Το αναλυτικό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία- έφτασε σήμερα, ενώ επικηρύχτηκαν οι οκτώ αξιωματικοί (φωτογραφίες)

Δημοσιεύθηκε: 05/02/2019 18:26
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία- έφτασε σήμερα, ενώ επικηρύχτηκαν οι οκτώ αξιωματικοί (φωτογραφίες)

Σε κλίμα δυσπιστίας ο Αλέξης Τσίπρας, (δεν φαίνεται όμως) μπαίνει στο Λευκό Παλάτι του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πατά σε τουρκικό έδαφος ενώ η Άγκυρα αποφάσισε να επικηρύξει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Στη σημερινή συνάντηση του με τον πρόεδρο Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Εννοείται, το Κυπριακό, το ζήτημα της οικονομίας, της ενέργειας, το μεταναστευτικό, των περιφερειακών εξελίξεων, της ασφάλειας και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Άγκυρα - Κεντρική Εικόνα

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που αύριο θα επισκεφθεί επισήμως τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου θα ξεναγηθεί και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, νωρίτερα. Επίσης, θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία. Θα είμαστε online.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναβάθμισε την επίσκεψη από μονοήμερη σε διήμερη, ενώ η συνάντηση των δύο και το δείπνο προς τιμήν του κ. Τσίπρα θα γίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, αντί για την Κωνσταντινούπολη που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Οι «υψηλοί συμβολισμοί» της συνάντησής τους αφορούν την αυριανή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη, την πρώτη εν ενεργεία Έλληνα πρωθυπουργού μετά το 1933. Η κίνηση αυτή εγκωμιάσθηκε ιδιαίτερα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθώς εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια που καταβάλλει το Φανάρι εδώ και δεκαετίες για να λειτουργήσει εκ νέου η Θεολογική Σχολή, «ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της», όπως ο ίδιος τόνισε.

Η συνέντευξη Τύπου και το δείπνο

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, θ’ ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.
Ακολούθως το πρόγραμμα τςη επίσκεψης περιλαμβάνει το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στο επίσημο δείπνο έχει προσκληθεί και θα παρευρεθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα πο η Άγκυρα προσκαλεί στον Πατριάρχη σε δείπνο σε μια τέτοια επίσκεψη.
Στο δείπνο, έχουν προσκληθεί επίσης και ο πρώην εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσης Βακουφίων Λάκης Βίγκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών Στέλιος Πούλαδος και ο πρόεδρος του Ρωμαίικου Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης Γιώργος Θεοδωρίδης.

Η ανάρτηση του Τσίπρα