Δημήτρης Παπανικολάου: «Από τον Σεπτέμβρη, που μίλησα, ο κόσμος μου έδωσε δύναμη»

3 Απριλίου 2022 09:50

Δημήτρης Παπανικολάου: «Από τον Σεπτέμβρη, που μίλησα, ο κόσμος μου έδωσε δύναμη»

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε στην εκπομπή Χαμογέλα και Πάλι! για τον αυτισμό που έχει τόσο ο ίδιος όσο και η κόρη του, Άρια, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη.

Δημήτρης Παπανικολάου: «Από τον Σεπτέμβρη, που μίλησα, ο κόσμος μου έδωσε δύναμη».

Ο πρώην μπασκετμπολίστας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, αποκάλυψε την απόφασή του να ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι στα social media ότι έχει στοιχεία του συνδρόμου Άσπεργκερ. Μιας διαταραχής που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

Ο ίδιος οραματίστηκε και έκανε πράξη το UniquAll, το εκπαιδευτικό – αθλητικό πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ικανότητες. Στην προσπάθεια αυτή συμπαραστάτες του μεταξύ άλλων, έχει τον Νίκο Γκάλη, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τo MEGA.

«Από τον Σεπτέμβρη και μετά, που μίλησα, ο κόσμος μου έδωσε δύναμη». Είπε αρχικά ο σπουδαίος βετεράνος αθλητής του μπάσκετ.

«Ο αυτισμός έχει διάφορες λειτουργικότητες. Όλο αυτό το ξεκίνησα λόγω της κόρης μου, της Άριας που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Είναι ένα υπέροχο κορίτσι. Αυτός είναι και ο λόγος που είχε δακρύσει ο Νίκος Γκάλης».

Η Άρια του έδωσε τη δύναμη να πάρει την πρωτοβουλία

«Τέτοια μέρα πέρυσι είχα καταφέρει μόνο να κάνω ένα story instagram. Σήμερα το μοιραζόμαστε με όλον τον κόσμο. Η Άρια μου είπε ότι θέλει να το πω για να την σέβονται περισσότερο». Εξομολογήθηκε με δάκρυα στα μάτια.

«Υπάρχουν 200.000 οικογένειες, που μέχρι σήμερα έχουν ένα κενό. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στην εκπαίδευση, με παράλληλη στήριξη. Να ειπωθούν πράγματα για το bullying».

«Ο λόγος που μίλησα για εμένα και είπα ότι έχω αυτισμό είναι η Άρια. Κάποια στιγμή είπα ‘ αν κάνουν αυτά στην Άρια που ο μπαμπάς της έχει μια αναγνωρισιμότητα, τι θα κάνουν σε κάποιον που δεν τον ξέρουν;’. Δεν θέλω να παρουσιαστώ ως άγιος. Έχω κάνει και εγώ λάθη. Δεν είμαι τέλειος».

«Ως γονείς έχουμε ένα άγχος για το μετά αλλά πρέπει να προετοιμάσεις και την κοινωνία. Να την προετοιμάσεις για τον αυτισμό. Δεν υπάρχει αναπηρία, βολεύει πολλούς αυτή η λέξη αλλά δεν υπάρχει. Καλό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος, να μην αποκλείει».

Έκανε παράκληση να αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ για αυτά τα παιδιά.

«Η γυναίκα μου από την πρώτη στιγμή είναι βράχος δίπλα μου. Σε πολλά σημεία είμαστε στο μηδέν. Πρέπει να πάρουν θάρρος οι γονείς να μιλήσουν για τον αυτισμό. Όπως και εγώ πήρα θάρρος για την κόρη μου. Δεν ξέρεις τι συμβαίνει σε ένα σπίτι. Μην κρίνεις. Ας προσγειωθούμε όλοι μαζί γιατί αν δεν είναι καλά ο διπλανός μου δεν είμαστε ούτε εμείς», κατέληξε ο Δημήτρης Παπανικολάου.