Αποκλειστικό! Tatoi vs Ekali Club: Η μάχη της χλιδής

3 Ιανουαρίου 2020 10:56

τατόι

Είναι τα δύο διασημότερα στέκια των Ελλήνων rich and famous. Το παλιότερο Ekali Club, ιδιοκτησίας της οικογένειας Λάτση και το νέότερο Tatoi, του επιχειρηματία Μυτιληναίου. Και ανάμεσά τους δίνεται τα τελευταία χρόνια, μια άτυπη “μάχη” για επικράτηση.

Τα πρώτα χρόνια της κρίσης, η οποία ακούμπησε τους περισσότερους Έλληνες, αλλά όχι όλους, το Ecali Club έπαιζε μόνο του στο χώρο των μεγάλων και exclusive στεκιών των πλουσίων. Τότε οι φήμες το ήθελαν να δυσκολεύεται να συντηρήσει το μύθο του. Πλέον στο πεδίο παίζει και το περίφημο και διαρκώς ανερχόμενο Tatoi, το οποίο έχει καταφέρει να ¨κλέψει” πολλούς από τους πάλαι ποτέ πιστούς θαμώνες του Ekali.

H γέννηση

Στο σημείο όπου κάποτε η Εκάλη, σύμφωνα με τη μυθολογία, έπλενε το μοναδικό χιτώνα της στις μέρες μας περιμένουν στην ουρά ευκατάστατες κυρίες και οικιακές βοηθοί για να πληρώσουν στο Ecali Club το λογαριασμό τυ νερού του σπιτιού τους. Οι κάτοικοι της περιοχής δε χρησιμοποιούν το ίδιο νερό με τον υπόλοιπο πληθυσμό της πρωτεύουσας -η ύδρευση προέρχεται από το δίκτυο ιδιοκτησίας της οικογένειας Λάτση-, όπως και η καθαριότητα άλλωστε δεν είναι δημοτική (οι κάδοι απορριμμάτων αγοράζονται από τους κατοίκους), ακόμη και η ασφάλεια (όσοι δε διαθέτουν προσωπική φρουρά χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εταιρειών security). Το τελευταίο είναι μάλλον και ο λόγος για τον οποίο επικρατεί ηρεμία στις δέκα πλατείες του δήμου, μία εκ των οποίων φέρει το όνομα Λάτση. Είναι προφανές πως σε μια κοινωνία με τις ιδιαιτερότητες της Εκάλης η ικανοποίηση της ανάγκης για κοσμικές συναναστροφές, εκδηλώσεις, ιερά μυστήρια, μπιρίμπα και εμπορικές συμφωνίες μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα ήταν μονάχα θέμα χρόνου. Και ήρθε η οικογένεια Λάτση να εισακούσει τις παραπάνω επιθυμίες ιδρύοντας το περίφημο Ecali Club, με παροχές απολύτως αντάξιες των εκλεκτών μελών του. Αν έπρεπε, πάντως, κάποιος να επιλέξει τη σπουδαιότερη, αυτή δίχως άλλο θα ήταν η προσφερόμενη «ιδιωτικότητα».

Εκάλη

Σύσσωμη η κοσμική Αθήνα έχει διαβεί τις πύλες του Ecali Club
Tο Ecali Club είναι ιδιωτική λέσχη. Το club δεν είναι καν «ανοιχτό» για όλους τους κατοίκους της Εκάλης, οι οποίοι ωστόσο ορισμένα προνόμια τα απολαμβάνουν, όπως ότι δύνανται να γίνουν δεκτοί καταβάλλοντας εφάπαξ το ποσό των 5.000 ευρώ και πληρώνοντας ετήσια συνδρομή ύψους 3.000. H διοίκηση του club, για να επιτρέψει την ένταξη σε αυτό κατοίκων από άλλες περιοχές, θέτει ως προϋπόθεση την προσκόμιση συστατικών επιστολών από τρία ήδη μέλη. Με λίγα λόγια, αν είσαι Εκαλιώτης κι έχεις τα χρήματα, μπαίνεις. Αν δεν είσαι Εκαλιώτης, ακόμα κι αν έχεις τα χρήματα, απαιτείται να πας «συστημένος». Αν δεν έχεις τα χρήματα, το ξεχνάς, με μία εξαίρεση: αν είσαι διάσημος. Μέλος δε θα γίνεις, αλλά οι πόρτες θα ανοίξουν. Εξυπακούεται ότι σε περιπτώσεις επιφανών πολιτών κάθε περιορισμός σταματά να ισχύει. Όπως, βέβαια, γίνεται κατανοητό, η προαναφερθείσα αυστηρότητα, μολονότι τηρούνταν με ευλάβεια στα χρόνια της ακμής του club, έχει χαλαρώσει κάπως, μιας και στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε όλα τα ευρώ έχουν την ίδια αξία, απ΄ όποια τσέπη κι αν προέρχονται, πράγμα που δε συνέβαινε ανέκαθεν. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το Ecali Club προσφέρει τις υπηρεσίες του ακόμα και σε μη μέλη, αρκεί τα τελευταία να διαθέτουν την οικονομική επιφάνεια, ώστε να ανταποκριθούν στο σημαντικό έξοδο.

Διαχρονικές υπηρεσίες
Tο Ecali Club, τη διεύθυνση του οποίου έχει η ξαδέρφη της Μαριάννας Λάτση Μικαέλα Δόξα, διαθέτει πολυτελέστατες αίθουσες, ιδανικές για τη διεξαγωγή γκαλά, δεξιώσεων κ.ο.κ. Λόγω του ότι οι εσωτερικοί χώροι είναι σχετικά μικροί (μάξιμουμ 150-200 άτομα καθήμενοι), για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού καλεσμένων διαμορφώνεται ο εξωτερικός χώρος: Σκεπάζεται με «κυματιστά» πανιά, κλείνει η μία από τις δύο πισίνες, τοποθετείται πάτωμα και μετατρέπεται σε κλειστή αίθουσα.Έτσι μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άνθρωποι σε τραπέζια και πάνω από 2.000 όρθιοι. Προσφέρονται επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις (τα κορτ του τένις βρίθουν επωνύμων) και πάρκινγκ 300 θέσεων με παρκαδόρο. Την υψηλού επιπέδου εστίαση φροντίζει η εταιρεία catering που υπάγεται στο club, η οποία αναλαμβάνει και «εξωτερικές δουλειές», καλύπτοντας κατά παραγγελία τις ανάγκες κοσμικών εκδηλώσεων εκτός λέσχης, συνεισφέροντας μ΄ αυτό τον τρόπο ουσιαστικά στα οικονομικά της.

Νύχτες μαγικές

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τις πύλες του Ecali Club έχει διαβεί για διάφορους λόγους, συνήθως εορταστικού χαρακτήρα, σύσσωμη η κοσμική Αθήνα. Πέρα από τα απλά καθημερινά, έχουν λάβει (και λαμβάνουν) χώρα εκδηλώσεις-θεσμοί, πάρτι που άφησαν εποχή, λαμπερές επιδείξεις μόδας και δεξιώσεις. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα καθιερωμένα και σε εξαιρετικά κλειστό κύκλο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως και ο ετήσιος εορτασμός της άφιξης του Beaujolais Nouveau. Το τελευταίο αφορά μια παράδοση που ξεκίνησε από τη μητρόπολη του κρασιού Γαλλία, όπου για πάνω από μισό αιώνα η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη είναι αφιερωμένη στην απόλαυση του πρώτου κρασιού της χρονιάς. Το έθιμο έχει καθιερωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα έπειτα από πρωτοβουλία της ίδιας της Μαριάννας Λάτση οι αντίστοιχες «οινικές βραδιές» γίνονται στο Ecali Club.
Αξέχαστο στους παρευρισκομένους έμεινε το μασκέ πάρτι που έδωσε πριν από περίπου μια εξαετία στο χώρο ο γνωστός κοσμηματοπώλης Κωνσταντίνος Καίσαρης, εμπνευσμένο από το καρναβάλι της Βενετίας. Ο Γιάννης Μετζικώφ «έστησε» μέχρι και τη βασιλική του Αγίου Μάρκου, ενώ το «παρών» βροντοφώναξαν πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, σύσσωμο το εγχώριο star system. Είναι μία από τις ελάχιστες ιδιωτικές εκδηλώσεις από τις οποίες κυκλοφόρησε φωτογραφικό υλικό στον Τύπο. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων εκδηλώσεων δεν υπάρχει οπτικό υλικό, γεγονός που αποδεικνύει το privacy που εξασφαλίζει η λέσχη. Στο Ecali Club παρατέθηκε δεξίωση όταν ο Χάρης Τσιμόγιαννης έφερε στην Ελλάδα τον Όσκαρ ντε λα Ρέντα, εκεί έχουν διοργανώσει κατά καιρούς επιδείξεις τους η Σήλια Κριθαριώτη, ο Βασίλης Ζούλιας και οι Deux Hommes, στοχοποιώντας έτσι το αγοραστικό τους κοινό. Στις all time classic εκδηλώσεις περιλαμβάνονται επίσης οι εφοπλιστικές δεξιώσεις ενόψει των «Ποσειδωνίων» (αν και φέτος, λόγω κρίσης, υπήρξαν περισσότερο εγκρατείς απ΄ ό,τι συνήθως), όπως και τα φιλανθρωπικά γκαλά του συλλόγου «Ελπίδα» με πρωτεργάτισσά τους τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Στο χώρο του Ecali Club μπορεί να μην τελούνται, απουσία ιερού ναού, γάμοι και βαφτίσεις, αλλά αυτό ουδόλως εμποδίζει τους νεόνυμφους ή τους ευτυχείς γονείς να δεξιώνονται εκεί τους καλεσμένους τους, οι οποίοι σπανίως αντιστέκονται στον πειρασμό να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, τιμώντας τόσο τους «οικοδεσπότες» όσο και τις πολυτέλειες που προσφέρει η λέσχη. Σ΄ αυτήν υποδέχτηκαν τους συγγενείς και τους φίλους που έσπευσαν να μοιραστούν τη χαρά τους ο Νίκος Πατσέας και η Ελένη Σαραντίνη, η οικογένεια Βάρδα όταν πάντρεψε την κόρη της και η Κάρεν Μαυρίδη όταν έντυσε νυφούλα τη δική της. Περνώντας, τώρα, στους περισσότερο αναγνωρίσιμους στο ευρύ κοινό, το ζεύγος Νίκου Χατζηνικολάου-Κρίστης Τσολακάκη εμπιστεύτηκε το club τόσο για τις ανάγκες του γαμήλιου πάρτι τους όσο και για τη δεξίωση που ακολούθησε τη βάφτιση του γιου τους Αλέξανδρου.

Την guest list αποτελούσαν πάνω από 300 άτομα, μεταξύ των οποίων βαριά επώνυμα, όπως το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη, ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Μιχάλης Γουλανδρής με τηνΈλλη Στάη, ο Μιχάλης Σάλλας, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Κώστας Καίσαρης, ο Γιώργος Προβόπουλος, ο Γιώργος Παπακωνσταντί-νου και ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, εκπροσώποι του Τύπου, όπως ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και ο Θανάσης Λάλας, και άλλοι πολλοί.

Όσα λένε τα μέλη μεταξύ τους

Εναι σαφές πως σε ένα μέρος όπου συναναστρέφονται χωρίς το άγχος της δημόσιας έκθεσης τόσα και τέτοια ονόματα είτε για στιγμές χαλάρωσης είτε για αθλοπαιδιές, οι συζητήσεις και οι επαφές παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον. Όχι μονάχα για κουτσομπόληδες, αλλά αποδεδειγμένα και για τους τριακόσιους της Βουλής, με το Ecali Club να γίνεται συχνά αντικείμενο αντιπαράθεσης. Λίγους μήνες μετά την προηγούμενη άνοδο στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Βύρων Πολύδωρας επιτέθηκε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Εσείς που είστε ελίτ, κάνετε πριγκιπικούς γάμους και είστε γεμάτοι από θαλαμηγούς και κότερα; Εσείς που συχνάζετε στο Ecali Club μιλάτε;». Το βάρος της κατηγορίας φαίνεται ότι στοίχειωσε την τότε αντιπολίτευση και την τιμή του κινήματος ανέλαβε να ξεπλύνει με τριετή αργοπορία η Βάσω Παπανδρέου: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα έχετε ίσως καταλάβει ή θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η κυβέρνηση η οποία έχει τον πρώτο και τον κύριο λόγο στα οικονομικά της χώρας, αλλά μια παρέα και η παρέα αυτή είναι το Ecali Tennis Club. Αυτή η παρέα -και είναι με ονοματεπώνυμα- κυβερνά τη χώρα και παίρνει τις αποφάσεις και για το τραπεζικό σύστημα και για την κεφαλαι-οαγορά και γενικότερα».

 

Τα προβλήματα

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει τελικά το Ecali Club; Κάποιοι θεωρούν ότι η κρίση ρευστότητας που προσβάλλει ολοένα και περισσότερους επιχειρηματίες τούς καθιστά πρόθυμους να ξεχάσουν τις συνδρομές τους. Ισχύει; Ωστόσο, κάτι τέτοιο δύσκολα θα επηρέαζε τη λέσχη από την ώρα που υπάρχουν παραπάνω από αρκετοί υποψήφιοι για να πάρουν τη θέση των μελών που αποχωρούν. Άλλοι πιστεύουν πως το club είναι παρωχημένο και δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των γόνων των ισχυρών οικογενειών (η ίδια η Εριέττα Κούρκουλου προτιμά τις βόλτες στο Golden Hall, που επίσης ανήκει στην οικογένεια). Τρίτοι καταθέτουν την ύπαρξη ενδοοικογενειακών διαφωνιών μεταξύ της Μαριάννας Λάτση και του αδερφού της Σπύρου σχετικά με το μέλλον του ακινήτου. Στον τελευταίο χρεώνονται σκέψεις για εκμετάλλευση του κτήματος με σκοπό την ανέγερση κατοικιών για τα νεότερα μέλη της οικογένειας, αφού αντίστοιχες εκτάσεις και ακίνητα λείπουν πια από την περιοχή. Αυτός μοιάζει να είναι ο σημαντικότερος «κίνδυνος» για το Ecali Club, αυτό και η ύπαρξη του αντίπαλου δέους, του Tatoi Club.

Τατόι

Και ξαφνικά οι πλούσιοι άρχισαν να πηγαίνουν αλλού

Το άνοιγμα από τον Μυτηλιναίο του περίφημου πλέον Tatoi Club στη Βαρυπόμπη ήταν μια κίνηση ματ, αφού σχεδόν αμέσως η ισχυρή οικονομική ελίτ του τόπου το έχρισε στέκι της. Όπως λένε μάλιστα χαριτολογώντας αν ψάχνεις κάποιον επιφανή επιχειρηματία καλό είναι να περάσεις μια βόλτα από το εν λόγω κλαμπ, γιατί μάλλον εκεί θα τον πετύχεις.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι υπάρχουν βραδιές όπου σε ένα τραπέζι συντρώγουν εκεί ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο Θοδωρής Κυριακού και σε άλλο, ισχυροί εφοπλιστές που συζητούν για business, πολιτική και ταξίδια. Λίγο πιο πέρα συνυπάρχουν αρμονικά στον χώρο ο Ματέο Πατζόπουλος και η Ελένη Μενεγάκη, μόνιμα μέλη του κλαμπεκπροσωπώντας την ελληνική σόου μπιζ, ενώ η «σκιά» του Γιάννη Μυτιληναίου εμφανίζεται αραιά και που. Μια από τις οικογένειες που “γύρισε την πλάτη” στι Ekali και προσχώρησε στο Tatoi είναι και οι Βαρδινογιάννηδες. Πλέον η Μαριάννα Βαρδινογιάννη κάνει εκεί τις συνάξεις της και ήταν εκεί που η Μαριάννα Γουλανδρή, κόρη της Χριστιάννας Γουλανδρή, και εγγονή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, έδειξε σε επίσημη πρώτη τη collection των μαγιό Marianna G. μπροστά στο ενθουσιασμένο Αθηναϊκό κοινό και τις εκλεκτές της καλεσμένες.

Μόλις λίγο καιρό σε λειτουργία, κι όμως, ο θρύλος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα του έχει ξεπεράσει κάθε άλλο talk of the town. “Ισχύει πως η ετήσια συνδρομή κάθε μέλους είναι 10.000 ευρώ;”, “Άκουσα πως τα μέλη δεν μπορούν να συνοδεύουν πάνω από δύο φορές τον ίδιο καλεσμένο!”, “Μα, είναι δυνατόν να πρέπει να κάνεις μέλος και την νταντά, για να της επιτραπεί η είσοδος;”, “Καλά, με τόσα χρήματα δεν στέλνω καλύτερα το παιδί μου κάθε καλοκαίρι στην καλύτερη Ακαδημία Τένις της Ευρώπης;”, “Ό,τι και να λέγεται, τέτοιο Κλαμπ δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα!” είναι μερικές από τις φράσεις που ακούγονταιτον τελευταίο καιρό.

Οι χώροι και οι εκτάσεις, είναι όντως εντυπωσιακοί. Πέραν των 20 γηπέδων tennis, το Club προσφέρει ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, καθώς και μία επιλογή αερόβιων και ολιστικών προγραμμάτων, ενώ ο χώρος Φυσικοθεραπείας συμπληρώνει την ολοκληρωμένη προσέγγιση εκγύμνασης παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Το φυσικό περιβάλλον ενισχύει την αίσθηση ηρεμίας και άνεσης η οποία είναι έκδηλη σε όλους τους χώρους του Club.

τατόι