Άνοιγμα σχολείων: έτσι θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά – Χωρίς μάσκες και self test

Συντάκτης: Newsroom

31 Αυγούστου 2022 07:30

Άνοιγμα σχολείων: έτσι θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά - Χωρίς μάσκες και self test

Δεκτή έγινε από την κυβέρνηση η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα μέτρα που ισχύσουν για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μάσκες και self test

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, γίνεται λόγος για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μάσκες και self test. Παρά μόνο αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).

Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό. Δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.

Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, θα υπάρχει διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2). Ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

  • Αυστηρή τήρηση της υγιεινής των χεριών.
  • Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.
  • Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.

Όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ

Η εισήγηση της επιτροπής

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Η οποία είχε ως αντικείμενο τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία σε ό,τι αφορά στα μέτρα για τον κορονοϊό.

Η Επιτροπή, στην εισήγησή της, αναφέρει πως παραμένει η προαιρετική χρήση μάσκας στο σχολικό περιβάλλον, ωστόσο η έναρξη των σχολείων γίνεται χωρίς υποχρεωτικό testing και χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός κι εκτός αιθουσών.

Επίσης, όπως εφαρμόζεται ήδη στην κοινότητα τους τελευταίους μήνες, ο έλεγχος για κορονοϊό συστήνεται να γίνεται όταν υπάρχουν συμπτώματα στον μαθητή. Σε περίπτωση θετικού τεστ, ο μαθητής παραμένει εκτός σχολείου και άλλων δραστηριοτήτων για 5 ημέρες. Ενώ επιστρέφει φορώντας μάσκα για άλλες 5 ημέρες.