Δημήτρης Πιατάς: «Την εποχή της πανδημίας μπήκα σε προσωπική ΜΕΘ ασφυξίας…»

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

29 Ιουλίου 2022 19:30

Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο διάστημα της πανδημίας μίλησε ο Δημήτρης Πιατάς καθώς και για τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα.

Ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς σχολίασε στο in.gr τα καλλιτεχνικά δρώμενα και αποκάλεψε ότι δεν αργεί ο καιρός που θα εγκαταλείψει την υποκριτική.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Πόσο σας επηρέασε η πανδημία στην καλλιτεχνική σας δραστηριότητα; Πώς τη βιώσατε;
Η πανδημία οδήγησε τόσο εμένα όσο και τους περισσότερους συνανθρώπους μας σε απομόνωση. Προσωπικά ένιωσα ότι μπήκα σε μια προσωπική ΜΕΘ ασφυξίας νιώθοντας ότι αντιμετώπιζα πρόβλημα να αναπνεύσω, μετά από αυτήν την υποχρεωτική σιωπή. Μου έλειψε η επαφή και η επικοινωνία με το κοινό.

Και αυτό το βλέπουμε με τους θεατές, πόσο τους έχει λείψει η ψυχαγωγία. Το γέλιο είναι θεραπευτικό για τη ψυχολογία του ανθρώπου, με τόσα προβλήματα που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει.

Το Υπουργείο Πολιτισμού στάθηκε στο πλευρό των καλλιτεχνών αυτήν τη δύσκολη περίοδο;
Θεωρώ το ΥΠΠΟΑ στάθηκε με ελεημοσύνη δίπλα μας, με μια λογική κυρίως πελατειακή. Είναι θλιβερό σε ένα επάγγελμα που έπρεπε να λειτουργεί αποκλειστικά με αξιοκρατικό τρόπο, να λειτουργούν οι πελατειακές σχέσεις.

Διανύοντας μια μακρά καλλιτεχνική διαδρομή με αρκετές συνεργασίες τόσο στο θέατρο, όσο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση ποια είναι τα όνειρά σας;

Είμαι έτοιμος ότι κάποια στιγμή θα αποχωρήσω για βιολογικούς λόγους.

Στο χώρο είμαι από το 1975 και θεωρώ ότι είμαι γεμάτος μιας και πέρασα από πολλά είδη και διατήρησα μια καθαρή γραμμή στη διαδρομή μου. Κυρίως νιώθω υπηρέτης της κωμωδίας. Ετοιμάζω ένα προσωπικό project που αφορά μια ταινία με θέμα την ελληνική προπολεμική κωμωδία.

Είναι μια δουλειά που προκύπτει μετά από μεγάλη έρευνα την οποία έχω κάνει και έχει εγκριθεί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Πρόκειται για ένα ψευδοντοκιμαντέρ, με τίτλο «Οι κωμικοί του Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ» με πρόθεση να παρουσιάσουμε εκείνη την εποχή. Λυπάμαι σε αυτήν την προσπάθεια που δεν έχουμε στο πλευρό μας την κρατική τηλεόραση, της οποίας ζητήσαμε τη χορηγία και μας απέρριψε με τη δικαιολογία ότι δεν τους άρεσε το σενάριο. Εννοείται ότι ο πραγματικός λόγος της απόρριψης είναι ότι δεν λειτουργούμε πελατειακά.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη;
Στις παραστάσεις μας διαβάζουμε το σχετικό κείμενο που διαβάζεται σε πολλές παραγωγές τον τελευταίο καιρό. Ο ηθοποιός είναι αυτός που ποιεί ήθος.

Δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοι μου δεν το κράτησαν και αυτοτιμωρήθηκαν. Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανεξάρτητα της απόφασης του δικαστηρίου έχει καταδικαστεί από τον κόσμο.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που θέλουν να ασχοληθούμε το επάγγελμα του ηθοποιού;
Το ταξίδι έχει νόημα στη ζωή και όχι το φτάσιμο στην Ιθάκη, που περιλαμβάνει και την επιτυχία και την αποτυχία. Η στασιμότητα είναι θάνατος.