Από την Κρήτη, με αγάπη: να πώς γίνεται ο λιγότερο θερμιδικός ντάκος

26 Νοεμβρίου 2018 13:58

Πόσες θερμίδες κρύβει ο αγαπημένος σας (και… μας) κρητικός ντάκος. Κι όμως είναι πολλές, πολλές περισσότερες απ’ όσες μπορείς να φανταστείς: 666 -έξω από δω!
Η κλασική παραδοσιακή συνταγή λοιπόν -θεωρητικά και πρακτικά- αποτελεί ένα ισορροπημένο γεύμα: Περιέχει όλες τις ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών (λίπη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες), καθώς επίσης φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά (β-καροτένιο), λυκοπένιο βιταμίνες C, E & B12, ασβέστιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να την… εξοστρακίσεις απ’ το διατροφολογίο σου. Πώς θα την γευτείς όμως χωρίς τόσες θερμίδες. Έχω να σου κάνω μια αντιπρόταση σερβιρίσματος με ισχυρή διατροφική αξία και τον ντάκος σε πιο λάιτ εκδοχή. Έτσι, για να καλομάθεις και να καλομάθεις και την οικογένειά σου.
Υλικά: 1 ντάκος (60), 1 ψιλοκομμένη τομάτα, 60γρ. φέτα τριμμένη, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη. Στο διά ταύτα: Για να κάνεις το πιάτο σου πιο «ελαφρύ», μπορείς να μειώσεις την ποσότητα του ελαιολάδου στο μισό (1 κουταλιά της σούπας) και ν’ αντικαταστήσεις τη φέτα με λευκό τυρί τύπου φέτα χαμηλών λιπαρών ή τυρί cottage, κερδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο από 180 έως και 240 θερμίδες!
Έτσι, θα μπορείς ελεύθερος/η -και πολύ ωραίος/η- ν’ απολαμβάνεις τον ντάκο σου χωρίς ενοχές.  Μια χαρά; 
Ντονατέλλα Αδάμου