Αντζελίνα Τζολί: Συναντήθηκε με επιζώντες Γιαζίντι της γενοκτονίας του ISIS στο Ιράκ

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

3 Φεβρουαρίου 2023 09:00

Η Αντζελίνα Τζολί μαζί με την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ επισκέφθηκαν τη Σιντζάρ του βόρειου Ιράκ και συνομίλησαν με επιζώντες της γενοκτονίας του 2014 από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το «People».

«Είναι τιμή μου που επιστρέφω στο Ιράκ, αυτή τη φορά για να υποστηρίξω το έργο της φίλης μου Νάντια Μουράντ και άλλων ντόπιων Γιαζίντι που ξαναχτίζουν τις ζωές και τις κοινότητές τους μετά τη φρίκη που έζησαν», δήλωσε η η χολιγουντιανή σταρ Αντζελίνα Τζολί μέσω του «Nadia’s Initiative».

Και πρόσθεσε: «Έχω δει την πρόοδο που έχουν σημειώσει αλλά και την ανάγκη για μακροπρόθεσμη διεθνή δέσμευση στην υποστήριξη του έργου και της ηγεσίας τους. Οι επιζήσαντες των Γιαζίντι συνεχίζουν να αγωνίζονται με τραύματα, ανασφάλεια, εκτοπισμό και αργή πρόοδο στις αποζημιώσεις.

Συνάντησα οικογένειες που εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αγνοούνται και άλλες που δεν έχουν ακόμη υποστήριξη για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι ντόπιοι εδώ δουλεύουν για να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Αξίζουν σεβασμό και υποστήριξη».

Σε δήλωσή της, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Νάντια Μουράντ χαρακτήρισε το έργο της Τζολί «καθοριστικό για την ευαισθητοποίηση και την κάλυψη των αναγκών των γυναικών, των παιδιών και των προσφύγων σε όλο τον κόσμο».

Μεταξύ άλλων, οι δύο γυναίκες επισκέφτηκαν μαζικό τάφο στο Ιράκ και κατέθεσαν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, ενώ η Τζολί δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή της.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolie)

Οι επιθέσεις του ISIS σκότωσαν χιλιάδες και εκτόπισαν εκατοντάδες χιλιάδες, καθώς περισσότερες από 6.000 γυναίκες και παιδιά υποδουλώθηκαν και η μεγάλη πλειοψηφία των υποδομών στην περιοχή καταστράφηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση από το «Nadia’s Initiative».

Η Μουράντ είναι επιζήσασα της γενοκτονίας και της σεξουαλικής βίας και υποστηρίζει την ισότητα των φύλων, την πρόληψη της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις και την ανοικοδόμηση κοινοτήτων σε κρίση.