Αιμορροϊδοπάθεια

4 Ιουνίου 2021 11:39

Η σύγχρονη θεραπεία ενός ευαίσθητου θέματος

Η αιμορροϊδοπάθεια ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό γυναικών, πολλές από τις οποίες διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια από Χειρουργό, είτε γιατί ντρέπονται για την πάθησή τους, είτε γιατί φοβούνται ενδεχόμενο επώδυνο χειρουργείο. Και όμως, η σύγχρονη Χειρουργική μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την αιμορροϊδοπάθεια άμεσα, αναίμακτα και ανώδυνα

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί, αγγειακοί σχηματισμοί στον πρωκτικό σωλήνα. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός καθότι συμμετέχουν στον μηχανισμό εγκράτειας των κοπράνων και των αερίων, στην αίσθηση και διάκριση του περιεχομένου του πρωκτικού σωλήνα (υγρό, στέρεο, αέριο), ενώ τέλος, προστατεύουν τους υποκείμενους σφιγκτήρες μύες του πρωκτού. Οι αιμορροΐδες λοιπόν, είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές, που έχουν όλοι οι άνθρωποι. Η διάταση και πρόπτωση αυτών των δομών αποτελεί παθολογική κατάσταση και ονομάζεται «Αιμορροϊδοπάθεια». Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση, καθώς υπολογίζεται ότι το 50% των ανδρών και γυναικών θα εμφανίσουν την πάθηση, κάποια στιγμή της ζωής τους.

Τα ακριβή αίτια της πάθησης είναι άγνωστα, ενώ ως παράγοντες κινδύνου αναφέρονται:

η κληρονομικότητα

η δυσκοιλιότητα, η οποία είναι συχνότερη στις γυναίκες

η κύηση

ο χρόνιος βήχας

η παχυσαρκία

η παρατεταμένη ορθοστασία

η καθιστική ζωή

η συχνή και παρατεταμένη άρση βάρους

η ηλικία

Αναλόγως με το εάν έχει διαταθεί το εσωτερικό αιμορροϊδικό πλέγμα (βρίσκεται περίπου 2εκ εσωτερικά της πρωκτικής σχισμής) ή το εξωτερικό (στο τελευταίο τριτημόριο του πρωκτικού σωλήνα), οι αιμορροΐδες (αιμορροϊδοπάθεια) ταξινομούνται σε εσωτερικές ή εξωτερικές. Περαιτέρω, η βαρύτητα της εσωτερικής αιμορροϊδοπάθειας ταξινομείται σε 4 βαθμούς:

1ου βαθμού: διάταση των αιμορροΐδων χωρίς πρόπτωση

2ου βαθμού: ήπια πρόπτωση, αλλά επανέρχονται στη θέση τους από μόνες τους

3ου βαθμού: μεγαλύτερη πρόπτωση, επανέρχονται στη θέση τους με δακτυλική ανάταξη

4ου βαθμού: μόνιμη πρόπτωση

Κλινικά η αιμορροϊδοπάθεια εκδηλώνεται με:

ψηλαφητούς προπίπτοντες αιμορροϊδικούς όζους

πόνο

αιμορραγία

περιπρωκτικό άλγος/βάρος

βλεννώδεις/κοπρανώδεις εκκρίσεις

κνησμό

αίσθημα ατελούς κένωσης

Η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας τίθεται απλά, με τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση, που περιλαμβάνει την επισκόπηση της περιοχής, τη δακτυλική εξέταση και την πρωκτοσκόπηση. Στις περιπτώσεις αιμορραγίας, συνιστάται επιπλέον η διενέργεια ολικής κολονοσκόπησης, για να αποκλειστούν άλλες σοβαρότερες αιτίες απώλειας αίματος, όπως πολύποδες ή καρκίνος του παχέος εντέρου.

Η οριστική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας είναι ΜΟΝΟ η χειρουργική επέμβαση, ενώ η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει μέτρα, που στόχο έχουν αφενός την πρόληψη και αφετέρου την ανακούφιση των συμπτωμάτων και συγκεκριμένα

Διατροφικές οδηγίες, δηλαδή δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και άφθονη κατανάλωση νερού, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, αποφυγή κατανάλωσης μπαχαρικών και αλκοόλ

Υγιεινή της περιοχής: Μετά τις κενώσεις αποφυγή χρήσης χαρτιού υγείας, αντ’ αυτού πλύσεις με χλιαρό νερό και σκούπισμα με βαμβακερή πετσέτα. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση σαπουνιού ή υγρομάντηλων, καθότι έτσι διαταράσσεται το pH του ευαίσθητου δέρματος της περιπρωκτικής περιοχής

Αύξηση σωματικής άσκησης, διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους

Ανακούφιση των συμπτωμάτων με χρήση τοπικής αναισθητικής γέλης, απλών αναλγητικών από το στόμα (παρακεταμόλη), φλαβονοειδών και εδρόλουτρα (κάθισμα σε λεκάνη με χλιαρό νερό για 10-15 λεπτά)

Παλαιότερα, για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας είχαμε στη διάθεσή μας μόνο την «ανοικτή» μέθοδο, με την επέμβαση Milligan-Morgan, κατά την οποία οι προπίπτοντες αιμορροϊδικοί όζοι διατέμνονται. Πρόκειται για μια πολύ αποτελεσματική επέμβαση, η οποία όμως δυστυχώς συνοδεύεται από σημαντικού βαθμού μετεγχειρητικό πόνο και για αυτόν τον λόγο αυτή η χειρουργική θεραπεία προτείνονταν μόνο σε προχωρημένη νόσο.

Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε μια Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας και αυτή είναι η Αιμορροϊδοπλαστική με Laser – LHP (Laser HemorrhoidoPlasty). Σε αυτήν την τεχνική, προωθείται λεπτή οπτική ίνα laser στη βάση των αιμορροϊδικών όζων, όπου και εφαρμόζεται ενέργεια laser, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των διατεταμένων ιστών και αγγείων και τελικά τη συρρίκνωση των όζων. Η μέθοδος αυτή προκαλεί ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, οπότε και ελάχιστο, έως καθόλου, μετεγχειρητικό πόνο. Η επέμβαση εκτελείται με γενική αναισθησία, έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά και δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επιπλέον, λόγω του ελάχιστου χειρουργικού τραύματος, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητα του.

Είναι γεγονός ότι οι παθήσεις της περιπρωκτικής περιοχής, παρότι πολύ συνηθισμένες, εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού για πολλούς ανθρώπους. Σε συνδυασμό με την κακή «φήμη» που έχει η κλασική χειρουργική θεραπεία, λόγω του έντονου μετεγχειρητικού πόνου, οι πάσχοντες από αιμορροϊδοπάθεια διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια και λύση στο πρόβλημά τους, θεωρώντας το ως κάτι που απλά πρέπει να υπομένουν. Έχει έρθει η ώρα να αλλάξει αυτή η πεποίθηση! Στις μέρες μας έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πάθηση αποτελεσματικά, με πραγματικά ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, αναίμακτα και χωρίς πόνο, βελτιώνοντας άρδην την καθημερινότητα των ασθενών μας.

 

Κελγιώργη Διονυσία

Γενική Χειρουργός

Επιμελήτρια Α΄ Χειρουργικού Τμήματος

Ευρωκλινική Αθηνών

www.dkelgiorgi.com

Εθνικής Αντιστάσεως 84Β, Χαλάνδρι

6973048790

[email protected]