Χάρι: Ενοχλημένος από κατηγορίες σε βάρος του για όσα είπε για τη θητεία του στο Αφγανιστάν

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

12 Ιανουαρίου 2023 08:40

Ο πρίγκιπας Χάρι πέρασε στην αντεπίθεση σχετικά με κάποιες «στενόχωρες» για εκείνον αντιδράσεις στα απομνημονεύματά του που καταγράφουν ήδη πωλήσεις ρεκόρ και δήλωσε ιδιαιτέρως ενοχλημένος από το «ψέμα» ότι καυχήθηκε πως σκότωσε 25 ανθρώπους στο Αφγανιστάν όταν υπηρετούσε ως πιλότος στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Spare», ο μικρότερος γιος του βασιλιά Καρόλου, πρίγκιπας Χάρι, αφηγείται περιστατικά από τις δύο αποστολές του στο Αφγανιστάν -αρχικά το 2007-8 για δέκα εβδομάδες και στη συνέχεια, ως πιλότος ελικοπτέρου Apache, από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013- και για τον αριθμό των ανθρώπων που σκότωσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Χάρι παραιτήθηκε από τον στρατό το 2015.

Βρετανικές εφημερίδες, στις οποίες ασκεί έντονη κριτική μέσα από το βιβλίο του, όπως και κάποιοι ανώτεροι πρώην αξιωματικοί του βρετανικού στρατού έχουν κατακρίνει την απόφασή του να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των ανθρώπων που σκότωσε, λέγοντας ότι αυτή η ενέργεια ίσως θέσει τον ίδιο και άλλα πρόσωπα στο στόχαστρο κάποιων.

Μιλώντας στην αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή του Στίβεν Κόλμπερτ «The Late Show», ο Χάρι εξήγησε ότι αυτό το έκανε μόνο και μόνο για να μειωθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών από βετεράνους του στρατού.

«Αναμφίβολα το πιο επικίνδυνο ψέμα που έχουν πει είναι ότι καυχήθηκα για τον αριθμό των ανθρώπων που σκότωσα στο Αφγανιστάν», είπε ο Χάρι σημειώνοντας ότι ο Τύπος διαστρέβλωσε τα λόγια του.

«Επέλεξα να το μοιραστώ γιατί έχοντας περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες συνεργαζόμενος με βετεράνους σε όλο τον κόσμο, θεωρώ ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι να είσαι ειλικρινής και να μπορείς να δώσεις χώρο στους άλλους να μοιράζονται χωρίς ντροπή τις εμπειρίες τους», σχολίασε ο πρίγκιπας.

Από εκεί και πέρα, ο εκδότης του βιβλίου είπε ότι έχει γίνει το πιο ευπώλητο μη λογοτεχνικό βιβλίο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα και οι λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή και τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς και οι κατηγορίες για το πώς αυτά συνεργάστηκαν με έναν εχθρικό Τύπο, κυριάρχησαν στα βρετανικά ΜΜΕ επί ημέρες.