Άρης Σερβετάλης: «Mάχη να κατευνάσω τους δαίμονές μου!» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση του ηθοποιού

Δημοσιεύθηκε: 11 Νοεμβρίου 2021 21:00
Άρης Σερβετάλης: «Mάχη να κατευνάσω τους δαίμονές μου!» - Η συγκλονιστική εξομολόγηση του ηθοποιού

Πώς ο 44χρονος ηθοποιός προσέγγισε τον ρόλο του Αγίου Νεκταρίου στην ταινία «Ο άνθρωπος του Θεού» και ποια ήταν η πολύτιμη συμβολή του πνευματικού του

Ο Άρης Σερβετάλης κατέγραψε σημαντική προσωπική επιτυχία ενσαρκώνοντας τον ρόλο του Αγίου Νεκταρίου στην ταινία «Ο άνθρωπος του Θεού».

Ωστόσο, για να φτάσει στο σημείο να υποδυθεί τον χαρακτήρα του, χρειάστηκε να βιώσει μία ιδιαίτερα απαιτητική.

Και κάποιες στιγμές επώδυνη, εσωτερική αναζήτηση, από την οποία, πάντως, βγήκε πολύ πιο δυνατός με τη βοήθεια του πνευματικού του.

Ο δημοφιλής ηθοποιός μίλησε στην εκπομπή «Στα Άκρα» της ΕΡΤ για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τον ρόλο, που τον έχει σημαδέψει.

«Η προσωπική μου μάχη ήταν να κατευνάσω τα φαντάσματά μου, τους δαίμονές μου, τον εγωισμό μου, την αυταρέσκειά μου.

Αυτό έγινε πρακτικά με πολλή κούραση. Πήγαινα ήδη στα γυρίσματα κάπως εξαντλημένος και πέρα από αυτό, με την ευλογία του παππούλη μου», δήλωσε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Φορώντας ακόμα και τα ράσα, αυτό είναι ένα παράδοξο και στα ψέματα που συνέβη, σου δημιουργεί κάτι το οποίο δεν μπορείς να το εξηγήσεις.

Σου δημιουργεί μια διαφορετική αίσθηση για το πώς τοποθετείσαι μέσα στην κοινωνία και μέσα στον άνθρωπο.

Κάτι αλλοιώνεται, δεν εξηγείται αυτό και ίσως λόγω της συναισθηματικής φόρτισης και κάπως της οικειότητας με τον βίο του αγίου, κάπως σαν να υπήρχε αυτή η διαθεσιμότητα».

«Μου έδωσε την ευλογία ο πνευματικός μου»

Αναφερόμενος στην πρόταση που δέχθηκε από τη σκηνοθέτιδα Γελένα Πόποβιτς προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στο φιλμ, σημείωσε πως αρχικά διατηρούσε επιφυλάξεις:

«Είπα σαφέστατα ότι θα το ήθελα. Θα ήταν μεγάλη χαρά να συμμετέχω στη ταινία. Ύστερα από κάποιο διάστημα η Γελένα Πόποβιτς μου εκδήλωσε την επιθυμία της να παίξω τον χαρακτήρα του αγίου Νεκτάριου.

Ήμουν επιφυλακτικός γιατί δεν ήξερα αν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω. Συνομιλώντας με τον πνευματικό μου, μου έδωσε την ευλογία του και μπήκα σε αυτή τη διαδικασία.

Advertisement

Αποδείχθηκε ότι ήταν μεγάλη ευλογία γιατί αισθάνθηκα οικεία σαν να αποκτήθηκε μια προσωπική σχέση με το πρόσωπο αυτό», τόνισε ο Σερβετάλης.

«Έπιασα πάτο, με έσωσε η πίστη»

Σε άλλο σημείο, ο 44χρονος πρωταγωνιστής προκάλεσε αίσθηση καθώς αποκάλυψε πως στα παιδικά του χρόνια αισθανόταν αποστροφή για τη θρησκεία.

Στάθηκε, παράλληλα, στη σημαντική βοήθεια που έλαβε από τον πνευματικό του σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον ίδιο.

«Στο Γυμνάσιο υπήρχε μια αποστροφή. Είπα ‘ok μπορεί να υπάρχει Θεός αλλά αυτήν τη στιγμή δεν τον θέλω. Θέλω να ζήσω, να κάνω τις αρκούδες μου, να βιώσω το χάος’.

Αναζητούσα την ηδονή σε οποιαδήποτε μορφή της αλλά επειδή είναι εφήμερη με οδηγούσε σε ένα αβυσσαλέο κενό, το οποίο δεν είχε πάτο και ένιωθα τρομερά αυτή τη μοναξιά.

Αυτό το πράγμα είναι τερατώδες, δεν μπορώ να το αντέξω. Άρχισα να μην μπορώ να στηριχτώ στον εαυτό μου.

Όταν άρχισα να ζω αυτό τον πάτο, είπα ‘δεν μπορώ άλλο’ και άρχισα να ζητάω βοήθεια. Και εκεί εμφανίστηκε το πρόσωπο ενός μοναχού, που έγινε αργότερα ο πνευματικός μου. Έπιασα πάτο, με έσωσε η πίστη».

Ο Σερβετάλης επισήμανε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο το γνώρισε μέσω της συζύγου του και κατέληξε λέγοντας:

«Αυτή η σχέση που θα δημιουργήσουμε δεν είναι εφήμερη, είναι αιώνια. Τότε δεν μπορούσα να την καταλάβω.

Τώρα αισθάνομαι αυτή τη σχέση που δημιουργείται στα μέλη της εκκλησίας. Ότι παρεμβαίνει ο Θεός.

Έγινε η κατήχηση και αυτός ο άνθρωπος μου άλλαξε ολοκληρωτικά το πώς κάποιος μπορεί να δει τη ζωή, την καθημερινότητά του.

Αντιμετώπισα την πραγματικότητά μου, πριν έβαζα τη σκόνη κάτω από το χαλάκι. Συνειδητοποίησα ότι εγώ πρέπει κάτι να κάνω».

Advertisement