Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η σκληρή κόντρα με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και η απειλή με τα.. γουρούνια!

Δημοσιεύθηκε: 9 Σεπτεμβρίου 2021 20:00
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η σκληρή κόντρα με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και η απειλή με τα.. γουρούνια!

Στο σπίτι της στον Θεολόγο, το μέρος που γνώρισε στα γυρίσματα μίας ταινίας και λάτρεψε, συνήθιζε να περνάει τα καλοκαίρια της η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Όπως συχνά έλεγε, ήταν το καταφύγιό της, στο οποίο πολλές φορές φιλοξενούσε φίλους της και συνεργάτες.

Ήταν το 1968, όταν η αξέχαστη πρωταγωνίστρια συμμετείχε στην ταινία «Η αγάπη μας» σε σκηνοθεσία του Κώστα Καραγιάννη, μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Η παραγωγή είχε επιλέξει τον Θεολόγο για να γυριστούν σκηνές του φιλμ. Η Βουγιουκλάκη… μαγεύτηκε από την περιοχή της Φθιώτιδας. Είχε λατρέψει το μεταφυσικό τοπίο, όπως ανέφερε.

Της άρεσε τόσο πολύ η τοποθεσία ώστε αγόρασε με τον Παπαμιχαήλ, δύο χωράφια συνολικής έκτασης δεκατεσσάρων στρεμμάτων.

Αξιοποίησε άμεσα το δικό της οικόπεδο και έχτισε ένα εντυπωσιακό τριώροφο σπίτι 450 τ.μ., με ιδιωτική παραλία!

Φίλος της, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί σε αυτό, το είχε περιγράψει λέγοντας: «Υπήρχε το κυρίως σπίτι, μπροστά μια μεγάλη πισίνα και κάτω οι ξενώνες.

Στο κυ¬ρίως σπίτι έμενε αποκλειστικά μόνο η ίδια με τον εκάστοτε σύντροφό της, ενώ οι καλεσμένοι έμεναν στους ξενώνες».

Η Βουγιουκλάκη το είχε γεμίσει με λουλούδια (τριαντάφυλ¬λα και βουκαμβίλιες).
Αργότερα αγόρασε τέσσερα επιπλέον στρέμματα δίπλα, τα οποία πάντως δεν αξιοποιήθηκαν.

«Πάντα εκεί καταφεύγω»

Η ίδια είχε πει κάποτε για το σπίτι αυτό:

«Τότε όλοι μου έλεγαν πως ήταν τρέλα να πάρω αυτό το χωράφι μέσα στην ερημιά. Όμως εγώ ήξερα ότι δεν θα ήταν έτσι.

Πως κάποτε θα μου χρησίμευε για καταφύγιο. Κάποτε, αργότερα, όταν θα ήθελα να κάνω δι¬ακοπές, να περνάω έστω και κάποια Σαββατοκύριακα σε μοναξιά, ηρεμία και αυτοσυγκέντρω¬ση.

Είναι ο δικός μου παράδεισος. … Πάντα εκεί καταφεύγω, σ’ αυτό το σπίτι – είτε για να γαληνέψω, είτε για να γλιτώσω.

Κάθε φορά που χάνω τον προσανατολισμό μου φέρνω στον νου μου μια θάλασσα. Με ξανακάνει καινούργια».

Η φίλη της και –επίσης- πρώην σύζυγος του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Νανά Ειλικρινή, ανέφερε (στο «Gala»):

«Η Αλίκη αγόρασε ένα σπίτι από το οποίο θα μπορούσε να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Δεν της άρεσαν τα κοσμικά νησιά.

Είναι ζήτημα αν είχε πάει στη Μύκονο δύο φορές την περίοδο που είχε σχέση με τον Βλάση Μπονάτσο και έκανε παρέα με τη Ζωή Λάσκαρη και τον Μπίλι Μπο».

Στο εξοχικό της η Βουγιουκλάκη καλούσε συχνά τους φίλους της. Πήγαιναν συχνά εκεί η Νόρα Βαλσάμη, η Βέρα Κρούσκα, ο Σιαμάτης Φασουλής, η Μαριάννα Λάτση με τον Νίκο Κούρκουλο, ο Λάκης Λαζόπουλος, η Νινέτα Λεμπέση και πολλοί ακόμη.

Όσο για το πώς περνούσαν η Βουγιουκλάκη και οι καλεσμένοι της, η Ειλικρινή σημείωσε:

«Τι κάναμε στον Θεολόγο; Μέναμε σπίτι, παίζαμε μπιρίμπα, μαγείρευε η Νότα (σ.σ. η προσωπική βοηθός της ηθοποιού) φρέσκα ψάρια και μακαρονάδες και συζητούσαμε! Περνάγαμε βράδια γύρω από την πισίνα».

Οι δύσκολες στιγμές

Στον Θεολόγο κατέφυγε για να ξεπεράσει τον χωρισμό από τον Παπαμιχαήλ, που την είχε φέρει σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Ήταν το Πάσχα του 1975 όταν ο φίλος της και φωτογράφος Κλεισθένης τράβηξε εκεί τις μοναδικές εικόνες με την ίδια να κλαίει.

Συγγενής του τελευταίου είπε σχετικά: «Ήταν μια άσχημη στιγμή που άφησε τον Κλεισθένη να την αποθανατίσει.

Τελικά, αυτές οι φωτογραφίες δεν είδαν μέχρι τον θάνατό της το φως της δημοσι¬ότητας.

Γιατί η Αλίκη μπορεί να είχε απελευθε¬ρωθεί αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να μοιραστεί μια στιγμή όπου λύγισε, μια στιγμή όπου έχει χάσει το παιχνίδι.

Η Αλίκη στις φωτογραφίες αυτές είναι για πρώτη φορά μια απελπισμένη γυναίκα αντιμέτωπη με μεγάλες δοκιμασίες, κλαίει και είναι έτοιμη να καταρρεύσει.

Δεν χαμογελάει, δεν ποζάρει, δεν κοιτάει τον φακό, δεν προσποιείται. Αυτές οι φωτογραφίες θεωρούνται συλλεκτικές».

Μόλις πήραν διαζύγιο με τον Παπαμιχαήλ, εκείνος της πρότεινε να αγοράσει το οικόπεδό του, το οποίο δεν είχε αξιοποιηθεί.

Όμως, η Βουγιουκλάκη ήταν αρνητική. Για την ακρίβεια, ήθελε να της το παραχωρήσει δίχως να τον πληρώσει.

 

Η Ειλικρινή που έζησε από κοντά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, τα διηγήθηκε ως εξής:

«Ήταν μια περίεργη περίοδος. Έκαναν και οι δύο σαν μικρά παιδιά. Ο Δημήτρης της έλεγε ‘αν δεν το αγοράσεις, θα βάλω δίπλα στο οικόπεδο εκτροφείο με γουρούνια. Θα το γε¬μίσω’.

Φανταστείτε το σπίτι της εθνικής μας σταρ και μπροστά γουρούνια. Έτσι, αναγκά¬στηκε να το αγοράσει.

Όσο για τα έπιπλα, ήταν του Δημήτρη. Ήταν έπιπλα αντίκες που είχε αγοράσει από διάφορα νησιά. Τα φόρτω-σε λοιπόν όλα και μέσα σε μια ημέρα τα πήγε στο σπίτι του, στο Χαλάνδρι».

Η Βουγιουκλάκη είχε εκφράσει την επιθυμία να περάσει τις τελευταίες ημέρες της ζωής της στον Θεολόγο, όμως η μοίρα τα έφερε διαφορετικά.

Μετά τον θάνατό της πολλοί έδειξαν ενδιαφέρον για να αγοράσουν το υπέροχο σπίτι της. Ανάμεσά τους η Δέσποινα Βανδή με τον Ντέμη Νικολαΐδη, που είχαν πάει να το δουν το 2003. Στο τέλος, πάντως, αποφάσισαν να μην το αποκτήσουν.

Η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τα ελληνικά νησιά

Φυσικά, η Αλίκη Βουγιουκλάκη δεν πέρασε όλα της καλοκαίρια στον Θεολόγο αν και σχεδόν πάντα έπειτα από κάθε ταξίδι επέστρεφε εκεί.

Είχε επισκεφτεί πολλά μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η φίλη της, Νανά Ειλικρινή, είπε:

«Είχαμε πάει στη Ρόδο δύο φορές, στην Κρήτη δύο φορές, στη Σαντορίνη. Αλλά δεν μπορούσε να καθίσει περισσότερο από μία βδομάδα κάπου.

Γυρνούσαμε πάντα στον Θεολόγο. Στη Ρόδο ήταν καλεσμένη του ιδιοκτήτη του ‘Rodos Palace’, στη Σαντορίνη μέναμε στο ‘Vedema’ που το είχε ο Ηλιόπουλος.

Και πηγαίναμε κόσμος πολύς! Ήταν του κόσμου η Αλίκη, δεν ήταν του τετ α τετ. Αλλά πάντα επέστρεφε στον Θεολόγο».

Και πρόσθεσε: «Η Αλίκη δεν σταματούσε ποτέ. Είχε επανα¬στατική, νεανική ψυχή. Κάναμε διακοπές, πη¬γαίναμε Λονδίνο, Παρίσι, επιστρέφαμε Ελλάδα, πάντα εκείνη στον Θεολόγο.

Και με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε: ‘Πάμε ακόμη ένα Λονδίνο’. Της έλεγα τότε, ‘Αλίκη, κάτσε να ξε¬κουραστούμε λίγο’ και μου απαντούσε: ‘Άντε καλέ που θα ξεκουραστούμε. Θα ξεκουραστού¬με μια και καλή όταν πεθάνουμε, άντε, πάμε να γλεντήσουμε’».

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Είχαμε πάει στη Νέα Υόρκη, όπου είχε ανεβεί το ‘Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα’, το 1984.

Αφήναμε τον Παπαμιχαήλ κάθε βράδυ σ’ ένα ελληνικό κέντρο, τη ‘Σπηλιά’, όπου τραγουδούσε ο Μητσιάς και γυρνάγαμε στα κλαμπ.

Μου έλεγε, ‘σιγά μην ήρθα στην Αμερι¬κή για να ακούω τον Μητσιά, τον ακούω και στην Αθήνα’. Και πηγαίναμε στο ‘Mirage’ ή σε κάποιο κλαμπ.

Περνάγαμε μετά από το κέντρο, μαζεύαμε τον Δημήτρη, επιστρέφαμε στο ξενο¬δοχείο και την επόμενη ημέρα γυρνούσαμε όλα τα μαγαζιά. Είχε απίστευτη ενεργητικότητα».

«Είχε την ενέργεια έφηβου κοριτσιού»

Πάντως, η αξέχαστη πρωταγωνίστρια είχε τον τρόπο να ισορροπεί και να βρίσκει το μέτρο, κάτι που είχε εντυπωσιάσει όσους τυχερούς βρισκόταν κοντά της.

«Έτρωγε ελάχιστα και ήταν πάντα λεπτή. Πρό¬σεχε πολύ, ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα με πολύ καλό DΝΑ.

Και μου έλεγε: ‘Να αργείς πάντα στα ραντεβού. Να αφήνεις τον άλλον να περιμένει, τουλάχιστον μία ώρα’.

Και εγώ της απαντούσα: ‘Είσαι με τα καλά σου; Εγώ είμαι μία ώρα πριν έτοιμη!’. Το σέξι στοιχείο που λένε ότι έβγαζε δεν ήταν σέξι αλλά η ενέργεια ενός έφηβου κοριτσιού.

Έβγαινε από μέσα της. Μόνο όταν αρρώστησε αναθεώρησε. Μου έλεγε: ‘Νανά, τρώγε, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία’», ανέφερε η Ειλικρινή.

Η Βουγιουκλάκη είχε, τέλος, περίεργο ένστικτο. Σε συνέντευξή της, το 1987, δήλωσε:

«Τη μοναξιά δεν τη φοβάμαι, ξέρω ότι θα υπάρχουν άνθρωποι που θα τους έχω συντρο¬φιά για πάντα. Ξέρω ότι δεν θα μείνω μόνη, αν και στην ουσία ο καθένας από εμάς είναι πάντα μόνος.

Η παρακμή είναι φυσικό να έρθει, όπως και τα γηρατειά. Ο θάνατος όμως είναι κάτι το αγριευτικό.

Δεν θα είμαι εκεί για να διαβάσω τι θα γραφτεί μετά τον θάνατό μου. Νομίζω ότι τότε θα μου αναγνωρίσουν πολλά.

Να, κάπως έτσι βλέπω κάποιο άρθρο στις εφη¬μερίδες: ‘Η Αλίκη ήταν ένα από αυτά τα ξεχω¬ριστά πλάσματα, είχε αυτό το κάτι που χαρακτη¬ρίζει τους ηθοποιούς που δεν πεθαίνουν με την εποχή τους.

Αλλά αφήνουν ανέπαφο τον μύθο τους για τις επόμενες γενιές’. Αλήθεια, κρίμα που δεν θα ζω να το διαβάσω αυτό. Γιατί ξέρω ότι αυτό θα συμβεί».