Χρήστος Μάστορας: «Προσωπικά δεν βίωσα τον ρατσισμό όταν ήρθαμε στην Ελλάδα – Σιγά σιγά όμως καλλιεργήθηκε ένα αίσθημα φόβου»

Δημοσιεύθηκε: 12 Νοεμβρίου 2021 08:00
Χρήστος Μάστορας: «Προσωπικά δεν βίωσα τον ρατσισμό όταν ήρθαμε στην Ελλάδα - Σιγά σιγά όμως καλλιεργήθηκε ένα αίσθημα φόβου»

Ο Χρήστος Μάστορας ήταν ο χθεσινός καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου και μίλησε για την πορεία του στην μουσική, για την καταγωγή του και το πως κατάφεραν να ενσωματωθούν στα δεδομένα της Ελληνικής κοινωνίας.

Χρήστος Μάστορας: «Προσωπικά δεν βίωσα τον ρατσισμό όταν ήρθαμε στην Ελλάδα – Σιγά σιγά όμως καλλιεργήθηκε ένα αίσθημα φόβου».

«Προσωπικά δεν βίωσα τον ρατσισμό όταν ήρθαμε στην Ελλάδα. Όταν το 1990 όμως επαναπατρίστηκαν οι γονείς μου, γιατί μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή την κουβέντα, τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά. Οι Έλληνες υποδέχθηκαν τους Βορειοηπειρώτες με ανοιχτές αγκάλες. «Τα αδέλφια μας οι Βορειοηπειρώτες».

Σιγά σιγά όμως καλλιεργήθηκε στα μίντια ένα αίσθημα φόβου απέναντι στους Αλβανούς που είχαν μόλις έρθει στην Ελλάδα. Κάποια ίσως να ήταν όντως εγκληματίες, κάποιοι είχαν βγει από τις φυλακές αλλά δυστυχώς την πλήρωσαν και Αλβανοί οικογενειάρχες που ήρθαν ως οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα και Βορειοηπειρώτες».

«Οι Αλβανοί φοβόντουσαν να πουν ότι είναι Αλβανοί και χρησιμοποιούσαν τη λέξη Βορειοπειρώτες για να ενσωματωθούν. Δεν ήταν δικό τους λάθος. Και έτσι εμείς δεν μπορούσαμε να βρούμε τη δική μας ταυτότητα. Την δική μας εθνική συνείδηση».

«Έγινε μια παραχάραξη της ιστορίας. Νιώθω περήφανος για αυτό που μου έχει προσφέρει αυτή η δυσκολία που πέρασαν οι πρόγονοι μου εκεί. Μου πρόσφερε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που μου ανοίγει πόρτες και δρόμους στη ζωή μου» πρόσθεσε ο τραγουδιστής και frontman του συγκροτήματος Μέλισσες»

Advertisement

Η πρώτη επαφή με την μουσική

«Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική ήταν όταν άγγιξα την κιθάρα του πατέρα μου μόλις ενός έτους. Ο πατέρας μου ήταν μεταλλειολόγος του Πολυτεχνείου, είχε φτιάξει μόνος του την κιθάρα. Στο σπίτι μου όταν ήμουν μικρός έκαναν συνέχεια πάρτι»

«Όταν πήγαινα δευτέρα δημοτικού με έγραψαν οι γονείς μου στο πιάνο. Οι γονείς μου δεν ξέρανε μέχρι να φτάσω τρίτη λυκείου ότι εγώ τραγουδάω. Ενώ ντρεπόμουν να τραγουδάω κάποια στιγμή σε μια γιορτή του σχολείου πηγαίνω και τραγουδάω μπροστά σε όλους το Imagine».

Η έκπληξη που του έκανε ο Γιώργος Νταλάρας, μιλώντας γι’αυτόν κατά τη διάρκεια της εκπομπής τον συγκίνησε

«Αυτό τώρα ήταν… Κύριε Νταλάρα, τα σέβη μου», αναφώνησε ευχαριστώντας τον.

«Με συγκινεί για όλα αυτά που έχει πει! Κύριε Νταλάρα, θέλω να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλα και θέλω να σας πω ότι αν όλοι οι υπόλοιποι νέοι τραγουδιστές είμαστε καϊκάκια και καραβάκια, εσείς είστε μια πυξίδα σε μια θάλασσα που λέγεται μουσική και σας ευχαριστούμε που μας δείχνετε τον δρόμο»

Advertisement