Αυξητική μαστών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δημοσιεύθηκε: 13 Ιανουαρίου 2022 17:42
Αυξητική μαστών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αυξητική μαστών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αυξητική μαστών είναι μια αμιγώς χειρουργική επέμβαση και μπορεί να γίνει είτε με ενθέματα σιλικόνης ή και με το ίδιο το λίπος του ασθενή. Κάθε μέθοδος παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά και απευθύνεται σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε ότι είναι τόσο δημοφιλείς πλέον επεμβάσεις, ώστε το ποσοστό αύξησης τους ξεπερνά το 35% σε σχέση με το 2000 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποιοι είναι οι στόχοι της αυξητικής μαστών;

-Αύξηση μεγέθους σε πολύ μικρούς μαστούς.

-Αποκατάσταση μεγέθους και σχήματος μαστών μετά από εγκυμοσύνη, απώλεια βάρους ή θηλασμό.

– Αποκατάσταση συμμετρίας σε περίπτωση ασύμμετρων μαστών.

-Αποκατάσταση των μαστών μετά από Μαστεκτομή ή άλλη χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με μελέτες, η αυξητική μαστών είναι συνδεδεμένη με αυξημένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Τι είναι ακριβώς τα ενθέματα σιλικόνης;

Πρόκειται για απόλυτα ασφαλή ιατρικά προσθετικά υλικά σε σχήμα ημισφαιρίου ή σταγόνας και αποτελούνται από περίβλημα ιατρικής σιλικόνης με περιεχόμενο είτε φυσιολογικό ορό (saline) είτε γέλη σιλικόνης υψηλής συνεκτικότητας (silicon gel).

Οι διαπιστευμένες εταιρίες κατασκευής ενθεμάτων δίνουν εγγύηση εφ όρου ζωής , παρόλαυτα υπάρχουν περιπτώσεις ρήξεως για διάφορους λόγους. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η τακτική επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό για την παρακολούθηση της ομαλής μετεγχειρητικής πορείας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν το χειρουργείο;

Προεγχειρητικά είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον Πλαστικό χειρουργό για την εκτίμηση του προβλήματος, την αναφορά των προσδοκιών αλλά και τη λήψη του ιατρικού ιστορικού.

Στη συνέχεια γίνεται μια προσομοίωση του αποτελέσματος με ομοιώματα διαφόρων ενθεμάτων και λήψη φωτογραφιών πριν και μετά.

Αφού καθοριστεί το είδος και μέγεθος των ενθεμάτων, γίνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος και η προετοιμασία για γενική αναισθησία.

Τι ουλές – σημάδια θα υπάρχουν μετά;

Υπάρχουν κυρίως 3 είδη χειρουργικών τομών για τοποθέτηση ενθεμάτων :

Κάτω από το μαστό στη φυσιολογική αναδίπλωση του δέρματος, γύρω από τη θηλή , και στην πρόσθια επιφάνεια της μασχάλης. Κάποιες τομές έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις επανεπέμβασης η δεύτερη τομή γίνεται κάτω από το μαστό γιατί παρέχει το καλύτερο οπτικό πεδίο στο χειρουργό , αλλά και παρά την κοινή αντίληψη είναι η λιγότερο ορατή γιατί «κρύβεται» καλά κάτω από το μαστό.

Σημάδια η ουλές που μπορεί να είναι ορατά αμέσως μετά το χειρουργείο, σταδιακά «σβήνουν» με την πάροδο του χρόνου.

Ενθέματα κάτω ή πάνω από το θωρακικό μυ;

Η επιλογή είναι κατά κύριο λόγο του χειρουργού και εξαρτάται κυρίως από το πάχος του δέρματος και λίπους στον ήδη υπάρχοντα μαστό. Σε πολύ λεπτό δέρμα τα ενθέματα θα είναι αρκετά εμφανή κάτω από το δέρμα, αλλά η τοποθέτηση κάτω από το μυ, ενώ έχει πιο μακρά αποθεραπεία προσφέρει φυσικότερα αποτελέσματα.

Μετεγχειρητικά υπάρχει πόνος; Πότε η επιστροφή στην εργασία;

Μετεγχειρητικά η ασθενής λαμβάνει παυσίπονα και αντιβιοτικά για περίπου 2 εβδομάδες. Υπάρχει συνήθως ένα οίδημα για μερικές μέρες το οποίο όταν υποχωρήσει μπορεί να γίνει η εκτίμηση του αποτελέσματος. Αν έχουν τοποθετηθεί παροχετεύσεις αυτές αφαιρούνται συνήθως σε 24 ώρες και τα ράμματα διαλύονται μόνα τους σε 6 εβδομάδες. Τοποθετείται ειδικός στηθόδεσμος και η επιστροφή στις καθημερινές εργασίες μπορεί να γίνει σχεδόν άμεσα. Σημαντικό είναι να αποφεύγεται η σωματική άσκηση για 6 εβδομάδες.

Λίπος vs Σιλικόνη;

Το λίπος είναι ένα ακόμα πολύτιμο εργαλείο στην αυξητική μαστών. Σίγουρα η αυξητική με λίπος του ίδιου του ασθενούς είναι επιθυμητή λόγω του ότι δεν αποτελεί ξένο σώμα , αλλά προϋπόθεση είναι να υπάρχουν μεγάλες λιποαποθήκες στο σώμα. Υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος που μπορεί να επιτευχθεί αλλά το κύριο μειονέκτημα σε σχέση με τη σιλικόνη είναι ότι δεν παρέχει ανόρθωση, αλλά μόνο αύξηση μεγέθους. Τα ενθέματα σιλικόνης από μόνα τους κάνουν και ανόρθωση του μαστού και παρέχουν οποιοδήποτε μέγεθος και σχήμα μαστού επιθυμούμε. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα δύο για πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Πότε θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα;

Οι επεμβάσεις των μαστών όπως οι περισσότερες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής απαιτούν έναν ελάχιστο χρόνο επούλωσης και ωρίμανσης των ουλών περί το ένα έτος μετά την επέμβαση. Βέβαια από την πρώτη μέρα η διαφορά είναι εμφανής αλλά το σχήμα του μαστού είναι κάπως περίεργο, ενώ αποκτά φυσικότητα μετά την πάροδο του 6μηνου, γι αυτό και είναι καλό οι επεμβάσεις να προγραμματίζονται του χειμερινούς μήνες ώστε το καλοκαίρι να έχουμε ήδη φυσικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και χειρουργού είναι το σημαντικότερο για τέλεια αποτελέσματα που διαρκούν!

Αλέξανδρος Χ. Τριανταφυλλίδης

Πλαστικός Χειρουργός

Ιατρείο Κομοτηνής: Πλ. Ειρήνης 34

Αυξητική μαστών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αυξητική μαστών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε