Αποκατάσταση μαστού μετά μαστεκτομή σε ένα και μόνον χειρουργείο. Πρωτοποριακή τεχνική

4 Νοεμβρίου 2020 20:30

[q]Αποκατάσταση μαστού μετά μαστεκτομή σε ένα και μόνον χειρουργείο. Πρωτοποριακή τεχνική[/q]

Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή είναι μία επέμβαση της ογκοπλαστικής χειρουργικής και αφορά την αισθητική αλλά και την ψυχολογική τόνωση της ασθενούς με όγκο στον μαστό που απαιτεί αφαίρεση του στήθους, αλλά και την ασθενή που έχει γονιδιακά κριτήρια και επιθυμεί την προφυλακτική μαστεκτομή. Εως πρόσφατα, οι ασθενείς συνήθως έκαναν αποκατάσταση σε δύο στάδια: Στο πρώτο γινόταν η τοποθέτηση ενός διατατήρα (μπαλονάκι) ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή και σταδιακά αυτό φούσκωνε με επισκέψεις στο ιατρείο σε διάστημα 4 μηνών. Κατόπιν, σε δεύτερη επέμβαση, αφαιρούσαμε τον διατατήρα και γινόταν η τοποθέτηση του ενθέματος ή σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού. Τώρα πλέον η επέμβαση μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα μόνο χειρουργείο. Δηλαδή όταν ο χειρουργός μαστού αφαιρέσει τον μαστό, με ή χωρίς αφαίρεση δέρματος και θηλής, και ελέγξει τον λεμφαδένα φρουρό, ο πλαστικός χειρουργός ακολουθεί στο ίδιο χειρουργείο και με τη βοήθεια ενός πλέγματος χορίου τοποθετεί απευθείας το ένθεμα. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος εφαρμόζεται στο Ερρίκος Ντυνάν τα τελευταία δύο χρόνια από τον χειρουργό μαστού Απόστολο Μπακογιάννη και τον πλαστικό χειρουργό Πέτρο Σπυριούνη, με εξαιρετικά αποτελέσματα που δικαιώνει την παγκόσμια τάση αποκατάστασης στο ίδιο χειρουργείο με την μαστεκτομή με τη νέα μέθοδο. Το πλέγμα χορίου, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, πλεονεκτεί έναντι των συνθετικών πλεγμάτων (τιτανίου), διότι συνεργάζεται πλήρως με τους ιστούς της ασθενούς. Επίσης λόγω του πάχους του, το χοριακό πλέγμα δίνει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα αφού δεν είναι ορατό κάτω από το δέρμα της ασθενούς, όταν τοποθετείται πάνω από τον μυ του θώρακα.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Το βασικό πλεονέκτημα είναι η άμεση αποκατάσταση της μαστεκτομής, σε ένα και μόνο χειρουργείο. Πέρα από το εμφανές ψυχολογικό πλεονέκτημα, αυτό σημαίνει λιγότερες επεμβάσεις, λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομείο, λιγότερη ταλαιπωρία της ασθενούς, λιγότερο πόνο και αποφυγή της διαδικασίας της διάτασης του διατατήρα.

Τεχνική

Στην περίπτωση της μαστεκτομής με διατήρηση της θηλής, η τομή γίνεται στην υπομάστια πτυχή, (φωτο 1) δηλαδή κάτω από τον μαστό. Με μία μικρή ξεχωριστή τομή στη μασχάλη αφαιρείται ο φρουρός λεμφαδένας. Το ένθεμα τυλίγεται με το πλέγμα χορίου (φωτο
2) και τοποθετείται πάνω από τον μυ του θώρακα.(φωτο 3,4 ) Στην περίπτωση που η θηλή αφαιρεθεί μαζί με δέρμα, από την ίδια τομή, εισάγεται το ένθεμα, το πλέγμα συρράπτεται με τον μυ του θώρακα και το ένθεμα τοποθετείται από κάτω.

Η επιλογή της μεθόδου γίνεται έπειτα από προσεκτική ανάλυση των χαρακτηριστικών του δέρματος της κάθε ασθενούς και της πάθησής της.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ (φωτο1-4)

spyrioynhs-mpakogiannhs-1604473668-14

Νοσηλεία – μετεγχειρητική πορεία

Η ασθενής νοσηλεύεται για 1-2 ημέρες. Λαμβάνει αντιβιοτικά και προληπτικά απλά παυσίπονα χάπια για 5 ημέρες. Συνιστάται ειδικός στηθόδεσμος, αν απαιτηθεί, και επιστρέφει στην καθημερινότητά της σε 10 ημέρες.

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι

Η μέθοδος απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς με μικρό και μέτριο μέγεθος μαστού, ενώ σε ασθενείς με μεγάλο στήθος εξατομικεύεται με χρήση της κατάλληλης πλαστικής χειρουργικής τεχνικής, ώστε και εδώ να επιτευχθεί ταυτόχρονα μείωση του μαστού και αποκατάσταση σε ένα και μόνο χειρουργείο. Η καλή ποιότητα δέρματος και ο τύπος της κακοήθειας παίζουν ρόλο στην απόφαση. Προηγούμενη επέμβαση στο στήθος και ακτινοβολία αποτελούν σχετικές αντενδείξεις και εξετάζονται κατά περίπτωση. Η κατάχρηση καπνού και η παχυσαρκία αποτελούν επίσης αντένδειξη.

Πρωτοποριακή τεχνική που εφαρμόζεται στο Ερρίκος Ντυνάν

Η ομάδα χειρουργών μαστού με διευθυντή τον Απόστολο. Μπακογιάννη σε συνεργασία με τον διευθυντή της Γ κλινικής πλαστικής χειρουργικής Πέτρο Σπυριούνη εφαρμόζει αυτή την πρωτοποριακή για την Ελλάδα τεχνική, προσφέροντας άμεσα λύση στους ασθενείς που αναζητούν αφαίρεση του όγκου και αποκατάσταση σε ένα μόνον χειρουργείο, υιοθετώντας έτσι την παγκόσμια τάση στην εξέλιξη της αποκατάστασης του μαστού.

[row class = “full jumbotron p-3”]

[col]spyrioynhs-mpakogiannhs-1604473668-16

Δρ. Πέτρος Σπυριούνης, MD, PhD, FEBOPRAS
Πλαστικός Χειρουργός, Καρνεάδου 16, 10675, Αθήνα
Δ/ντής Γ κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής, Ερρίκος Ντυνάν
www.spyriounis-plastic.gr

[/col]

[col]spyrioynhs-mpakogiannhs-1604473668-18

Δρ. Απόστολος Μπακογιάννης, MD, PhD
Χειρουργός-μαστολόγος
Δ/ντης- Επικεφαλής Χειρουργικής Ομάδας Μαστού νοσ. Ερρίκος Ντυνάν
e-mail: [email protected]

[/col]

[/row]