Αιμορροϊδοπλαστική με Laser: Η πλέον ανώδυνη και ασφαλής θεραπεία για την αιμορροϊδοπάθεια – Αρχοντοβασίλης Φώτιος, MD, PhD, FISS, FEHS

Δημοσιεύθηκε: 07/10/2020 15:48
Αιμορροϊδοπλαστική με Laser: Η πλέον ανώδυνη και ασφαλής θεραπεία για την αιμορροϊδοπάθεια - Αρχοντοβασίλης Φώτιος, MD, PhD, FISS, FEHS

Η ταχύτατη εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας έχει συμβάλλει στη θεαματική αλλαγή της θεραπείας των περιπρωκτικών παθήσεων επιτρέποντας σε εξειδικευμένους χειρουργούς να παρέχουν πιο σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία για την θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας.

 

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί του πρωκτού, έχουν μορφή μικρών, περιγεγραμένων σάκων, και η ύπαρξή τους συμβάλλει στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων. Οι αιμορροΐδες περιέχουν αγγεία (φλέβες και αρτηρίες) του ανώτερου και κατώτερου αιμορροϊδικού πλέγματος και διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Όταν παραβλάπτεται η φυσιολογική λειτουργία τους προκαλείται η αιμορροϊδοπάθεια.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πολύ διαδεδομένη νόσος. Συναντάται και στα δύο φύλα, ακόμη και στην παιδική ηλικία, είναι όμως συχνότερη στους άνδρες. Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ περίπου το 80%του πληθυσμού υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από τις επώδυνες συνέπειες μιας πάθησης των αιμορροΐδων (φαγούρα, τσούξιμο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.).

Γιατί δημιουργούνται οι αιμορροΐδες;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι συνέπεια της ανεπάρκειας (μη σωστής λειτουργίας) των αιμορροϊδικών αγγείων, η οποία επιτρέπει την πρόπτωση του βλεννογόνου και τη δημιουργία αιμορροϊδικών όζων που προβάλλουν στον πρωκτικό σωλήνα. Τα συνηθέστερα αίτια αιμορροϊδοπάθειας, είναι η δυσκοιλιότητα, η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής (διατροφή, καθιστική ζωή, κ.α.). Η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να αφορά το εσωτερικό, το εξωτερικό ή και τα δύο αιμορροϊδικά πλέγματα.

Διάγνωση

Σε αρκετές περιπτώσεις (ιδίως στο πρώιμο στάδιο) η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να είναι ασυμπτωματική. Στην περίπτωση ύπαρξης συμπτωμάτων της νόσου (απώλεια αίματος, έκκριση βλέννας, πόνος, κ.α.) ο ασθενής πρέπει να οδηγείται σε άμεση εξέταση από ειδικό ιατρό ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο σοβαρότερων παθήσεων (π.χ. νεοπλασιών) με παρόμοια συμπτωματολογία. Επιπλέον, στην περίπτωση της αιμορροϊδοπάθειας, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών (νέκρωσης, λοίμωξης, αναιμίας, περίσφιξης, κ.α.).

Η σύγχρονη αντιμετώπιση.

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας αρχικού σταδίου (1ου  βαθμού) πραγματοποιείται συνήθως µε συντηρητικά μέσα (ειδική διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φυτικές ίνες, φαρμακευτική αγωγή, κ.α.) και αλλαγή του τρόπου ζωής.

Η θεραπεία όμως της προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας (2ου – 4ου βαθμού) είναι ιδιαίτερα απαιτητική λόγω της ευαισθησίας και των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, και είναι ΜΟΝΟ χειρουργική. Κατά καιρούς και ανάλογα µε την περίπτωση έχουν εφαρμοστεί διάφορες χειρουργικές θεραπείες (σφιγκτηροτοµή, αιµορροϊδεκτοµή, διαστολή, κ.α.) όμως η χρήση τους συνοδεύεται από τραύμα, πόνο, υψηλά ποσοστά αποτυχίας και συναφών μετεγχειρητικών επιπλοκών καθώς και παρατεταμένη, επώδυνη μετεγχειρητική περίοδο.

Νεότερες τεχνικές όπως η αιμορροϊδοπηξία με χρήση συρραπτικού, και η υποβλεννογόνια αιμορροϊδοπλαστική  και η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με χρήση υπερήχων αν και συνεισέφεραν σε λιγότερο επώδυνες θεραπείες δεν κατάφεραν να επιλύσουν τα προβλήματα υποτροπών, πόνου, την προστασία του πρωκτοδέρματος και την αποκατάσταση της φυσικής ανατομίας του πρωκτού.

Αιμορροϊδοπλαστική LHP®: η ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία για την αιμορροϊδοπάθεια

H καινοτομική μέθοδος θεραπείας LHP (αιμορροϊδοπλαστική με laser) υπερβαίνει τα προβλήματα και τους περιορισμούς των παλαιότερων μεθόδων, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας.

Η αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHP)είναι πραγματικά πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας 2ου, 3ου και 4 ου βαθμού (χωρίς μεγάλη πρόπτωση του βλεννογόνου). Πραγματοποιείται από μία μικρή οπή στη βάση του αιμορροϊδικού όζου μέσω της οποίας διέρχεται ένας ειδικός καθετήρας που εφαρμόζει ακτινικά, με ελεγχόμενο τρόπο την ενέργεια laser στον υποβλεννογόνιο ιστό προκαλώντας την συρρίκνωση του αιμορροϊδικού όζου.

Τις επόμενες ημέρες δημιουργείται νέος συνδετικός ιστός που διατηρεί τα αιμορροϊδικά «μαξιλάρια» λειτουργικά ενώ ο βλεννογόνος προσκολλάται στα υποκείμενα στρώματα αποφεύγοντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα βλεννογονική πρόπτωση. Η αιμορροϊδοπλαστική διαρκεί λίγα μόνο λεπτά, πραγματοποιείται από ειδικό laser με μεγάλη απορρόφηση στο νερό και είναι απόλυτα ασφαλής για το βλενογόνο και το σφικτήρα.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της αιμορροϊδοπλαστικής LHP®

 

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

  • Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ασφαλέστερη μέθοδος έναντι οποιασδήποτε άλλης θεραπείας
  • Πραγματοποιείται υπό ήπια μέθη ή περιοχική αναισθησία χωρίς ανάγκη γενικής νάρκωσης, και ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο σε μόλις 3 ώρες, χωρίς ανάγκη λήψης παυσίπονων.
  • Αποκαθιστά τη φυσική ανατομία χωρίς χρήση ξένων υλικών ή ραμμάτων που θεωρούνται εξαιρετικά επώδυνα και δημιουργούν φοβία για τις επεμβάσεις αιμορροΐδων
  • Διατηρεί ακέραιο το βλεννογόνο αποφεύγοντας το ενδεχόμενο στενώσεων
  • Διατηρεί ανέπαφο το σφικτήρα αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενο ακράτειας
  • Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο επιπλοκών (αιμορραγίες, θρομβώσεις, αποστήματα, συρίγγια, κ.α.) που συχνά παρατηρούνται σε άλλες χειρουργικές τεχνικές
  • Προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και αμεσότερη επιστροφή του ασθενούς στις συνηθισμένες δραστηριότητές του.
  • Συνοδεύεται από εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα.

 

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® είναι μια καινοτομική, ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας που υπερβαίνει τα προβλήματα των άλλων χειρουργικών τεχνικών και επιτρέπει στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα αιμορροϊδοπάθειας όχι μόνο στα πρώιμα αλλά στα προχωρημένα στάδια της ασθένειας.

 

Αρχοντοβασίλης Φώτιος, MD, PhD, FISS, FEHS

Διευθυντής ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Εξειδίκευση στην Ορθοπρωκτική Χειρουργική με χρήση LaserΑντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής

Πυθαγόρα 7, Χολαργός (5ος όροφος)

Τηλ. 210 6502850 (Γραφείο)

Τηλ.  6974442330 (Γραμματεία)

www.oxeirourgos.gr

info@oxeirourgos.gr

 

 

Δώστε σε ζωή σε αυτό που ονειρεύεστε με τα έπιπλα GAND.