Απόκριες 2023 στον Δήμο Παλαμά και στον Δήμο Αργιθέας  

24 Φεβρουαρίου 2023 13:53

O Δήμος Παλαμά σας περιμένει με πολλές αποκριάτικες εκδηλώσεις και εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα στην έδρα του Δήμου Παλαμά και στα Τοπικά Διαμερίσματα

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Στο Προάστιο στη κεντρική πλατεία μουσική εκδήλωση παρουσία του Φ.Λ.Ε.Σ. Προαστίου ώρα έναρξης 15:00.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

  1. ΠΑΛΑΜΑΣ: Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στο πάρκο “ΑΣΤΕΡΙΟΝ”. Συμμετέχει ο χορευτικός όμιλος Παλαμά “Οι Καραγκούνηδες”.
  2. ΚΑΛΥΒΑΚΙΑ: Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην πλατεία του χωριού.
  3. ΙΤΕΑ: Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στο Μουσείο της Ιτέας.
  4. ΒΛΟΧΟΣ: Στη θέση ΠΑΤΩΜΑ κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα, πέταγμα χαρταετού.
  5. ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ: Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία συμμετέχει ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίας Τριάδας.
  6. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ: Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην πλατεία Μεταμορφώσεως.
  7. ΜΑΡΚΟ: Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία. Συμμετέχει ο πολιτιστικός σύλλογος Μάρκου.
  8. ΦΥΛΛΟ: Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία. Συμμετέχει ο σύλλογος γυναικών Φύλλου “Οι Σιαμπαλιώτισσες”.
  9. ΠΕΔΙΝΟ: Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία.
  10. ΚΟΣΚΙΝΑ: Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία. Συμμετέχει ο πολιτιστικός σύλλογος Κοσκινά.
  11. ΨΑΘΟΧΩΡΑ: Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα, στην κεντρική πλατεία
  12. ΓΟΡΓΟΒΙΤΕΣ: Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα, στην κεντρική πλατεία
  13. ΟΡΦΑΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΗ: Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα, στην κεντρική πλατεία Ορφανών

 

 

Το σεργιάνι των γυναικών στην Αγία Τριάδα την Καθαρά Δευτέρα

Το σεργιάνι των γυναικών στην Αγία Τριάδα ξεκινούσε την ημέρα των Φώτων, διαρκούσε μέχρι την Κυριακή της Τυρινής και πραγματοποιούνταν στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού. Το σεργιάνι σταμάτησε να γίνεται περίπου στα τέλη του 1965. Από το 1981, καθώς ιδρύθηκε ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας, με τη βοήθεια των γυναικών του χωριού, επανέφερε το σεργιάνι. Από τότε μέχρι σήμερα ο Μορφωτικός σύλλογος το εμπλούτισε με χορευτικά και το μετέφερε την Καθαρά Δευτέρα, με εκδήλωση που γίνεται στη πλατεία του χωριού, με ζωντανή μουσική, προσφέροντας σαρακοστιανά εδέσματα και την παραδοσιακή φασολάδα σε όλους τους παρευρισκομένους.

 

 

Δήμος Αργιθέας

Έθιμα στην Αργιθέα (αναφορά σε μερικά από αυτά):
α) Την Τσικνοπέμπτη παραδοσιακά η οικογένεια μαζεύεται και κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να τσικνοδειπνήσουν αλλάζοντας ευχές!!!
β) Η Συγχώρεση
Συνηθίζονταν οι νεότεροι, παιδιά και νύφες, να περνάνε στα σπίτια και να φιλούν το χέρι από τους μεγαλύτερους (παππού, γιαγιά, μάνα, πατέρα, πεθερικά, κουμπάρους, θείες και θείους) και να τους ζητούν “Συγχώρεση – Συγχώραμε”, “Συγχωρεμένος- η, ό,τι είπαμε νερό κι αλάτι”!!!
γ) Το έθιμο της Χάσκας (χάσκα βρασμένου αυγού)
Η γιαγιά ή η μάνα μάζευαν τα εγγόνια ή τα παιδιά και έκαναν τη χάσκα ως εξής: Ένα βρασμένο αυγό το ξεφλούδιζε και το έδενε με κλωστή. Ύστερα με παλμική κίνηση το έστελνε προς το στόμα καθενός. Γινόταν τρεις προσπάθειες και αν σε αυτές το δάγκωνες έτρωγες το αυγό και έπαιρνες και καραμέλες ή γλυκό ή και πενηνταράκι ή φράγκο. Σημειώνω πως τα χέρια μας ήταν πίσω από την πλάτη. Λέγανε πως ήταν έθιμο για να “κλείνει τα στόματα”, δηλαδή μας προετοίμαζε για τη νηστεία της Σαρακοστής. Το τί γινόταν δεν περιγράφεται εδώ εύκολα… Αγωνία και υπερπροσπάθεια!!!
δ) Τις Μεγάλες Αποκριές συνήθιζαν οι συγγενήδες να μαζεύονται σε κοινό τραπέζι και να “αποκρεύουν” όλοι μαζί. Οι ευχές ξεκίναγαν από τον αρχηγό της οικογένειας, από τον παππού κι ύστερα οι νεότεροι: “με υγεία και πάντα αγαπημένοι!!! Καλή Σαρακοστή!!!”
ε) Οι γυναίκες δεν πρέπει να πλένουν το κεφάλι τους τις μέρες από την Κυριακή της κρεατινής Αποκριάς μέχρι και Κυριακή της Τυρινής!!! Έτσι το εξέταζαν για να μην ασπρίσουν τα μαλλιά τους.

στ) Αλμυροκουλούρα
Οι Ελεύθερες για να μάθουν ποιόν θα παντρευθούν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή της Τυροφάγου έφκιαναν την αρμυροκλούρα. Συγκεκριμένα έβαζαν αλεύρι νερό και πολύ αλάτι, τα ζύμωναν και έφκιαναν κλούρα που την έψηναν. Ύστερα την έβγαζαν από τη γωνιά και την έτρωγαν. Έπεφταν για ύπνο και περίμεναν στο όνειρο ποιος θα τους έφερνε νερό να ξεδιψάσουν. Αυτός θα ήταν δήθεν και ο καλός τους που θα τις παντρεύονταν!!!
ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ!!!
Πώς το τρί βλάχα μου μαρή,
πώς το τρίβουν το πιπέρι;
Πώς το τρίβουν το πιπέρι
του διαβόλου οι καλογέροι;…

(Τα στοιχεία είναι και από παλιότερη δημοσίευση για τα έθιμα των Απόκρεω στην Αργιθέα του κ. Μενέλαου Παπαδημητρίου).