Αιμίλιος Χειλάκης: «Η γενιά μας έχει βασανιστεί πολύ από τις αυθεντίες»

Συντάκτης: Newsroom

17 Ιουνίου 2022 09:52

Αιμίλιος Χειλάκης: «Η γενιά μας έχει βασανιστεί πολύ από τις αυθεντίες»

O Αιμίλιος Χειλάκης, μίλησε στην Ελένη Μενεγάκη για τον ρόλο του Ακύλα Μεγαρίτη και τις εξελίξεις στο τέλος της σειράς, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μήδεια του Ευριπίδη.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης δέχτηκε το σχόλιο της Ελένης για το τέλος του Ακύλα, όταν του είπε «Δεν θα έχεις καλό τέλος εκεί στις «Άγριες Μέλισσες»… Πρέπει να την φας την τιμωρία σου, τέτοιος που είναι ο χαρακτήρας σου. Δεν θα έχεις καλό τέλος, δεν σε βλέπω για φινάλε…».

Αποφεύγοντας το spoiler για τις Άγριες Μέλισσες είπε με χιούμορ

«Υπάρχει ένα ανέκδοτο, ένας λέει χώρισε την γυναίκα του. Γιατί πήγαινε στα μυθιστορήματα που αγοράζανε και στη σελίδα 13 έγραφε με κόκκινο στυλό το όνομα του δολοφόνο. Την χώρισε γιατί του έκανε σπόιλερ».

«Η ιστορία αυτών των τριών κοριτσιών είναι ότι φτάνουν να δικαιωθούν στο τέλος. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε οι παράγοντες για να προχωρήσει η ωριμότητα αυτών των ανθρώπων. Είμαι πολύ περήφανος που κατάφερα να κρατήσω επάξια ένα ρόλο πολύ δύσκολο, που δικαιώνει ουσιαστικά τους καλούς. Ο κακός είναι το αντίβαρο για να φαίνεται το καλό καλύτερο».

Ο Αιμίλιος Χειλάκης πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Μήδεια» του Ευριπίδη, στις 29 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας. Και αναφέρθηκε στα μηνύματα που κρύβει το σπουδαίο αυτό έργο.

«Ο κόσμος πάει να δει την Μήδεια για να καταλάβει 2.500 χρόνια μετά γιατί σκότωσε τα παιδιά της. Δεν ήθελε να τα σκοτώσουν οι άλλοι. Γιατί η πράξη που θα έκανε ούτως ή άλλως η Μήδεια θα ήταν ήδη εκδικητική. Η Μήδεια εξορίζεται από τον Ιάσονα γιατί ήθελε να παντρευτεί μία βασιλοπούλα του τόπου για να κάνει νέα παιδιά. Αυτό θα οδηγούσε αναπόφευκτα στο θάνατο των παιδιών του Ιάσονα. Η Μήδεια το ήξερε πολύ καλά και έφτασε σε αυτό το σημείο».

«Αν στηρίξεις την σκηνοθεσία στη ζήλια και το ερωτικό πάθος είναι πολύ λίγο. Υπάρχει, είναι εκεί, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως συμπεριφέρεται η ανδρική κοινωνία σε μία γυναίκα που είναι ξένη, βάρβαρη και την φοβάται. Είναι περισσότερο πολιτική η παράσταση παρά ερωτική».

Τα πράγματα στο θέατρο αλλάζουν

«Τα πράγματα θέλουν ανθρώπους που να συνεργάζονται και όχι αυθεντίες να ορίζουν τα πράγματα. Η γενιά μας έχει βασανιστεί πολύ από τις αυθεντίες. Θέλω τα νέα παιδιά που έρχονται να τα αντιμετωπίζω πιο σοφά από εμένα. Η νέα γενιά αντιλαμβάνεται καλύτερα την πατριαχία και τη θέση της γυναίκας. Ο κόσμος έχει αρχίσει να ζητάει τα δικαιώματά του και έχει ξεχάσει τις υποχρεώσεις του. Πρέπει να κρατάμε αυτές τις ισορροπίες. Τα παιδιά αυτά το γνωρίζουν, η δική μου γενιά προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις αυθεντίες».

«Κάνουμε αυτή την παράσταση γιατί ευτυχώς ή δυστυχώς το έχουμε συνδέσει με ένα τραγικό γεγονός στην Ελλάδα. Δεν έχει καμία σχέση η Μήδεια ως λογοτεχνικό πρόσωπο ή ως ένα πρόσωπο μύθου, με ένα άτομο με ψυχοπαθολογική συμπεριφορά που γίνεται εγκληματίας. Η Μήδεια δεν μπορεί να εξισωθεί με κανένα άνθρωπο και κανένας άνθρωπος με την Μήδεια».

Η συνεργασία με τη Γιώτα Νέγκα

«Την ήθελα στο χορό, να τραγουδάει για το τι είναι δίκαιο και τι άδικο. Είναι ένας άνθρωπος που όταν τραγουδάει σου λέει μικρές ιστορίες με μουσική».

Για την Αθηνά Μαξίμου είπε τρυφερά

«Κινδυνεύεις να την ερωτευτείς, γιατί είναι ένας άνθρωπος μέσα στην προσπάθειά της να δημιουργήσει, έχει τέτοια φλόγα που σχεδόν γίνεται αφόρητα πιεστική για να συμβεί, και από την άλλη σε τραβαέι τόσο πολύ να το κάνεις, που σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος που μέσα στη ζέση που έχει για τα πράγματα έχει εξαιρετικά σπουδαίες εμμονές με τους στόχους της και μου αρέσει πάρα πολύ». Είπε ο Αιμίλιος Χειλάκης στην εκπομπή του Mega.