση, οι συμμετέχοντες έδιναν δείγμα αίματος ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα γαλακτικού οξέος, χολής και σακχάρου τους καθώς και μια σειρά ορμονών.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων, η ομάδα της αερόβιας άσκησης παρουσίασε σημαντική αύξηση στην παραγωγή της ορμόνης FGF21, η οποία έχει ποικίλες θετικές επιδράσεις στον μεταβολικό ρυθμό. Συγκριτικά με την ομάδα των ασκήσεων ενδυνάμωσης, στην ομάδα της αερόβιας άσκησης η αύξηση της FGF21 ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη.
Μια αύξηση στα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης μπορεί ν’ αυξήσει τον αριθμό των καύσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και σε κατάσταση χαλάρωσης, διευκολύνοντας έτσι τις προσπάθειες απώλειας των περιττών κιλών. Παράλληλα, η FGF21 παίζει ρόλο στον διαβήτη, στην παχυσαρκία και σε άλλες μεταβολικές διαταραχές, εξηγούν οι ερευνητές. Η αύξησή της με φυσικό τρόπο, για παράδειγμα μέσω της γυμναστικής, μπορεί λοιπόν να αποδώσει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Άρα, αερόβια και πάλι αερόβια!