Αισθητική Οδοντιατρική – Οψεις Ρητίνης – Κουρκουτά Χρυσούλα  

18 Ιανουαρίου 2023 18:08

Όψη είναι μία επικάλυψη του προστομιακού τμήματος του δοντιού από κάποιο ξένο υλικό. Οι δύο επιλογές υλικών που υπάρχουν για όψεις είναι η ρητίνη και η πορσελάνη. Αποτελεί μία καθαρά αισθητική αποκατάσταση που μπορεί να βελτιώσει το χρώμα αλλά και το σχήμα των δοντιών.
 
Το τεράστιο πλεονέκτημα των όψεων ρητίνης είναι το ότι κατασκευάζονται άμεσα στο ιατρείο και ο ασθενής ακόμα και σε μία συνεδρία μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα του με ένα βελτιωμένο χαμόγελο. Λύνουν άμεσα προβλήματα όπως η ήπια δυσχρωμία των δοντιών είτε γιατί ο ασθενής είναι χρόνιος καπνιστής είτε έχει πολλαπλές μικρές εμφράξεις (σφραγίσματα) που δίνουν ένα μέτριο αισθητικό αποτέλεσμα. Μπορούμε να καλυτερεύσουμε το σχήμα των δοντιών που έχουν έναν ήπιο συνωστισμό ευθυγραμμίζοντας τα, χωρίς να χρειαστεί ο ασθενής να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία. Επίσης διορθώνουμε δόντια που έχουν υποστεί κατάγματα.
 
Η σύνθετη ρητίνη είναι το υλικό που χρησιμοποιείται από τους οδοντιάτρους για τα λευκά σφραγίσματα και έχει ευρεία εφαρμογή σε οδοντιατρικές εργασίες.
 
Υπάρχει μία κατηγορία ασθενών που κάνουν μία παραλειτουργική (μη φυσιολογική) συνήθεια η οποία χαρακτηρίζεται από σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών που μπορεί να συμβαίνει τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα δόντια αυτών των ασθενών παρουσιάζουν χαρακτηριστικές αποτριβές στις κοπτικές και μασητικές επιφάνειες που μπορούν να διορθωθούν αισθητικά με όψεις ρητίνης και κατόπιν να κατασκευαστεί νάρθηκας βρυγμού για να προστατευτούν περαιτέρω και να συντηρηθεί το αποτέλεσμα.
 
Επίσης ένα μικρό ποσοστό ασθενών έχει αραιοδοντία η οποία όταν δεν ξεπερνά το 1,5 χιλιοστό μπορεί να αντιμετωπισθεί με όψεις ρητίνης και άμεσα να κλείσουμε αυτά τα κενά. Εξαφανίζουμε έτσι αυτές τις αντιαισθητικές μαύρες λωρίδες ανάμεσα από τα δόντια και έχουμε οπτικά ένα συνεχόμενο λευκό χαμόγελο. Αραιοδοντίες μεγαλύτερες του 1,5 χιλιοστού αντιμετωπίζονται καλύτερα με όψεις πορσελάνης.
 
Συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματα των όψεων ρητίνης θα επαναλάμβανα την άμεσα αποκατάσταση και διόρθωση του λειτουργικού ή αισθητικού προβλήματος. Το κόστος είναι σαφέστατα χαμηλότερο σε σύγκριση με τις όψεις πορσελάνης. Οι όψεις εφαρμόζονται από τον οδοντίατρο χωρίς να χρειαστούν αποτυπώματα δοντιών. Ο ασθενής μπορεί να ερωτηθεί κατά τη διάρκεια της κατασκευής και να επέμβει με τις προτιμήσεις του για το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών. Απαιτείται ελάχιστο τρόχισμα των δοντιών και σε μερικές περιπτώσεις καθόλου. Η αναισθησία είναι προαιρετική και η διαδικασία καθόλα ανώδυνη.
 
Φυσικά υπάρχουν και μειονεκτήματα, καθώς αισθητικά είναι υποδεέστερες των όψεων πορσελάνης, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και θα πρέπει να συντηρούνται και να στιλβώνονται κατά την διάρκεια των καθαρισμών των δοντιών. Συνεπώς ο ασθενής δεν θα πρέπει να αμελεί την καθιερωμένη επίσκεψη στον οδοντίατρο του ώστε να αποφεύγει τη χρωματική αλλοίωση τους. Επίσης μακροπρόθεσμα λόγω μάσησης σκληρών τροφών μπορεί να συμβούν αλλοιώσεις οι οποίες βέβαια διορθώνονται εύκολα και γρήγορα. Η ελλιπής συντήρηση τους οδηγεί σε δυσχρωμίες, χρωματισμένους πόρους, θαμπή επιφάνεια, συσσώρευση χρωστικών ανάμεσα στα δόντια ή κοντά στο τελείωμα τους στα ούλα. Αυτό συμβαίνει γιατί η σύνθετη ρητίνη είναι πορώδες υλικό. Ο ασθενείς που καπνίζουν αρειμανίως καλό θα ήταν να αποφύγουν την τοποθέτηση όψεων ρητίνης και να προτιμήσουν όψεις πορσελάνης.
 
Η συνεχής ανάγκη για βελτίωση σε όλους τους τομείς καθιστά την αισθητική οδοντιατρική απαραίτητη και συνάμα μία όμορφη προσθήκη της εξέλιξης μας ώστε το υπέροχο χαμόγελο μας να μας δίνει αυτοπεποίθηση και να κερδίζουμε στην επικοινωνία με τους συνομιλητές μας. Θα πρέπει να μη διστάσουμε να επισκεφτούμε τον οδοντίατρο μας και μαζί του να σχεδιάσουμε ένα ελκυστικό χαμόγελο.    
 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αισθητική Οδοντιατρική – Οψεις Ρητίνης - Κουρκουτά Χρυσούλα