Αποκλειστικό: Στα άδυτα του Ecali Club

Δημοσιεύθηκε: 13/08/2020 14:30
Αποκλειστικό: Στα άδυτα του Ecali Club

 

Πάντα σταθερό στις αξίες του και σημείο αναφοράς για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει στα 1.500 μέλη του, το πρώτο country club που ιδρύθηκε στην Ελλάδα λειτουργεί και πάλι μετά το δίμηνο lockdown, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας

Μέσα σε μια καταπράσινη έκταση 15 στρεμμάτων, τα μέλη της κλειστής αυτής κοινότητας βρίσκουν θαλπωρή σε ένα περιβάλλον οικείο που αποτελεί προέκταση του σπιτιού τους. Στο Ecali Club χτίζονται φιλίες και δεσμοί ζωής, ενώ αποτελεί πόλο έλξης στελεχών των πιο δυναμικών ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Με γήπεδα τένις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, παιδότοπους, εστιατόριο, γυμναστήριο, πισίνες, lounge και pool bar και BBQ house για τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε εκδήλωση, συν του ότι στους χώρους του διοργανώνονται live μουσικές βραδιές, ομιλίες μεγάλων προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Κάθε σημείο του μπορεί να γίνει άνετα ο επαγγελματικός χώρος κάθε μέλους, για τη διοργάνωση συναντήσεων και γευμάτων σε ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας μετατρέπεται σε Ecali Hub για business networking.

Μόνο για πλούσιους
To Ecali Club τον τελευταίο καιρό απέκτησε μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Παλιότερα ήταν ένα social club, μια ιδιωτική λέσχη η οποία στη διάρκεια αυτών των χρόνων υπήρξε πολύ κλειστή. Παλιά, αν δεν ήσουν κάτοικος της Εκάλης δεν είχες καν το δικαίωμα να γίνεις μέλος. Αναβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, δημιουργήθηκαν νέα concepts μέσω καινοτόμων events, ενέργειες οι οποίες προσέλκυσαν νέα μέλη επεκτείνοντας το κοινωνικό σκέλος, και αναπτύσσοντας παράλληλα μια νέα επιχειρηματική κοινότητα.
Για να γίνει σήμερα κάποιος μέλος στο Ecali Club, πρέπει η αίτησή του να περάσει για έγκριση από το Δ.Σ. και να τον συστήσουν τουλάχιστον δύο μέλη, ενώ πληρώνει μια ετήσια συνδρομή. Το 2019 υπήρξαν 471 ως επί το πλείστον οικογενειακές συνδρομές, που σημαίνει ότι το κλαμπ τη στιγμή αυτή αριθμεί τουλάχιστον 1.500 μέλη. Η πλειoνότητα των μελών του κλαμπ κυμαίνεται ηλικιακά μεταξύ 35 και 50 ετών, ενώ η καθημερινή λειτουργία του προσφέρει πληθώρα γαστρονομικών επιλογών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, πολλές και διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες, ενώ οργανώνονται θεματικές βραδιές προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Το παρελθόν του ιστορικού brand είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικογένεια Λάτση. Το 1960 η οικογένεια του εφοπλιστή Ιωάννη Σπ. Λάτση εγκαταστάθηκε στην Εκάλη, η οποία τότε αριθμούσε λιγότερους από 1.500 κατοίκους.
Το 1971 η Εκάλη Α.Ε. ξεκίνησε τη λειτουργία του Ecali Club, της πρώτης αυστηρά ιδιωτικής λέσχης, και το 1978 πέρασε μαζί με την Εκάλη Α.Ε. στην οικογένεια Λάτση. Σκοπός ήταν η δημιουργία ενός ζεστού και φιλόξενου χώρου, ο οποίος θα αγκάλιαζε τα μέλη της κοινότητας, προσφέροντας αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, σύμφωνα πάντα με τα αντίστοιχα διεθνή πρότυπα.

Σε ένα μαγικό σημείο
Στο σημείο όπου κάποτε η Εκάλη, σύμφωνα με τη μυθολογία, έπλενε το μοναδικό χιτώνα της στις μέρες μας περιμένουν στην ουρά ευκατάστατες κυρίες και οικιακές βοηθοί για να πληρώσουν στο Ecali Club το λογαριασμό τυ νερού του σπιτιού τους. Οι κάτοικοι της περιοχής δε χρησιμοποιούν το ίδιο νερό με τον υπόλοιπο πληθυσμό της πρωτεύουσας -η ύδρευση προέρχεται από το δίκτυο ιδιοκτησίας της οικογένειας Λάτση-, όπως και η καθαριότητα άλλωστε δεν είναι δημοτική (οι κάδοι απορριμμάτων αγοράζονται από τους κατοίκους), ακόμη και η ασφάλεια (όσοι δε διαθέτουν προσωπική φρουρά χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εταιρειών security). Το τελευταίο είναι μάλλον και ο λόγος για τον οποίο επικρατεί ηρεμία στις δέκα πλατείες του δήμου, μία εκ των οποίων φέρει το όνομα Λάτση. Είναι προφανές πως σε μια κοινωνία με τις ιδιαιτερότητες της Εκάλης η ικανοποίηση της ανάγκης για κοσμικές συναναστροφές, εκδηλώσεις, ιερά μυστήρια, μπιρίμπα και εμπορικές συμφωνίες μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα ήταν μονάχα θέμα χρόνου. Και ήρθε η οικογένεια Λάτση να εισακούσει τις παραπάνω επιθυμίες ιδρύοντας το περίφημο Ecali Club, με παροχές απολύτως αντάξιες των εκλεκτών μελών του. Αν έπρεπε, πάντως, κάποιος να επιλέξει τη σπουδαιότερη, αυτή δίχως άλλο θα ήταν η προσφερόμενη «ιδιωτικότητα».
Το club δεν είναι καν «ανοιχτό» για όλους τους κατοίκους της Εκάλης, οι οποίοι ωστόσο ορισμένα προνόμια τα απολαμβάνουν, όπως ότι δύνανται να γίνουν δεκτοί καταβάλλοντας εφάπαξ το ποσό των 5.000 ευρώ και πληρώνοντας ετήσια συνδρομή ύψους 3.000. Αν δεν έχεις τα χρήματα, το ξεχνάς, με μία εξαίρεση: αν είσαι διάσημος. Μέλος δε θα γίνεις, αλλά οι πόρτες θα ανοίξουν. Εξυπακούεται ότι σε περιπτώσεις επιφανών πολιτών κάθε περιορισμός σταματά να ισχύει. Όπως, βέβαια, γίνεται κατανοητό, η προαναφερθείσα αυστηρότητα, μολονότι τηρούνταν με ευλάβεια στα χρόνια της ακμής του club, έχει χαλαρώσει κάπως, μιας και στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε όλα τα ευρώ έχουν την ίδια αξία, απ΄ όποια τσέπη κι αν προέρχονται, πράγμα που δε συνέβαινε ανέκαθεν. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το Ecali Club προσφέρει τις υπηρεσίες του ακόμα και σε μη μέλη, αρκεί τα τελευταία να διαθέτουν την οικονομική επιφάνεια, ώστε να ανταποκριθούν στο σημαντικό έξοδο.
Διαχρονικές υπηρεσίες
Tο Ecali Club, τη διεύθυνση του οποίου έχει η ξαδέρφη της Μαριάννας Λάτση Μικαέλα Δόξα, διαθέτει πολυτελέστατες αίθουσες, ιδανικές για τη διεξαγωγή γκαλά, δεξιώσεων κ.ο.κ. Λόγω του ότι οι εσωτερικοί χώροι είναι σχετικά μικροί (μάξιμουμ 150-200 άτομα καθήμενοι), για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού καλεσμένων διαμορφώνεται ο εξωτερικός χώρος: Σκεπάζεται με «κυματιστά» πανιά, κλείνει η μία από τις δύο πισίνες, τοποθετείται πάτωμα και μετατρέπεται σε κλειστή αίθουσα.Έτσι μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άνθρωποι σε τραπέζια και πάνω από 2.000 όρθιοι. Προσφέρονται επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις (τα κορτ του τένις βρίθουν επωνύμων) και πάρκινγκ 300 θέσεων με παρκαδόρο. Την υψηλού επιπέδου εστίαση φροντίζει η εταιρεία catering που υπάγεται στο club, η οποία αναλαμβάνει και «εξωτερικές δουλειές», καλύπτοντας κατά παραγγελία τις ανάγκες κοσμικών εκδηλώσεων εκτός λέσχης, συνεισφέροντας μ΄ αυτό τον τρόπο ουσιαστικά στα οικονομικά της.
Νύχτες μαγικές
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τις πύλες του Ecali Club έχει διαβεί για διάφορους λόγους, συνήθως εορταστικού χαρακτήρα, σύσσωμη η κοσμική Αθήνα. Πέρα από τα απλά καθημερινά, έχουν λάβει (και λαμβάνουν) χώρα εκδηλώσεις-θεσμοί, πάρτι που άφησαν εποχή, λαμπερές επιδείξεις μόδας και δεξιώσεις. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα καθιερωμένα και σε εξαιρετικά κλειστό κύκλο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως και ο ετήσιος εορτασμός της άφιξης του Beaujolais Nouveau. Το τελευταίο αφορά μια παράδοση που ξεκίνησε από τη μητρόπολη του κρασιού Γαλλία, όπου για πάνω από μισό αιώνα η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη είναι αφιερωμένη στην απόλαυση του πρώτου κρασιού της χρονιάς. Το έθιμο έχει καθιερωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα έπειτα από πρωτοβουλία της ίδιας της Μαριάννας Λάτση οι αντίστοιχες «οινικές βραδιές» γίνονται στο Ecali Club. Αξέχαστο στους παρευρισκομένους έμεινε το μασκέ πάρτι που έδωσε πριν από περίπου μια εξαετία στο χώρο ο γνωστός κοσμηματοπώλης Κωνσταντίνος Καίσαρης, εμπνευσμένο από το καρναβάλι της Βενετίας. Ο Γιάννης Μετζικώφ «έστησε» μέχρι και τη βασιλική του Αγίου Μάρκου, ενώ το «παρών» βροντοφώναξαν πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, σύσσωμο το εγχώριο star system. Είναι μία από τις ελάχιστες ιδιωτικές εκδηλώσεις από τις οποίες κυκλοφόρησε φωτογραφικό υλικό στον Τύπο. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων εκδηλώσεων δεν υπάρχει οπτικό υλικό, γεγονός που αποδεικνύει το privacy που εξασφαλίζει η λέσχη. Στο Ecali Club παρατέθηκε δεξίωση όταν ο Χάρης Τσιμόγιαννης έφερε στην Ελλάδα τον Όσκαρ ντε λα Ρέντα, εκεί έχουν διοργανώσει κατά καιρούς επιδείξεις τους η Σήλια Κριθαριώτη, ο Βασίλης Ζούλιας και οι Deux Hommes, στοχοποιώντας έτσι το αγοραστικό τους κοινό. Στις all time classic εκδηλώσεις περιλαμβάνονται επίσης οι εφοπλιστικές δεξιώσεις ενόψει των «Ποσειδωνίων», όπως και τα φιλανθρωπικά γκαλά του συλλόγου «Ελπίδα» με πρωτεργάτισσά τους τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Στο χώρο του Ecali Club μπορεί να μην τελούνται, απουσία ιερού ναού, γάμοι και βαφτίσεις, αλλά αυτό ουδόλως εμποδίζει τους νεόνυμφους ή τους ευτυχείς γονείς να δεξιώνονται εκεί τους καλεσμένους τους, οι οποίοι σπανίως αντιστέκονται στον πειρασμό να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, τιμώντας τόσο τους «οικοδεσπότες» όσο και τις πολυτέλειες που προσφέρει η λέσχη. Σ΄ αυτήν υποδέχτηκαν τους συγγενείς και τους φίλους που έσπευσαν να μοιραστούν τη χαρά τους ο Νίκος Πατσέας και η Ελένη Σαραντίνη, η οικογένεια Βάρδα όταν πάντρεψε την κόρη της και η Κάρεν Μαυρίδη όταν έντυσε νυφούλα τη δική της. Περνώντας, τώρα, στους περισσότερο αναγνωρίσιμους στο ευρύ κοινό, το ζεύγος Νίκου Χατζηνικολάου-Κρίστης Τσολακάκη εμπιστεύτηκε το club τόσο για τις ανάγκες του γαμήλιου πάρτι τους όσο και για τη δεξίωση που ακολούθησε τη βάφτιση του γιου τους Αλέξανδρου.
Την guest list αποτελούσαν πάνω από 300 άτομα, μεταξύ των οποίων βαριά επώνυμα, όπως το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη, ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Μιχάλης Γουλανδρής με τηνΈλλη Στάη, ο Μιχάλης Σάλλας, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Κώστας Καίσαρης, ο Γιώργος Προβόπουλος, ο Γιώργος Παπακωνσταντί-νου και ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, εκπροσώποι του Τύπου, όπως ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και ο Θανάσης Λάλας, και άλλοι πολλοί.
Όσα λενε τα μέλη μεταξύ τους
Είναι σαφές πως σε ένα μέρος όπου συναναστρέφονται χωρίς το άγχος της δημόσιας έκθεσης τόσα και τέτοια ονόματα είτε για στιγμές χαλάρωσης είτε για αθλοπαιδιές, οι συζητήσεις και οι επαφές παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον. Όχι μονάχα για κουτσομπόληδες, αλλά αποδεδειγμένα και για τους τριακόσιους της Βουλής, με το Ecali Club να γίνεται συχνά αντικείμενο αντιπαράθεσης. Λίγους μήνες μετά την προηγούμενη άνοδο στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Βύρων Πολύδωρας επιτέθηκε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Εσείς που είστε ελίτ, κάνετε πριγκιπικούς γάμους και είστε γεμάτοι από θαλαμηγούς και κότερα; Εσείς που συχνάζετε στο Ecali Club μιλάτε;». Το βάρος της κατηγορίας φαίνεται ότι στοίχειωσε την τότε αντιπολίτευση και την τιμή του κινήματος ανέλαβε να ξεπλύνει με τριετή αργοπορία η Βάσω Παπανδρέου: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα έχετε ίσως καταλάβει ή θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η κυβέρνηση η οποία έχει τον πρώτο και τον κύριο λόγο στα οικονομικά της χώρας, αλλά μια παρέα και η παρέα αυτή είναι το Ecali Tennis Club. Αυτή η παρέα -και είναι με ονοματεπώνυμα- κυβερνά τη χώρα και παίρνει τις αποφάσεις και για το τραπεζικό σύστημα και για την κεφαλαιαγορά και γενικότερα».
Το 1999 κρίθηκε ότι έπρεπε να υπάρξει μια ανανέωση ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας χιλιετίας κι έτσι έγινε μια εκ βάθρων ανακαίνιση του κλαμπ υπό την προσωπική επίβλεψη της Μαριάννας Λάτση και η πιο δύσκολη περίοδος για το κλαμπ ήταν φυσικά η εποχή του lockdown. Το κλείσιμο ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την εταιρεία. Για 50 χρόνια δεν είχε ανασταλεί η λειτουργία του club ούτε για μία ημέρα και ξαφνικά έπρεπε να ενημερωθούν τα μέλη ότι το κλαμπ έκλεινε. Το Ecali Club παραχωρείται για πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, ενώ στηρίζει κατά καιρούς πολλούς κοινωφελείς οργανισμούς. Τέλος, πέραν των κοσμικών, φιλανθρωπικών δεξιώσεων αλλά και των πάρτυ που άφησαν εποχή, ξεχωριστή θέση στην ιστορία του έχουν οι επισκέψεις προσωπικοτήτων παγκόσμιας ακτινοβολίας, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Πίτερ Ουστίνοφ, ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο Ιάνης Ξενάκης, ο Χοσέ Καρέρας, ο Κρίστιαν Μπάρναρντ, ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Δημήτρης Σγούρος και πολλοί άλλοι.

Δώστε σε ζωή σε αυτό που ονειρεύεστε με τα έπιπλα GAND.