Δημήτρης Ήμελλος: από το Κλασικό Αναβρύτων στον Σασμό και στα Ιαπωνικά Όσκαρ (βίντεο)

27 Ιανουαρίου 2022 20:15

Δημήτρης Ήμελλος: από το Κλασικό Αναβρύτων στον Σασμό και στα Ιαπωνικά Όσκαρ

Ο Δημήτρης Ήμελλος σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στη Real, μίλησε για τα σχολικά του χρόνια και σχολίασε τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα.

Δημήτρης Ήμελλος: από το Κλασικό Αναβρύτων στον Σασμό και στα Ιαπωνικά Όσκαρ.

Ο αστυνόμος του Σασμού πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική ταινία Ο Ράφτης που διεκδικεί το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας από την Ιαπωνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Έχει επιλεχθεί ανάμεσα σε 208 ταινίες και η τελετή αναμένεται στις 11 Μαρτίου. Πρόκειται για τα αντίστοιχα των βραβείων Όσκαρ στην Ιαπωνία.

Έχετε κλασική παιδεία. Τελειώσατε το Κλασικό Αναβρύτων, όπου υπήρξατε οικότροφος.

Μπήκα εκεί με εξετάσεις. Αυτό ήταν το σχολείο του βασιλιά κι εκεί μέσα υπήρχε το οικοτροφείο. Για να μπεις κανονικά, αλλά να κοιμάσαι στο σπίτι σου, έπρεπε να έχεις συγκεντρώσει πολύ υψηλή βαθμολογία. Εγώ ήμουν στο όριο. Με 72/80 περνούσες εξωτερικός κι εγώ είχα 71. Από εκεί και κάτω, μπορούσες να μπεις αν ήθελες, αλλά οικότροφος. Τότε ήταν αρρένων τα σχολεία. Εν τω μεταξύ, εμένα μου άρεσε ο προσκοπισμός. Πήγαινα και κατασκηνώσεις ήμουν από πολύτεκνη οικογένεια (ήμασταν 4 παιδιά).

Ήταν μια μόνιμη κατασκήνωση και μου άρεσε που ήμουν με παιδιά. Υπήρχε μια αυστηρότητα, αλλά όχι αυτό που φαντάζεστε. Έπρεπε να διαβάζεις, αλλά, εκτός από αυτό, εγώ εκεί κοινωνικοποιήθηκα. Κάναμε αθλητισμό, στρώναμε τα κρεβάτια μας, καθαρίζαμε τους χώρους. Τους γονείς τούς βλέπαμε τα Σαββατοκύριακα. Τότε βγαίναμε έξω. Μου φαίνεται σαν παραμύθι… Εκεί ήταν οι πρώτοι έρωτες τα πρώτα ραντεβού, οι κοπάνες μας, εκεί έπαιξα για πρώτη φορά θέατρο. Ήταν πολύ υψηλό επίπεδο μαθητών και ομολογώ ότι, αν δεν είχα πάει εκεί, θα ήμουν εντελώς άλλος άνθρωπος.

Πώς θα περιγράφατε τη σημερινή κοινωνία;

Όλες οι κοινωνίες και όλες οι εποχές είναι δύσκολες. Απλώς, αυτή η περίοδος έχει την ιδιαιτερότητα του αιφνιδιασμού, καθώς τα γεγονότα τρέχουν σε άγνωστη κατεύθυνση και κανείς δεν ξέρει ακόμη πώς να αντιδράσει και πώς να τα διαχειριστεί. Απομονώνεται λίγο ο καθένας από εμάς για να κάνει μια ενδοσκόπηση, για να δει τι πήγε στραβά. Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, πολιτικά, περιβαλλοντολογικά.

Έσκασαν πολλά μαζί…

Έσκασαν, γιατί ο άνθρωπος κωφεύει… Τώρα ψάχνουμε τρόπους ανασύνταξης. Η πανδημία ήταν το μόνο πράγμα που έφερε έναν πλανήτη να αναζητεί κάτι από κοινού. Κι αυτό είναι ένα σοκ. Νομίζω ότι ο πλανήτης είναι στην εντατική και περιμένουμε εάν θα βγει.