Αερόβια άσκηση: η συμβολή της στην θεραπεία του καρκίνου

13 Απριλίου 2022 18:15

Αερόβια άσκηση: η συμβολή της στην θεραπεία του καρκίνου

Ως ασπίδα για την υγεία των ατόμων με καρκίνο μπορεί να λειτουργήσει η αερόβια άσκηση. Πέρα από προστάτης για τις επιπλοκές της νόσου, η εν λόγω γυμναστική λειτουργεί και σαν σημαντικό μέτρο πρόληψης.

Αερόβια άσκηση: η συμβολή της στην θεραπεία του καρκίνου.

Η συμβολή της σωματικής άσκησης και δη της αερόβιας στην πρόληψη του καρκίνου

Καθώς και για την αντιμετώπιση επιπλοκών, αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Greensboro. Τα ευρήματα της έρευνας ανήκουν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Ερευνητικής Παθολογίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης Experimental Biology 2022 στις 2-5 Απριλίου.

Ειδικότερα, πειράματα πάνω σε ποντίκια έδειξαν ότι η αερόβια άσκηση έχει σύνδεση με πιο αργή ανάπτυξη όγκων. Και μείωση των συμπτωμάτων της καχεξίας μια μεταβολική διαταραχή που έχει σχέση με την ανορεξία και την προοδευτική απίσχνανση και απώλεια βάρους. Επίσης αφορά στο 80% περίπου των ατόμων με καρκίνο. Ενώ έχει την ευθύνη για το ένα τρίτο περίπου των θανάτων από τη νόσο.

Παλαιότερες μελέτες είχαν αναδείξει τα καρδιαγγειακά οφέλη της άσκησης έναντι της καρκινικής καχεξίας μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Αλλά και η πρόσφατη έρευνα εξετάζει πρώτη την προκαρκινική της προστασία.

Τα πειράματα

Στην πρώτη φάση του πειράματος διάρκειας οκτώ εβδομάδων, οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα ποντικιών που έτρεχαν σε μύλο. Καθώς και μια ομάδα ελέγχου με αδρανή ποντίκια. Μέτα την πάροδο του οκταμήνου, οι επιστήμονες προκάλεσαν καρκίνο σε ποντίκια και από τις δύο ομάδες. Κρατώντας κάποια υγιή για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Διενεργώντας υπερηχοκαρδιογραφήματα στα ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τρωκτικά με καρκίνο και ακινησία είχαν χειρότερη καρδιακή λειτουργία. Συγκριτικά με τα σωματικά δραστήρια πριν την πρόκληση καρκίνου. Επιπλέον, τα ποντίκια που ασκούνταν στον μύλο εμφάνισαν καρκινικούς όγκους μικρότερου μεγέθους έως και 60%. Όπως επεσήμανε η ερευνήτρια Louisa Tichy, απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, η αργή ανάπτυξη των όγκων διατηρήθηκε ακόμα και όταν τα ποντίκια έπαψαν να ασκούνται κατά τη διάρκεια της νόσου.

Η αερόβια προπόνηση όπως το τρέξιμο, αναφέρει η ερευνήτρια της προκλινικής μελέτης, είναι μια εύκολα προσβάσιμη και ανέξοδη μέθοδος για να μειωθεί ο κίνδυνος των καρκινικών επιπλοκών και μια ασπίδα της καρδιάς έναντι της καχεξίας.

Οι εργασίες της επιστημονικής ομάδας έχουν επίκεντρο πλέον στην καταγραφή και κατανόηση των πρωτεϊνών και μονοπατιών. Που αλλάζουν από τον καρκίνο και την άσκηση. Έτσι ώστε οι πληροφορίες που θα προκύψουν να αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση παρεμβάσεων άσκησης. Επιπλέον, επισημαίνουν οι επιστήμονες, για τις παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να αξιολογηθεί η ένταση, η διάρκεια και η χρονική θέση της προπόνησης μέσα στη μέρα. Ώστε να είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές για τα άτομα με καρκίνο.

ygeiamou