Σημαντική ανακάλυψη -ασύλητου- τάφου 4.400 ετών στην Αίγυπτο (βίντεο)

16 Δεκεμβρίου 2018 18:08

Μια ανακάλυψη πολύ σημαντική για την παγκόσμια αρχαιολογία. Δεν μιλάμε απλώς για την ανακάλυψη ενός τάφου, αλλά ενός ασύλητου τάφου, κάτι που σπανίζει και δη πολλές δεκαετίες τώρα. Xρονολογείται, δε, εδώ και 4.400 χρόνια. Η ανακάλυψη έλαβε χώρα στην Αίγυπτο κι ο τάφος ανήκει σε υψηλόβαθμο ιερέα ονόματι Wahtye. Ανήκει στην 5η δυναστεία (ανάμεσα στο 2.500 και 2.300 π.Χ.) και τοποθετείται στην βασιλεία του Φαραώ Νεφερίρκαρ, σύμφωνα με το υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ο τάφος είναι σε εξαιρετική κατάσταση, το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με γλυπτά που αναπαριστούν σκηνές με τον κάτοχο του τάφου, την μητέρα του, τη σύζυγό του και την οικογένειά του. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμες εσοχές με αγάλματα που αναπαριστούν τον ιερέα και μέλη της οικογένειάς του.

Τον Νοέμβριο, στην ίδια περιοχή, οι αιγυπτιακές Aρχές είχαν ανακοινώσει την ανακάλυψη επτά τάφων. Τέσσερις από αυτούς χρονολογούνται 6.000 χρόνια πριν. Από την ίδια μάλιστα αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή. Οι αρχαιολόγοι, να πούμε εδώ, έφεραν στο φως μεγάλο αριθμό σκαραβαίων και μουμιοποιημένων γατών.

ΤΙP

Η Σακάρα, νότια του Καΐρου, είναι μία τεράστια νεκρόπολη στην οποία βρίσκεται η γνωστή κλιμακωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ, η πρώτη πυραμίδα της περιόδου των Φαραώ.

Το μνημείο, το οποίοκατασκευάσθηκε περί το 2.700 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μνημεία στην επιφάνεια της γης.