Άννα Μαρία: H συγκινητική ιστορία πίσω από το στεφάνι της στην κηδεία του Κωνσταντίνου

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

16 Ιανουαρίου 2023 12:27

Μία μπλε κορδέλα με τη φράση «Η αγαπημένη σου Άννα – Μαρία» και λουλουδάκια μιγκέ, φίνα και σπάνια, περιλαμβάνει το στεφάνι που έστειλε η Αννα Μαρία στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Yπάρχει μία συγκινητική ιστορία πίσω από την επιλογή της Άννας Μαρίας. Όπως αναφέρει το protothema.gr., ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 1964 όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος παντρεύτηκε στη Μητρόπολη Αθηνών την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα Μαρία.

Τότε ο νεαρός Κωνσταντίνος θέλοντας να της δείξει την αγάπη του, της προσέφερε μια ανθοδέσμη από τα αγαπημένα του λουλούδια, τα μιγκέ.

Η νυφική ανθοδέσμη έχει μείνει μνημειώδης καθώς τα συγκεκριμένα φίνα και ευαίσθητα λουλουδάκια είναι δύσκολο να βρεθούν και επομένως η παραγγελία είχε γίνει πολλούς μήνες πριν.

Το «Δάκρυ της Παναγιάς» ή αλλιώς «Κρίνο της Κοιλάδας» είναι το λουλούδι μιγκέ, με το έντονο, ιδιαίτερο, εκλεπτυσμένο άρωμά του και τη λεπτή, φίνα εμφάνισή του.

Ο γάμος του βασιλιά των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Β’ και της Δανής πριγκίπισσας, Άννας Μαρίας, τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσόστομο Β’, παρουσία όλης της Ιεράς Συνόδου, στη Μητρόπολη Αθηνών, η οποία είχε διακοσμηθεί με 10.000 κόκκινες γλαδιόλες.

Η λέξη μιγκέ είναι γαλλική (muguet) και οι ολάνθιστες καμπανίτσες του θεωρούνται γούρι και σύμβολο ευτυχίας για τους Γάλλους. Σύμφωνα με ένα μύθο, το αηδόνι δεν κελαηδάει αν πρώτα δεν ανθίσει το μιγκέ. Στη συμβολική γλώσσα των λουλουδιών συμβολίζει την επιστροφή στην ευτυχία.

Πριν από δύο ημέρες, από το γραφείο του τέως βασιλιά ένα από τα κορυφαία ανθοπωλεία της χώρας δέχτηκε ένα τηλεφώνημα. Η τέως βασίλισσα Άννα Μαρία ήθελε να κάνει ειδική παραγγελία ένα στεφάνι.

Επρόκειτο για ένα στεφάνι φτιαγμένο αποκλειστικά από λουλουδάκια μιγκέ. Η οδηγία ήταν σαφής «ένα στεφάνι κατασκευασμένο μόνο από λουλούδια μιγκέ και μια κορδέλα που να γράφει η “Η Αγαπημένη σου Αννα Μαρία”».

Ήταν ο τρόπος για να αποχαιρετήσει τον σύζυγό της. Όπως τότε που ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία. Εκείνο το μεσημέρι του Σεπτεμβρίου που μπήκε πριγκίπισσα της Δανίας στην εκκλησία και βγήκε ως βασίλισσα της Ελλάδας…