Αθανασίου – Χρανιώτης – Λαγούτης: «Τώρα υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί όλο αυτό το κίνημα, το #είμαστε μαζί»

Δημοσιεύθηκε: 19 Φεβρουαρίου 2021 18:45
Αθανασίου - Χρανιώτης - Λαγούτης: «Τώρα υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί όλο αυτό το κίνημα, το #είμαστε μαζί»

Ο Μάριος Αθανασίου, ο Πέτρος Λαγούτης και ο Γιώργος Χρανιώτης μίλησαν στη Δανάη Μπάρκα για την σιωπή από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού. Και την στάση απέναντι στις καταγγελίες για συγκεκριμένο πρόσωπο. Το οποίο είχε επιλεγεί απευθείας για θέση επικεφαλής.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Χρανιώτης δεν περίμενε ότι θα αρχίσει να πέφτει φως σε σκοτεινά θέματα. Οι ηθοποιοί τα συζητούσαν μεταξύ τους και τους έκαναν να ανησυχούν. Υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν είχε υποστεί κάποιο bullying στην καριέρα του.

«Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι το σπίτι μας τραντάζεται συθέμελα» σημείωσε. Προσθέτοντας: «αισθανόμουν μια έλλειψη προστασίας όλο αυτό τον καιρό, κάτι αλλάζει τώρα. Τώρα μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας να ασχοληθούν με το θέατρο».

«Εύχομαι όλο αυτό που συμβαίνει να είναι μόνο η αρχή» υπογράμμισε ο Πέτρος Λαγούτης. Τονίζοντας πως όλοι θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς «είμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή». «Κάτι που δεν είδαμε να γίνεται από την υπουργό Πολιτισμού» συμπλήρωσε.

 

«Πρέπει να πάρει θέση και όχι να περιμένει τη Δικαιοσύνη».

Αναφορικά με την ευθύνη της Λίνας Μενδώνη σχετικά με τον απευθείας διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Σημειώνοντας πως το υπουργείο «θα έπρεπε να γνωρίζει τα περιστατικά για τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη».

Από την πλευρά του, ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου τόνισε πως οι αποκαλύψεις στο χώρο του πολιτισμού ξεκίνησαν «από σπόντα», και αφού έγιναν οι πρώτες στο χώρο του αθλητισμού. «Είμαστε φοβισμένοι, θέλουμε τη βοήθεια της πολιτείας» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας τη στάση που τήρησε το αρμόδιο υπουργείο. «Το υπουργείο Πολιτισμού δεν στάθηκε δίπλα μας».

Παράλληλα, ο Γιώργος Χρανιώτης υπογράμμισε πως το θέατρο είναι ένας υγιής χώρος, σε αντίθεση με την εκτίμηση ορισμένων ότι «είναι ένα απέραντο πορνείο», ενώ διερωτήθηκε «πως αντέχουν οι άνθρωποι του υπουργείου Πολιτισμού να βλέπουν αυτούς που κάνουν τις καταγγελίες και να μην αντιδρούν».

Και οι τρεις αναφέρθηκαν στη δύναμη που βρίσκουν τα πρόσωπα που καταγγέλλουν αυτά που έχουν ζήσει στο χώρο του πολιτισμού. «Το πρώτο πράγμα που ζητάμε είναι να μην φοβηθούν και να μιλήσουν». Σημείωσε ο Πέτρος Λαγούτης, προσθέτοντας ότι «αρχίζει να φεύγει ο φόβος από όλους μας». Ενώ ο Γιώργος Χρανιώτης υπογράμμισε πως υπήρχαν δικηγόροι που έκαναν bullying στα θύματα. Με σκοπό να μην αποκαλύψουν όσα έζησαν και να μην γίνουν γνωστές οι καταγγελίες τους.

«Τώρα υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί όλο αυτό το κίνημα, το #είμαστε μαζί». Πρόσθεσε ο Μάριος Αθανασίου, χαρακτηρίζοντας σημάδι εξέλιξης τον Κώδικα Δεοντολογίας που σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού.