Οι πέντε πιο «άκυρες» συμβουλές για δίαιτα και διατροφή

Δημοσιεύθηκε: 28/05/2019 11:33
Οι πέντε πιο «άκυρες» συμβουλές για δίαιτα και διατροφή

Ούτε σταγόνα αλκοόλ, ούτε δαγκωνιά από γλυκό, ούτε ένα αβγό τηγανιτό. Πόσες, μα πόσες είναι οι εντελώς  «άκυρες» συμβουλές όταν βρίσκεσαι σε φάση δίαιτας και παράλληλα διατροφής. Μάθε τις πέντε πιο συνηθισμένες και φρόντισε να μην τις υιοθετήσεις ποτέ ξανά.

 

Απώλεια κιλών σε μερικές μέρες

Μην κάνεις καμία δίαιτα που αυτοαποκαλείται «η δίαιτα των επτά ημερών» ή «η 48ωρη δίαιτα». Καμία από αυτές δεν σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις τις συνθήκες που σε ώθησαν να έχεις επιπλέον κιλά. Η σωστή δίαιτα θέλει υπομονή, μεθοδικότητα, σχέδιο και πάνω από όλα διάρκεια. Όπως και η σωστή διατροφή, που επιβάλλεται καταρχάς να σου γίνει καθημερινότητα.

 

Τα πάντα έχουν να κάνουν με τις θερμίδες

Το να ελέγχεις τις θερμίδες από τη φύση του είναι αγχωτικό, άρα συμβάλλει στο να… παχύνουμε. Μη ξεχνάς, η ψυχολογία σε κάθε περίπτωση είναι το Α και το Ω. Αν, εξάλλου, βασίζεσαι μόνο στην καταμέτρηση θερμίδων, αφενός θα αδυνατίσεις, αλλά αδυνατίσουν και… οι μύες σου, κάτι που σημαίνει πως πολύ εύκολα μπορεί να το ξαναπάρεις. Μια καλή δίαιτα δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την κατάλληλη άσκηση να την συνοδεύει. Και η μέτρηση θερμίδων είναι off.

 

Κόψε τους υδατάνθρακες

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που κυκλοφορεί είναι ότι αν κόψεις τις τροφές με υδατάνθρακες όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, έχεις κάνει το μισό και καθοριστικότερο βήμα για να χάσεις κιλά. Όμως, αυτό δεν ισχύει. Μελέτες άλλωστε έχουν δείξει πως μια δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες έχει ελάχιστη διαφορά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη. Η διαφορά έγκειται στις ποσότητες και στις ώρες που επιλέγουμε να τους γευτούμε. Γλυκό δηλαδή στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, για το κορμί ισοδυναμεί με… χαρακίρι!

 

Μην τρως το βράδυ

Όχι, να τρως το βράδυ, αλλά όχι μετά τις οκτώ-εννιά (αν είναι δυνατόν) και όχι μια σπαλομπριζόλα με πατάτες τηγανιτές και τυροκαυτερή και «βούτες» στη χωριάτικη που σου… κλείνει το μάτι. Έρευνες δείχνουν ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνεις τη νύχτα είναι πιο πιθανό να καταλήξουν να σε γεμίσουν με περιττά κιλά απ’ ότι κατά την διάρκεια της ημέρας που ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να τις κάψει, ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο σχετικά. Αν έχεις μπει, λοιπόν, σε διαδικασία να επανασχεδιάσεις τις διατροφικές σου συνήθειες, το πότε τρως παίζει μεν ρόλο, πλην όμως όχι καταλυτικό. Επομένως, κάνε και την παρασπονδία σου πιο αργά, τουλάχιστον όμως μην το παρακάνεις με τις ποσότητες!

 

Τα φρούτα σε βοηθάνε να χάσεις κιλά

Υπάρχει μια θεωρία πως όταν τρώμε ένα φρούτο τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό μας πέφτουν και έτσι μειώνεται η όρεξη μας. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα ινσουλίνης ανεβαίνουν ξανά μετά από λίγη ώρα. Συνεπώς, αν πιστεύεις πως το να τρως φρούτα θα σε βοηθήσει στο να μην πεινάς περαιτέρω, απλώς ξέχνα το!

Ντονατέλλα Αδάμου