Άννα-Μαρία Τσαντάνη – Factional laser CO2

22 Μαρτίου 2024 11:32

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία παγκοσμίως της σύγχρονης αισθητικής ιατρικής για την Ανάπλαση του Δέρματος. Διορθώνει σημάδια σε πρόσωπο και σώμα.

Το fractional laser CO2 (λέιζερ διοξειδίου) αποτελεί σήμερα την πιο αποτελεσματική παγκοσμίως θεραπεία της σύγχρονης αισθητικής ιατρικής. Μας επιτρέπει να εξαλείψουμε σταδιακά τα σημάδια τόσο στο πρόσωπο (ουλές ακμής, λεπτές ρυτίδες) όσο και στο σώμα (ραγάδες, ουλές…)

Διαδικασία: 

Αφού βάλουμε πρώτα μια αναισθητική κρέμα, για να μην υπάρχει πόνος, σαρώνουνε με το ελάχιστα τραυματικό fractional laser όλη την επιφάνεια που θέλουμε να βελτιώσουμε, (πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, ραχιαία επιφάνεια χεριών, ραγάδες…) και προκαλούμε σημειακές μικροβλάβες, διεγείροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης, για να γίνει η ανάπλαση.

Το σκανάρισμα γίνεται με τέτοιο τρόπο που επιτρέπει να παραμένουν ενδιάμεσα ανέπαφα σημεία έτσι ώστε να είναι μικρότερος ο τραυματισμός και ταχύτερη η επούλωση. Συνδυάζεται ιδανικά με την αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP που ενισχύει το αποτέλεσμα καθώς εγχύουμε στα σημεία εφαρμογής του λέιζερ αναπλαστικούς παράγοντες που παίρνουμε από τον ίδιο τον θεραπευόμενο με μια απλή αιμοληψία και τους απομονώνουμε με τη διαδικασία της φυγοκέντρησης του αίματος.

Στο τέλος της θεραπείας εφαρμόζουμε μια ενυδατική μάσκα. Η συνολική διάρκεια θεραπείας είναι περίπου  μια ώρα. Ο κύκλος θεραπειών ολοκληρώνεται ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς, με μεσοδιαστήματα του ενός μηνός, αφού πρώτα το κάθε πρόβλημα εκτιμηθεί από τον ιατρό.

Πονάει; 

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του λέιζερ, αυτό που αισθανόμαστε είναι ήπια ανεκτά τσιμπηματάκια. Μετά τη θεραπεία, το δέρμα παρουσιάζει ερυθρότητα για λίγες ώρες συνήθως, η οποία υποχωρεί σταθερά σε 48 ώρες το πολύ.

Τι προσέχουμε; 

Η εφαρμογή αναπλαστικής κρέμας και η αποφυγή του ήλιου καθώς και χρήση αντηλιακού είναι αναγκαία. Το fractional resurfacing συνδυάζεται άνετα με πολλές άλλες αισθητικές θεραπείες (π.χ. μπότοξ, ενέσιμο υαλουρονικό, μεσοθεραπεία, νήματα, laser αποτρίχωσης, laser για ευρυαγγείες σε δεύτερο χρόνο κ.λπ.) για να έχουμε το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Κατάλληλη χρονική περίοδος από Οκτώβριο μέχρι Μάιο οπότε και η ηλιοφάνεια είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Η κεντρική λοιπόν ιδέα της θεραπείας αυτής, είναι πως δρώντας σε βάθος το CO2 laser προκαλεί την παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης, κι έτσι πετυχαίνουμε σταδιακά  ουσιαστική διαφορά στην αναγέννηση του δέρματος, με βελτίωση της υφής του, λάμψη και εξάλειψη ουλών και λεπτών ρυτίδων, χωρίς να προβούμε σε επεμβατικές διαδικασίες. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, με ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας και διαρκούν για 4 έως 5 χρόνια. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους θεωρείται ως η κορυφαία θεραπεία για την ανάπλαση του δέρματος.

 

Άννα-Μαρία Τσαντάνη

Ειδικός Γενικής Ιατρικής
Master στην Αισθητική Ιατρική (Παν/μίων Torino Camerino)
Επιστημονικός συνεργάτης της Δερματολογικής Κλινικής DERMA LASER &YGEIA