Αποκλειστικό: Στο καταφύγιο του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας στο Πόρτο Χέλι

Δημοσιεύθηκε: 11 Αυγούστου 2020 20:09
Αποκλειστικό: Στο καταφύγιο του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας στο Πόρτο Χέλι

 

Για πρώτη φορά άνοιξε την πόρτα του σπιτιού στον φωτογραφικό φακό που τον απαθανάτισε με την σύζυγό του, Άννα Μαρία στο πλευρό του. Άλλωστε μετρούν μαζί 56 χρόνια παντρεμένοι.
Τόσο ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του, όσο και ο πρίγκιπας Παύλος με τη Μαρί Σαντάλ και την κόρη τους, Ολυμπία, περνούν πολλά καλοκαίρια στην πολυτελή παραλιακή βίλα.
Στο Πόρτο Χέλι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει κι άλλους «γαλαζοαίματους» της Ευρώπης, όπως τη βασιλική οικογένεια της Δανίας, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες του παγκόσμιου τζετ σετ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος ιδιοκτήτης ήταν ο θετός γιος του πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν, Μαρκ Σούρσοκ, ο οποίος πούλησε την έπαυλή του στον τέως αντί 5 εκατ. ευρώ.

Το παλάτι των 5 εκατομμυρίων
Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος αγόρασε στον Άγιο Αιμιλιανό, μία περιοχή »φιλέτο» στο Πόρτο Χέλι, μια βίλα-παλάτι για 5.000.000 ευρώ. Ο πρώην ιδιοκτήτης της, ο θετός γιος του πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν, Μαρκ Σούρσοκ, έδωσε το σπιτάκι του κοψοχρονιά, αφού κοστολογείται στα 10.000.000 ευρώ, ακριβώς τη διπλάσια τιμή από αυτή στην οποία την αγόρασε ο τέως.
Όμως μαζί με το σπίτι πέρασαν στον βασιλιά και οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες, οι οποίες φαίνεται πως του εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα. Όπως είναι το γεγονός ότι υπάρχει ιδιωτικός δρόμος, αλλά και ότι έχει χτιστεί φράκτης γύρω από την παραλία κάνοντάς την και αυτή ιδιωτική.
Η οδός Μυρτούς που συνορεύει με τη νέα βασιλική κατοικία, αραβικής μάλιστα αρχιτεκτονικής σε παλιές φωτογραφίες φαίνεται να οδηγεί στην παραλία, κάτι που πια δεν ισχύει. Ο συγκεκριμένος δρόμος τελειώνει εκεί που σταματά η λογική και ξεκινά η περίφραξή του με συρματόπλεγμα. Κάπου στη μέση του και μία σιδερένια πόρτα για λίγους και εκλεκτούς. Είναι ανοιχτή και το σκυλί, ένα θηριώδες τσοπανόσκυλο για το οποίο ο Μαρκ Σούρσοκ είχε αυθαίρετα κατασκευάσει ένα πελώριο συρμάτινο κλουβί, είναι δεμένο σε άλλο χώρο του σπιτιού και σε διαδικασία αναχώρησης.
Αν και τέως λοιπόν, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, σε αυτό το πανάκριβο και υπερπολυτελές παλάτι, θα απολαμβάνει ανέσεις και προνόμια που οι περισσότεροι κοινοί θνητοί δεν θα έχουν ποτέ τη δυνανότητα, όχι μόνο λόγω πορτοφολιού, αλλά και λόγω νόμου.
Λέγεται μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της αγοράς ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έβαλε «στον πάγο» και τα φιλόδοξα σχέδια που είχε για την ανέγερση του δικού του «παλατιού», που θα έχτιζε στη θέση Γκιαλέζα, μια περιοχή-κόμβο, αφού βρίσκεται εξίσου κοντά σε Σπέτσες, Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη, σε μια έκταση 40 στρεμμάτων, για τα οποία μάλιστα είχε δαπανήσει περισσότερα από 1,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ωστόσο, από τη μια το ενδεχόμενο να μπλέξει στα γρανάζια των δημοσίων υπηρεσιών και από την άλλη το προχωρημένο της ηλικίας του τον οδήγησαν στην απόφαση ότι η ευκαιρία για την αγορά ενός έτοιμου «παλατιού» σε τιμή ευκαιρίας, έστω κι αν αυτό δεν έχει σχεδιαστεί βάσει της προσωπικής του αρχιτεκτονικής αισθητικής, δεν πρέπει να χαθεί.
Ως αγοραστής δεν εμφανίζεται ο τέως βασιλιάς, αλλά η offshore εταιρεία Torcoll Properties LTD με έδρα τη Λευκωσία που συστήθηκε στις 16/4/2014 με αντικείμενο τα κτηματομεσιτικά. Μοναδικός μέτοχος της υπεράκτιας εταιρείας είναι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος αναφέρεται στα επίσημα κείμενα «H.M KING CONSTANTINE», προφανώς γιατί έτσι ακριβώς αναφέρεται και στο δανέζικο διπλωματικό διαβατήριο το οποίο διαθέτει. Όπως και στο παρελθόν, με την αγορά των 40 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι που είχε γίνει και τότε μέσω offshore, ο ισχυρισμός του βασιλιά Κωνσταντίνου είναι ότι κάνει τις συναλλαγές με αυτόν τον τρόπο επειδή δεν μπορεί βάσει του νόμου του 1994 να συνάπτει συμβόλαια αγοράς ως Έλληνας πολίτης.

Ένα πολύ ιδιαίτερο σπίτι
Αν είναι ένα πράγμα που κάνει ιδιαίτερο το συγκεκριμένο ακίνητο σε σχέση με τα υπόλοιπα στον Αγιο Αιμιλιανό, αυτό σίγουρα είναι η αραβική αρχιτεκτονική του. Εχουν χρησιμοποιηθεί τα καλύτερα υλικά, καθώς ο Λιβανέζος επιχειρηματίας είναι γνωστό ότι δεν φείδεται χρημάτων όταν ξοδεύει για την προσωπική του απόλαυση. Στα δάπεδα δεσπόζει το μάρμαρο και στους εξωτερικούς τοίχους η πέτρα. Μέχρι και χειροποίητα πλακάκια από το Μαρόκο αγοράστηκαν για να τοποθετηθούν επιλεκτικά σε κάποιους χώρους προκειμένου να τονιστεί η ανατολίτικη φιλοσοφία που ακολουθεί στη ζωή ο θετός γιος του εκλιπόντα πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν.
Στον εξωτερικό χώρο το ενδιαφέρον του επισκέπτη επικεντρώνεται στον κήπο. Εχει σχεδιαστεί από αρχιτέκτονα τοπίου. Σιντριβάνια και ρυάκια με ειδικό φωτισμό προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα καθώς πέφτει το σκοτάδι. Εντυπωσιακή και η πισίνα των 30 μέτρων μπροστά από το σπίτι και λίγα μέτρα από το γαλάζιο της θάλασσας. Να σημειωθεί ότι η βίλα διαθέτει και πριβέ παραλία. Γι’ αυτό ευθύνεται πιθανόν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, ο οποίος δεν φρόντισε, για ευνόητους λόγους, να αφαιρέσει τον συρμάτινο φράχτη που είχε τοποθετήσει ο οικοπεδούχος στο τελείωμα του δρόμου δίπλα ακριβώς από την αριστερή πλευρά του σπιτιού που οδηγεί στην παραλία.
Ο Σούρσοκ είχε τοποθετήσει και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, με κάμερες που ανιχνεύουν κάθε κίνηση ακόμα και στην παραλία. Είναι άγνωστο αν ο Κωνσταντίνος θα ακολουθήσει τις επιταγές του νόμου και θα ξηλώσει τον φράχτη ή θα προτιμήσει να τον αφήσει ως έχει επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Το ακίνητο περιλαμβάνει συνολικά 12 κρεβατοκάμαρες μαζί με αυτές του μόνιμου προσωπικού, το οποίο απαρτίζεται από τρία άτομα. Η πολυτέλεια είναι διάχυτη παντού, ακόμα και στα μπάνια των υπαλλήλων που εργάζονται για την καθαριότητα και τη συντήρησή του.

Ο θετός γιος του Αγά Χαν
Καλοκαίρι 2008. Ενας καλοστεκούμενος 60άρης, ονόματι Μαρκ Σούρσοκ, με μαυρισμένη επιδερμίδα, αποτέλεσμα της συνεχούς παρουσίας του στην πριβέ παραλία Le Neptune του Μονακό, περιμένει υπομονετικά μαζί με τη σύζυγό του στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την άμεση μεταφορά τους με νοικιασμένη λιμουζίνα στην «Ελληνική Ριβιέρα», όπως αποκαλεί και σε πρόσφατο δημοσίευμά της η «Daily Mail» το Πόρτο Χέλι «που ανταγωνίζεται το Μονακό με τις πανάκριβες βίλες και τα πολυτελή ξενοδοχεία του». Ο λιβανέζικης καταγωγής Σούρσοκ δεν είναι κάποιος τυχαίος ευκατάστατος μόνιμος κάτοικος του Μονακό. Είναι ένας εκ των τριών θετών γιων του πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν και της δεύτερης σύζύγου του, Ελληνίδας εξ Αλεξανδρείας Κάθριν Αλέια Μπερικέτι Σούρσοκ. Τα δύο άλλα ετεροθαλή αδέλφια του Σούρσοκ είναι ο παντρεμένος με την πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης Mom Rajawongse Charuvan Rangsit Prayurasakdi, Αλεξάντερ Σούρσοκ και ο Νίκολας Σούρσοκ. Ο Σαντρουντίν Αγά Χαν, που δεν ζει πια, υπήρξε πρώην ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, τιμημένος για την προσφορά του μεταξύ άλλων και από το Ιδρυμα Ωνάση. Ο ανιψιός του, πρίγκιπας Καρίμ Αγά Χαν -από τους πιο εύπορους μουσουλμάνους επενδυτές της υφηλίου- διαθέτει αιγαιοπελαγίτικο αρχοντικό στην Πάτμο.
Με ορμητήριο το όμορφο σπίτι ο τέως βασιλιάςαπολάμβανε τις διακοπές του στη θάλασσα με την “Αφρόεσσα”, το αγαπημένο σκάφος του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας.