Αθανάσιος Νασιόπουλος, Ορθοδοντικός

21 Ιουλίου 2019 19:21

Ορθοδοντική θεραπεία χωρίς «Σιδεράκια»

Ο Αθανάσιος Νασιόπουλος, Ειδικός Ορθοδοντικός, Διδάκτωρ Ορθοδοντικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξηγεί πως μπορούμε να αποκοτήσουμε το τέλειο χαμόγελο ανώδυνα και διακριτικά σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η εικόνα παιδιών και εφήβων με τα γνωστά «σιδεράκια» τοποθετημένα στα δόντια τους είναι πλέον πολύ συνηθισμένη στην εποχή μας. Παιδιά, έφηβοι αλλά και ενήλικοι, δείχνουν ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον να αποκτήσουν ένα υγιές και γοητευτικό χαμόγελο.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα όσων ζητούν να προχωρήσουν σε μια ορθοδοντική θεραπεία, είναι το αισθητικό. Τα γνωστά σε όλους «σιδεράκια» είναι αποκρουστικά στην εμφάνιση. Δεν είναι καθόλου άνετα, δημιουργούν μικροτραυματισμούς μέσα στο στόμα ενώ το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται πολύ πιο δύσκολο. Τόσο οι ενήλικοι, όσο και οι έφηβοι, ζητούν να θεραπευτούν με πιο διακριτικές και άνετες μεθόδους. Το αίτημα αυτό είναι εύλογο και απόλυτα κατανοητό. Η σύγχρονη μέθοδος ορθοδοντικής θεραπείας χωρίς να χρησιμοποιούνται «σιδεράκια», είναι η τεχνική Invisalign®. Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση διάφανων, πρακτικά αόρατων ναρθήκων, οι οποίοι τοποθετούνται από τον ίδιο τον ασθενή στα δόντια του. Οι διαφανείς νάρθηκες κατασκευάζονται από την εταιρία Align Technology που εδρεύει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα ακριβές σχέδιο θεραπείας που υποβάλει ο ορθοδοντικός και με τη έγκριση της/του άμεσα ενδιαφερόμενου ασθενούς. Ένα εικονικό (virtual) σχέδιο θεραπείας που παράγεται από το software ClinCheck® και τους τεχνικούς της Align Technology, δείχνει στην οθόνη του υπολογιστή τη σειρά των μετακινήσεων που κάνουν τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Έτσι, απεικονίζεται το τελικό αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας, προτού καν αυτή η θεραπεία ξεκινήσει!!! Επίσης, με τη μέθοδο Invisalign, οι ασθενείς μπορούν να γνωρίζουν την διάρκεια της θεραπείας τους σε ικανοποιητικό βαθμό ακρίβειας. Κατά την θεραπεία, οι διαφανείς νάρθηκες invisalign® πρέπει να παραμένουν συνεχώς τοποθετημένοι στα δόντια της ασθενούς, η οποία όμως, πρέπει να τους βγάζει από το στόμα κατά τη διάρκεια των γευμάτων και κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Η κατασκευή και η παραγγελία των ναρθήκων αυτών είναι σχετικά απλή υπόθεση. Συνήθως απαιτούνται ένα ή δύο ραντεβού στο ορθοδοντικό ιατρείο με σκοπό τη λήψη των απαραίτητων διαγνωστικών στοιχείων και οδοντικών αποτυπωμάτων. Η αποτύπωση των δοντιών γίνεται πολύ γρήγορα και ψηφιακά, με τη χρήση υψηλής ακρίβειας ενδοστοματικών σαρωτών (scanners), χωρίς να χρειάζονται πλέον τα παλαιού τύπου αποτυπωτικά υλικά τα οποία προκαλούσαν στους ασθενείς τάση για εμετό.

Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα των διαφανών ναρθήκων είναι τα εξής:

  • Είναι πρακτικά αόρατοι. Οι διαφανείς νάρθηκες είναι σχεδόν τόσο διακριτικοί, όσο οι φακοί επαφής. Ελάχιστοι θα αντιληφθούν ότι κάνετε ορθοδοντική θεραπεία.
  • Διευκολύνονται η τήρηση υψηλού επιπέδου στοματικής υγιεινής. Οι ασθενείς μπορούν να βουρτσίζουν άνετα τα δόντια τους, εφόσον δεν υπάρχουν «σιδεράκια» στο στόμα.
  • Η ταλαιπωρία, οι μικροτραυματισμοί και οι ερεθισμοί που υπήρχαν με τα παλαιού τύπου «σιδεράκια» είναι πολύ λιγότεροι, είναι σχεδόν αμελητέοι.
  • Οι διαφανείς νάρθηκες Invisalign δεν δυσκολεύουν πολύ την ομιλία. Συνήθως, μετά από μια αρχική περίοδο προσαρμογής 2-3 ημερών, η ομιλία επανέρχεται στα κανονικά, πριν την θεραπεία, επίπεδα.
  • Χρειάζονται πολύ λιγότερες επισκέψεις στο ορθοδοντικό ιατρείο.
  • Οι πιθανότητες να προκύψουν ξαφνικά προβλήματα (π.χ. ξεκολλημένα «σιδεράκια» που ενοχλούν) είναι πολύ λιγότερες, είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

 

Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της μεθόδου αυτής είναι η στενή συνεργασία μεταξύ ασθενούς και ορθοδοντικού, καθώς και η συνεπής χρήση των ναρθήκων απολύτως σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Πρόκειται για μια σύγχρονη, διακριτική μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, η οποία απευθύνεται σε ενήλικες, σε εφήβους αλλά και σε παιδιά. Σημειώνεται βέβαια, ότι η ορθοδοντική θεραπεία με την τεχνική invisalign® δεν είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις ορθοδοντικών προβλημάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις ισχύουν περιορισμοί και αντενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται προσεχτικά υπόψη από τον ορθοδοντικό και συζητιούνται με την/τον ενδιαφερόμενο ασθενή.

 

Αθανάσιος Νασιόπουλος

Ειδικός Ορθοδοντικός

Διδάκτωρ Ορθοδοντικής Σχολής ΑΠΘ