Άλλη-υποψήφια- Βενετία το Μανχάταν: Γιατί κινδυνεύει να βυθιστεί (φωτογραφία+βίντεο)

22 Μαρτίου 2019 15:00

Σε υποψήφια… Βενετία της Αμερικής έχει μετατραπεί το Μανχάταν. Σύμφωνα με τωρινά αμερικάνικα δημοσιεύματα, που δεν διαψεύδονται από επίσημα χείλη, κινδυνεύει να βυθιστεί. Να καταποντιστεί στον Ατλαντικό. Μάλιστα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης παρουσίασε ένα σχέδιο με στόχο να αποτραπεί η βύθιση του νησιού που είναι η καρδιά της αμερικανικής μητρόπολης.

Πού οφείλεται ο κίνδυνος της βύθισής του

Να ξεκινήσουμε με τα basics και στον λόγο που το Μανχάταν κινδυνεύει. Αυτό έχει να κάνει με το λιώσιμο των πάγων. Αν συνεχιστεί, υπερτονίζουν οι ειδήμονες, πολλές νησιωτικές αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές θα βρεθούν κάτω από το νερό. Ανάμεσά τους και το Μανχάταν. Όπως είναι ευνόητο, αυτή η εξέλιξη, πέρα από την οικολογική καταστροφή, θα έχει και τρομερές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταναστεύσουν μαζικά σε άλλες περιοχές.  Δεν είναι η μόνη συνέπεια που θα υπάρξει, ωστόσο και επ’ αυτού βάλτε το μυαλουδάκι σας και θα δείτε πόσα “παρακλάδια” έχει.

Το σχέδιο του δημάρχου

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill De Blasio παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο σε περίπτωση αύξησης της στάθμης της θάλασσας φιλοδοξεί να εμποδίσει την είσοδο των νερών στο Μανχάταν. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα DailyMail, προτείνει μια σειρά από έργα στην νότια ακτή του Μανχάταν, το αποκαλούμενο Lower Manhattan (Κάτω Μανχάταν). Όλες οι μελέτες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι αυτή που κινδυνεύει περισσότερο.

Μια μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Δήμου αναφέρει, σύμφωνα με το klik.gr, ότι οι πιθανότητες το Κάτω Μανχάταν να βρεθεί κάτω από το νερό μέχρι το 2050 είναι 37% και αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια. Η μελέτη κάνει λόγο για αύξηση της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή της Νέας Υόρκης κατά τουλάχιστον τρία μέτρα.

Επέκταση της ακτογραμμής

Στο μενού και η επέκταση με τεχνητά μέσα της ακτογραμμής του Κάτω Μανχάταν κατά 152 μέτρα. Παράλληλα, εκτιμάται ότι πρέπει να γίνει αύξηση του ύψους του εδάφους στις περιοχές που είναι υψομετρικά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν μια σειρά από οχυρωματικά έργα που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση φραγμάτων και την δημιουργία ενός δικτύου χωμάτινων καναλιών που θα περικυκλώνουν το Κάτω Μανχάταν. Αυτά τα κανάλια θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε περίπτωση που το νερό ξεπεράσει τα υπόλοιπα εμπόδια.

Το απίστευτο κόστος του πρότζεκτ

Το κόστος για την κατασκευή όλων αυτών των έργων ανέρχεται σε δέκα δισ. δολάρια και επειδή θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να γίνουν θα πρέπει να παρθεί σύντομα μια απόφαση. Μια πρώτη γεύση του τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση αύξησης της στάθμης της θάλασσας πήραν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης  το 2012 όταν ο τυφώνας «Σάντι» κατέστρεψε χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις που βρίσκονταν στις παραλιακές περιοχές της πόλης. Ο τυφώνας είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα των υδάτων στο υπέδαφος και ως εκ τούτου το 7% των κτιρίων των παραλιακών περιοχών της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο διαβρώσεων και αποσταθεροποίησης.

Ανάλογο κίνδυνο καταστροφών από την αύξηση των επιπέδων των υπόγειων υδάτων αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμη όχι μόνο τα κτίρια αλλά και οι δρόμοι και οι υπόγειες υποδομές (ηλεκτρικές, υδραυλικές κ.λπ.) της Νέας Υόρκης.