Πότε μια γυναίκα -και δη ερωτευμένη- απατάει το ταίρι της και πότε ένας άντρας

24 Μαρτίου 2019 22:00

Απιστία. Ένα κεφάλαιο της ζωής για το οποίο έχουν χυθεί άπειροι τόνοι μελάνης απ’ τη στιγμή που πάτησε ο άνθρωπος το πόδι του στον πλανήτη Γη. Σύμφωνα με τις κατά καιρούς έρευνες, δε, που έχουν διενεργηθεί, είναι τελείως αλλιώτικοι οι λόγοι που θα κάνει… τάρανδο το ταίρι του το αρσενικό απ’ το θηλυκό. Έστω κι αν μιλάμε για ένα ανούσιο -θεωρητικά, πάντα- one night stand.

Ας πάμε σε μια χαρακτηριστική περίπτωση. Τα λυκάκια συγκαταλέγονται στα πιο πιστά ζώα. Κάπως έτσι πίστευες πως είναι και η δική σου σχέση. Μέχρι που η στάση του άλλαξε. Όχι εντελώς. Διέκρινες όμως κάτι “άλλο”. Επί μήνες τον έβλεπες να μη νοιάζεται τόσο για τα προβλήματά σου. Πίστευες πως ήταν λόγω οικονομικών προβλημάτων, που τον επηρέαζαν. Έφευγε για ταξίδι και άνευ λόγου έκοβε την επικοινωνία μαζί σου. Παρότι, καιρό τώρα, είχε πάψει να σε κοιτάζει στα μάτια και κατά τις εξόδους σας και όταν ήσασταν στον χώρο του. Σου είπε, έτσι ξαφνικά, πως τον “πνίγεις”, ενώ δεν είχατε καν επικοινωνήσει  τα πρώτα 24ωρα που ήταν μακριά σου. Δεν πίστευες, σε καμία περίπτωση, κι ας σού είχαν μπει ψύλλοι στ’ αυτιά, ότι θα μπορούσε να σε απατήσει. Ήταν ο “απόλυτος”, ο “ένας” σου. Και ξαφνικά, έχοντας βουτήξει στα απύθμενα βάθη της πικρίας, επέστρεψε. Και σα να μην είχε συμβεί τίποτα απολύτως, έπεσε στην αγκαλιά σου. Τότε είπες μέσα σου: “Με κοροϊδεύει. Με δουλεύει. Με έχει για “κατσίκα”. Πάει, όπου πάει κι επιστρέφει γιατί με μένα τη “βρίσκει”. Αυτό είναι όλο!”

Αυτή, λοιπόν, είναι μια τυπική περίπτωση ερωτευμένης γυναίκας που μπορεί ν’ απατήσει το ταίρι της. Έχει, δεν έχει άδικο, νιώθει πως “πνίγεται” εκείνη, τελικά, από μια ακατανόητη, σε πρώτο χρόνο, αδιαφορία από την πλευρά του αρσενικού. Ο μοναδικός λόγος που θα προβεί σε απιστία ένα ερωτευμένο θηλυκό, σύμφωνα με έρευνες απ’ το πανεπιστήμιο τόσο του Kent όσο και της Μελβούρνης, είναι η απογοήτευση στην οποία την έχει οδηγήσει το ταίρι της. Θα προβεί σε κάτι τέτοιο μόνον αν νιώθει πως έχει πέσει “θύμα” του αρσενικού. Πως έχει προσβάλλει τη νοημοσύνη της. Με την απιστία εκτονώνεται. Μάλιστα, ίσως την κάνει -εφάπαξ- απλά για να του το πει. Έτσι όμως, αφενός ρισκάρει να μην επανασυνδεθούν, αφετέρου να της το “χτυπάει” μια ζωή.

Οι άντρες

Η κατάσταση όσον αφορά τ’ αρσενικά είναι εντελώς διαφορετική. Απλώς και μόνον ένας γερός καβγάς με την αγαπημένη τους και λίγο ποτό παραπάνω μπορεί να τα οδηγήσει στο ατόπημα. Ίσως γρήγορα το ξεπεράσουν. Το πιθανότερο, πως δεν θα δώσουν καν σημασία και θα το αποκρύψουν απ’ τη σύντροφό τους. Αιτία; Δεν το θεωρούν κάτι σημαίνον.

Στην πραγματικότητα, ούτε και οι -ερωτευμένες- γυναίκες το θεωρούν. Απλώς, αντιμετωπίζουν την απογοήτευση που τους έχει προκαλέσει το ταίρι τους έτσι. Για να “τονωθούν” διαφορετικά. Το θέμα είναι πως οι άντρες συγχωρούν πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι οι γυναίκες. Είναι και θέμα υπερτονισμένου “εγώ”. Οπότε, σε τέτοια περίπτωση, καλύτερα, κορίτσια πάρτε την (εφάπαξ) απιστία στον… τάφο.

Μη ρισκάρετε αν αγαπάτε τον άντρα σας. Εσείς, πάλι, άντρες, είστε πιο ευνοημένοι a priori: Τα θηλυκά είναι πιο δυνατά απ’ τη φύση τους. Ο λόγος και μόνο πως γεννάνε -σε συνδυασμό κιόλας με το ότι έχουν και περίοδο μια φορά τον μήνα- τις καθιστά πολύ πιο ανθεκτικές στα πάντα. Μια απιστία το πιθανότερο είναι να τη συγχωρήσουν. Στην αχαριστία, από την άλλη, ένα απ’ τα σοβαρότερα ελαττώματα που μπορεί να  έχει κάποιος/α, το… συγχωροχάρτι “πάει περίπατο”.

TIP

Σύμφωνα με επιμέρους στοιχεία των παραπάνω ερευνών

  • Ένας άνθρωπος που παραμελείται από το σύντροφό του -λόγω πολλής δουλειάς ή προβλημάτων του τελευταίου-, μπορεί επίσης να καταφύγει στην απιστία για να επιβεβαιωθεί και να νιώσει καλύτερα.
  • Επιπλέον, συχνά αιτία της απιστίας είναι βαθύτερες ανασφάλειες. Ο φόβος κάποιου να αφεθεί και να εμπιστευτεί, αλλά και η προσπάθεια να “προλάβει” τον άλλον, να απιστήσει προτού “προδοθεί”. Το τελευταίο κιόλας -και να έχει υπάρξει συνουσία- στην ουσία μπορεί να μην ισχύει καν.
  • Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι πως δεν υπάρχει ασφαλής “συνταγή” για την απιστία· γυναίκα που παραμελείται από τον άντρα δεν είναι απαραίτητο πως θα τον απατήσει. Όπως, αντίστοιχα, δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο για έναν άντρα που μεγαλώνει κι ενδεχομένως νιώθει πως χάνει τη γοητεία του, επισημαίνουν σχετικές έρευνες. Αλίμονο κιόλας.

Ντονατέλλα Αδάμου