Αρθροπλαστική και Γυναίκα: Απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις.

19 Δεκεμβρίου 2023 12:29

Πότε είναι απαραίτητη η αρθροπλαστική στις γυναίκες;
Πώς επηρεάζει η αρθροπλαστική την ποιότητα ζωής;
Η αρθροπλαστική, γνωστή και ως χειρουργική αντικατάστασης της άρθρωσης, αποτελεί σωτήρια λύση για άτομα που υποφέρουν από εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων. Αν και ως διαδικασία δεν παρουσιάζει διαφορές για το κάθε φύλο, στόχος αυτού του άρθρου είναι να απαντήσει σε ερωτήσεις που πιο συχνά υποβάλλονται από γυναίκες.

Πότε είναι απαραίτητη η αρθροπλαστική για τις γυναίκες;

Οστεοαρθρίτιδα και γυναίκες:
Η οστεοαρθρίτιδα, μία εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων, είναι η κύρια αιτία αρθροπλαστικής. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται σε μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο, είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοαρθρίτιδα λόγω των ορμονικών αλλαγών που επηρεάζουν την πυκνότητα και τα χαρακτηριστικά του οστού. Όταν οι συντηρητικές θεραπείες όπως η φυσικοθεραπεία και τα φάρμακα αποδειχθούν αναποτελεσματικές και η ασθενής έχει μειωμένη ποιότητα ζωής, προτείνεται η αρθροπλαστική για την ανακούφιση του πόνου και την αποκατάσταση της λειτουργίας των αρθρώσεων.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα:
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μία αυτοάνοση διαταραχή, επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες. Περίπου το 75% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι γυναίκες. Όταν αυτή η κατάσταση εξελίσσεται σε βαθμό σοβαρής καταστροφής των αρθρώσεων, η επέμβαση αρθροπλαστικής επιλέγεται για την επαναφορά της κινητικότητας των αρθρώσεων και τη μείωση του πόνου. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της λειτουργίας της άρθρωσης.

Μετατραυματική αρθρίτιδα:
Οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, μπορεί να υποστούν βλάβη στις αρθρώσεις λόγω ατυχημάτων ή τραυματισμών. Η αρθροπλαστική είναι συχνά απαραίτητη όταν κατάγματα ή εξαρθρήματα οδηγούν σε σημαντική δυσλειτουργία της άρθρωσης. Η απόφαση για χειρουργική επέμβαση θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της βλάβης και τον αντίκτυπο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Οστεονέκρωση:
Η οστεονέκρωση, μία κατάσταση όπου η παροχή του αίματος σε ένα οστό διακόπτεται, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η αρχιτεκτονική του, να καταστρέφεται ο χόνδρος και στη συνέχεια να φθείρεται το οστό, μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες ειδικά στην άρθρωση του ισχίου. Όταν οι συντηρητικές θεραπείες αποτύχουν, η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης μπορεί να αποτελέσει μοναδική λύση για την ανακούφιση από τον πόνο και την πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης.

Πώς η αρθροπλαστική επηρεάζει την ποιότητα ζωής στις γυναίκες;

Ανακούφιση από τον πόνο:
Ένα από τα κύρια οφέλη της αρθροπλαστικής είναι η ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις. Για τις γυναίκες που ζουν με οστεοαρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις των αρθρώσεων, η χειρουργική επέμβαση βελτιώνει σημαντικά την ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες, συμβάλλοντας σημαντικά στη συνολική ποιότητα ζωής. Η βελτιωμένη λειτουργία των αρθρώσεων συχνά μεταφράζεται σε αυξημένη ανεξαρτησία και έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Βελτιωμένη κινητικότητα:
Η αρθροπλαστική έχει σχεδιαστεί για να αποκαθιστά την κινητικότητα των αρθρώσεων, επιτρέποντας στις γυναίκες να ανακτήσουν το εύρος κίνησης που μπορεί να έχουν χάσει λόγω κάποιας εκφυλιστικής πάθησης. Η επέμβαση αυτή μπορεί να επηρεάσει θετικά διάφορες πτυχές της ζωής, από την ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες, την διασκέδαση, την άσκηση, την σεξουαλικότητα έως την εκτέλεση καθημερινών εργασιών με μεγαλύτερη ευκολία.

Βελτιωμένη ψυχολογία:
Ο χρόνιος πόνος στις αρθρώσεις επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία, οδηγώντας σε στρες, άγχος, ακόμη και κατάθλιψη. Η αρθροπλαστική όχι μόνο αντιμετωπίζει τις σωματικές πτυχές των παθήσεων των αρθρώσεων, αλλά συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας. Ο μειωμένος πόνος και η αυξημένη κινητικότητα τονώνουν την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία, βελτιώνοντας τη διάθεση και να δημιουργώντας μία καλύτερη οπτική εικόνα για την ζωή.

Μακροπρόθεσμη υγεία των αρθρώσεων:
Οι επεμβάσεις αρθροπλαστικής, όταν είναι επιτυχείς, παρέχουν σίγουρες και μακροχρόνιες λύσεις για τα προβλήματα των αρθρώσεων. Η αντικατάσταση της άρθρωσης βελτιώνει σημαντικά την προοπτική για διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων, συμβάλλοντας στη συνολική ποιότητα ζωής. Η μακροζωία των σύγχρονων τεχνητών εμφυτευμάτων αρθρώσεων επιτρέπει στα άτομα να απολαμβάνουν τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης για πολλά χρόνια.

Συμπέρασμα:
Η αρθροπλαστική αποτελεί τη μοναδική επιλογή για άτομα που αντιμετωπίζουν εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων και δεν διαπιστώνουν βελτίωση με τις συντηρητικές θεραπείες. Όταν πραγματοποιείται με επιτυχία, η αρθροπλαστική μπορεί να είναι μία επέμβαση που θα αλλάξει τη ζωή, προσφέροντας στις γυναίκες την ευκαιρία να ζήσουν πιο δραστήρια, χωρίς πόνο και με βελτιωμένη συνολική ποιότητα ζωής.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης έχει εξειδικευθεί στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε αρθροπλαστικές ώμου, ισχίου και γόνατος, ενώ είναι πιστοποιημένος στη χρήση του Ρομποτικού ΜΑΚΟ.

ΧΙΩΤΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ  
Ορθοπαιδικός Χειρουργός | Αθλητίατρος
Αναπλ. Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσομείου ΥΓΕΙΑ
Επ. Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής Αθηνών | Έδρα Ανατομίας
Πιστοποιημένος Στη Χρήση Του Ρομποτικού ΜΑΚΟ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αρθροπλαστική και Γυναίκα: Απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις.