Αυτές οι ασκήσεις δυναμώνουν τα οστά

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιανουαρίου 2022 18:15
Αυτές οι ασκήσεις δυναμώνουν τα οστά

Τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που πρέπει να πληρούν οι ασκήσεις που γίνονται με στόχο την ενδυνάμωση του οστικού ιστού και την αποφυγή της οστεοπόρωσης και των επίφοβων καταγμάτων αναλύουν οι ειδικοί

Αυτές οι ασκήσεις δυναμώνουν τα οστά

Ορισμένοι τύποι άσκησης μπορεί να αυξήσουν τη μυική μάζα που  με τη σειρά της βελτιώνει τη δύναμη, τον μυικό έλεγχο, την ισορροπία και τον συντονισμό. Η ισορροπία και ο συντονισμός αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες προφύλαξης από πτώσεις και πιθανά κατάγματα – τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους πάσχοντες από οστεοπόρωση. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει κατά 30% τον κίνδυνο πτώσεων για τους μεγαλύτερους ενήλικες.

Η άσκηση οφελεί την καρδιά, τους μύες, αλλά και τα οστά όπως εξηγούν οι γιατροί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Μια προπόνηση μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη γραμμή θωράκισης των οστών από τον κίνδυνο αποδυνάμωσης και καταγμάτων.

Ποιες παραμέτρους πρέπει να πληρούν οι ασκήσεις που ενδυναμώνουν τα οστά; Οι ειδικοί απαντούν: Αυτές οι ασκήσεις δυναμώνουν τα οστά

  • Πρέπει να παρέχουν κάποια μορφή αντίστασης π.χ. ασκήσεις με ιμάντες,  βαράκια ή ακόμη και με το βάρος του σώματος.
  • Συνιστάται ο αθλούμενος να μεταφέρει το βάρος του κάτι που συμβαίνει λόγου χάρη με το τρέξιμο, το περπάτημα, το τένις και το μπάσκετ, όχι όμως και με την κολύμβηση ή την ποδηλασία. Η δύναμη που ασκεί το σώμα για να νικήσει τη βαρύτητα ουσιαστικά ενεργοποιεί την παραγωγή οστικού ιστού ενδυναμώνοντας τα οστά.
  • Όσο υψηλότερη η ένταση και η ταχύτητα της άσκησης τόσο μεγαλύτερη και η ενδυνάμωση των οστών. Το ίδιο παρατηρείται και σε σπορ που απαιτούν συχνές και ξαφνικές εναλλαγές κατευθυνσεων όπως π.χ. το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ.
  • Βελτιώνουν την ισορροπία. Οι ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία μπορεί να μην ενδυναμώνουν τα οστά, αλλά προφυλάσσουν από τον κίνδυνο πτώσεων που αποτελεί βασική παράμετρο προφύλαξης από την οστεοπόρωση.

ygeiamou