Ηλεκτρισμένο το κλίμα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη για τον Αλέξη (φωτογραφίες)

6 Δεκεμβρίου 2018 15:37

Όσοι σκοπεύουν σήμερα να κατέβουν στην Αθήνα με μετρό ή να μετακινηθούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καλύτερα να το… ξεχάσουν. Συνεχίζονται οι πορείες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η μαθητική πορεία της Αθήνας ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 από τα Προπύλαια, με επεισόδια να ξεσπούν με το «καλημέρα». Ειδικότερα, ένταση και μικροεπεισόδια εξελίχθηκαν λίγο μετά τη μια το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος μεταξύ νεαρών και αστυνομικών, με την αστυνομία να προχωρά σε χρήση δακρυγόνων.

Νωρίτερα νεαροί με κουκούλες έσπασαν κομμάτια από τις πλάκες του πεζόδρομου στην Κοραή και στη συνέχεια ξεκίνησαν πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε και στη συνέχεια προσήχθη από τις Αρχές.

Σημειώνεται ότι από τις 11:00 το πρωί ξεκίνησαν να κλείνουν  οι δρόμοι, απ’ όπου πέρασε η μαθητική πορεία.

Στις 12:00 το μεσημέρι έκλεισε και ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, ενώ λίγο αργότερα έκλεισε και ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο. Οι συρμοί διέρχονται κανονικά χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Επεισόδια και στην πορεία της Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα και η πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στην πορεία συμμετέχουν,μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές.

Όπως και στην Αθήνα, έτσι και στη Θεσσαλονίκη ξέσπασαν επεισόδια όταν ομάδα νεαρών με κουκούλες πέταξε μολότοφ προς την πλευρά των αστυνομικών που βρίσκονταν στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Ειδικότερα, μόλις έφτασε στο σημείο η πορεία, άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο ΥΜΑΘ.

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει δώσει σαφείς εντολές για ψυχραιμία και ήπια διαχείριση της πορείας των μαθητών που πραγματοποιείται το μεσημέρι.

Τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται θα είναι ανάλογα με αυτά στο Πολυτεχνείο, ενώ θα υπάρχουν αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις σε αστυνομικά τμήματα και κτίρια, όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου, που θα παρατηρούν κινήσεις διαφόρων ατόμων και ειδικότερα έξω από κτίρια που τελούν από κατάληψη.

Mετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., τόσο στο Αρχηγείο όσο και στη ΓΑΔΑ, αποφασίστηκε ο αριθμός των αστυνομικών που θα απασχοληθούν για τα μέτρα να είναι 2.600.

Ενισχυμένα θα είναι τα μέτρα και στα αστυνομικά τμήματα του Συντάγματος, της Ομονοίας, του Ζωγράφου, της Ακρόπολης αλλά και των Εξαρχείων.

Επίσης, συνεχείς πτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας θα πραγματοποιούν το ελικόπτερο της Αστυνομίας, καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά «drones».

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες σε όλη τη χώρα

  • Από τις 12 το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση και πορεία στα Προπύλαια.
  • Στο ίδιο σημείο, έχει προγραμματιστεί και η απογευματινή πορεία με καλέσματα από τις 17:30 για την πορεία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:00
  • Για τις 21:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο σημείο όπου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός.
  • Στις 12:00 και στις 18:00 θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες και στη Θεσσαλονίκη από την Καμάρα.
  • Το απόγευμα στις 18:00, θα γίνουν διαδηλώσεις σε Πάτρα, Λάρισα, Κομοτηνή, Χανιά, Ιωάννινα, Μυτιλήνη.