Αόρατη Ορθοδοντική: Με ποια μέθοδο θα ισιώσω τα δόντια μου;-Dr. Χριστίνα Μπουτσιούκη

1 Ιουνίου 2020 16:36

Αόρατη Ορθοδοντική: Με ποια μέθοδο θα ισιώσω τα δόντια μου;

Ένα ωραίο χαμόγελο αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας ενώ 85% των ενηλίκων πιστεύουν ότι οι άνθρωποι με όμορφα δόντια είναι πιο ελκυστικοί. Πλέον δεν χρειάζεται να περιμένετε 2 χρόνια, ούτε να καταφύγετε υποχρεωτικά στα αντιαισθητικά μεταλλικά «σιδεράκια».  Όλο και περισσότεροι έφηβοι και ενήλικες επιλέγουν να ισιώσουν τα δόντια τους με τις μεθόδους της αόρατης ορθοδοντικής, οι οποίες ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90 από τις Η.Π.Α. και διαρκώς εξελίσσονται προσφέροντας νέες προοπτικές και λύσεις ακόμη και σε δύσκολα ορθοδοντικά προβλήματα. Πρόκειται για τους διαφανείς νάρθηκες Clear Aligners και τα εξατομικευμένα brackets της τεχνικής Six Month Smiles.

CLEAR ALIGNERS

Πρόκειται για διαφανείς νάρθηκες (μασελάκια) που αλλάζουν σε μέγεθος κάθε 1-4 εβδομάδες και μετακινούν σταδιακά τα δόντια στις σωστές θέσεις.  Οι θεραπείες διαρκούν 3-12 μήνες ενώ οι δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν εώς και 18 μήνες.

Πλεονεκτήματα

 • Οι νάρθηκες εφαρμόζουν απόλυτα επάνω στην οδοντοστοιχία, καθώς κατασκευάζονται εξατομικευμένα με βάση το αποτύπωμα κάθε στόματος, μετατρέποντας το ίσιωμα των δοντιών σε απόλυτα αόρατη ορθοδοντική εμπειρία. Το πλαστικό τους αν και αρκετά ισχυρό για να μπορεί να ασκήσεις πιέσεις και να μετακινήσει τα δόντια, είναι τόσο λεπτό που δεν φαίνεται καθόλου ούτε στην ομιλία ούτε στο χαμόγελο.
 • Δεν ενοχλούν τα ούλα και τα χείλη καθώς τα όρια του νάρθηκα είναι μαλακά ενώ δεν υπάρχουν τα συνήθη ατυχήματα που συμβαίνουν στην κλασσική ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σκληρές τροφές (π.χ. ξεκόλλησε ένα σιδεράκι).
 • Οι επισκέψεις στο ιατρείο για το σύνολο της θεραπείας είναι λιγότερες καθώς ο μηνιαίος έλεγχος δεν είναι υποχρεωτικός, ενώ τα ραντεβού μπορούν να προγραμματίζονται σε τριμηνιαία βάση.
 • Η τεχνική είναι κατάλληλη και για ασθενείς εκτός πόλης ή και εκτός χώρας καθώς υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής ναρθήκων για 3-4 μήνες. Έτσι η ορθοδοντική θεραπεία συνεχίζει χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει επίσκεψη στο ιατρείο.
 • Είναι κατάλληλη θεραπεία αόρατης ορθοδοντικής πριν από γάμο, βάφτιση, ορκομωσία όταν το χρονικό διάστημα είναι πραγματικά μικρό και πρέπει να γίνει παύση της θεραπείας για το event και συνέχιση της μετά το τέλος του.

Μειονεκτήματα

 • Οι νάρθηκες πρέπει να αφαιρούνται πριν από κάθε γεύμα και να επανατοποθετούνται αμέσως μετά, δημιουργώντας μια νέα ρουτίνα σε ένα γεύμα με φίλους.
 • Η χρονική διάρκεια θεραπείας σε σχέση με την τεχνική Six Month Smiles είναι κατά κανόνα μεγαλύτερη.

 

SIX MONTH SMILES

Ειδικά σχεδιασμένα για το κάθε δόντι, διαφανή brackets και λευκά σύρματα συνθέτουν έναν ορθοδοντικό μηχανισμό, ο οποίος – παρόλο που δεν φαίνεται – βρίσκεται μόνιμα συγκολλημένος επάνω στα δόντια. Ασκεί δυνάμεις μόνο στα προβληματικά σημεία, και ως εκ τούτου μετακινεί τα δόντια γρηγορότερα. Μπορεί να διορθώσει κενά, συνωστισμούς, στραβά ή “πεταχτά” δόντια σε μέσο χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Πλεονεκτήματα

 • Ο χρόνος θεραπείας σε σχέση με διαφανείς νάρθηκες (Clear Aligners) είναι μικρότερος. Έτσι είναι η κατάλληλη επιλογή για όσους βιάζονται πολύ!
 • Συνήθως ο χρόνος θεραπείας είναι μικρότερος και σε σχέση με τα μεταλλικά «σιδεράκια», ανάλογα με το ορθοδοντικό πρόβλημα και τη σχέση μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου.
 • Οι αλλαγές είναι ορατές ήδη από τον πρώτο μήνα θεραπείας. Έτσι το ψυχολογικό κίνητρο για τη συνέχιση της θεραπείας και την ολοκλήρωση της είναι μεγάλο.
 • Δεν χρειάζεται να αφαιρούνται πριν τα γεύματα όπως οι διαφανείς νάρθηκες, κάνοντας τη διαδικασία ενός γεύματος με φίλους ή μία νυχτερινή έξοδο πιο εύκολη.
 • Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι πιο οικονομική.

Μειονεκτήματα

–              Καθώς ο διαφανής  ορθοδοντικός μηχανισμός είναι τοποθετημένος επάνω στις επιφάνειες των δοντιών απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη μάσηση αλλά επιβάλλονται και περιορισμοί στα σκληρά φαγητά π.χ. κριτσίνια, μπάρες δημητριακών και στα κολλώδη σνακ π.χ. τσίχλες, καραμέλες καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

–              Απαιτούνται περισσότερα ραντεβού στο ιατρείο σε σχέση με τους διαφανείς νάρθηκες, καθώς η ρύθμιση του ορθοδοντικού μηχανισμού πρέπει να γίνεται κάθε 2-4 εβδομάδες.

Eίσαι υποψήφιος;

Οι τεχνικές αόρατης ορθοδοντικής απευθύνονται σε ενήλικες και εφήβους που ενδιαφέρονται για ορθοδοντική θεραπεία για αισθητικούς λόγους. Η βαρύτητα του ορθοδοντικού προβλήματος και ο αριθμός των δοντιών που χρειάζονται θεραπεία δεν αποτελούν περιορισμούς για αυτές τις τεχνικές. Ωστόσο, μία κλινική εξέταση είναι πάντα απαραίτητη, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η αόρατη ορθοδοντική δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κλασσική ορθοδοντική θεραπεία.

 

Dr. Χριστίνα Μπουτσιούκη DDS, MSc

Ειδικευθείσα στην Αισθητική Οδοντιατρική – Exclusive provider Six Month Smiles® στην Ελλάδα.

Επιστημονικός Συνεργάτης & Διδάκτωρ της Πανεπιστημιακής Κλινικής Justus-Liebig, Giessen, Γερμανία. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη

www.odontiatreio-smiles.gr