Δημήτρης Βερύκιος: «Η ουσία που θα πρέπει να μας κρατά συνδεδεμένους είναι η αγάπη»

Συντάκτης: Newsroom

11 Απριλίου 2024 10:51

Είναι μία παράσταση που αγαπήθηκε ιδιαίτερα και ταξιδεύει εδώ και δέκα χρόνια σε όλη την Ελλάδα με περισσότερους από 60 σταθμούς και τουλάχιστον 250 παραστάσεις! Πρόκειται για ένα εκ των αριστουργημάτων του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, «Το Όνειρο ενός Γελοίου» που ερμηνεύει με αριστοτεχνικό τρόπο ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Βερύκιος  που μίλησε αποκλειστικά στο nofakenews.gr με αφορμή και την επικείμενη παράσταση -σε σκηνοθεσία του Τάκη Χρυσικάκου- στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων στου Ψυρρή (Τρίτη 16 Απριλίου στις 19.00).

Αξιοσημείωτο είναι ότι εκεί θα «συναντηθούν» ο Παπαδιαμάντης με τον Ντοστογιέφσκι, αφού ως γνωστόν εκεί βρίσκεται το κελί όπου έζησε ο «Άγιος των ελληνικών Γραμμάτων».

Το Όνειρο ενός Γελοίου Μία παράσταση που δεν θα ξεχάσεις!
Το Όνειρο ενός Γελοίου Μία παράσταση που δεν θα ξεχάσεις!

            «Δεν μπορούσα να φανταστώ πριν από δέκα χρόνια, τον Αύγουστο δηλαδή του 2014 που ξεκίνησα την παράσταση ότι δέκα χρόνια μετά θα συνεχιζόταν… Συνηθίζω να λέω δεν την πάω την παράσταση, αλλά αυτή με πηγαίνει. Σαν να με πιάνει ένα χέρι όπως και τον ήρωα του έργου που τον τραβά ένα παράξενο και αλλόκοτο πλάσμα και τον ταξιδεύει στο διάστημα όπου βρίσκεται σε έναν ίδιο πλανήτη με τη γη. Κάτι βέβαια μου έλεγε ότι κάτι σημαντικό θα συμβεί με αυτή την παράσταση, ειδικά μετά την πρεμιέρα της στο ανοιχτό θέατρο της Λευκάδας στις 9 Αυγούστου του 2014. Επίσης δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα με αυτό το έργο, είναι φοβερό…Είναι ένας μονόλογος… Είναι μία μοναδική εμπειρία, έχω πάει στα Ιωάννινα, στην Ξάνθη, στην Κω, στην Κρήτη από δύο φορές στις μεγάλες πόλεις της αλλά ακόμα και σε μικρά χωριά, στη Σίφνο…» αναφέρει αρχικά και μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Βερύκιος.

Εν συνεχεία συμπληρώνει για την επικείμενη παράσταση στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων στου Ψυρρή (Τρίτη 16 Απριλίου στις 19.00) και τη… «συνάντηση» του Παπαδιαμάντη με τον Ντοστογιέφσκι, αφού ως γνωστόν εκεί βρίσκεται το κελί όπου έζησε ο «Άγιος των ελληνικών Γραμμάτων», «Ο Παπαδιαμάντης είναι ο πιο κοντινός στον Ντοστογιέφσκι Έλληνας στοχαστής που έζησε τα τελευταία διακόσια χρόνια. Και ο Καζαντζάκης βέβαια, αλλά ο Παπαδιαμάντης ακόμα και στη μορφή, στο βλέμμα και στον τρόπο που γράφει νομίζω ότι είναι ότι πιο κοντινό. Είναι καταπληκτικό ότι θα λάβει χώρα η εν λόγω παράσταση μέσα στο ναό που έζησε δέκα χρόνια και έψαλλε. Ήταν ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα».

Ο Δημήτρης Βερύκιος στο αγαπημένο του νησί τη Λευκάδα!
Ο Δημήτρης Βερύκιος στο αγαπημένο του νησί τη Λευκάδα!
Έχει ραγίσει η καρδιά μου από τη δολοφονία του 28χρονου κοριτσιού

Το Όνειρο ενός Γελοίου του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι φέρνει μαζί του μία απάντηση για όλα τα αδιέξοδα του σημερινού κόσμου, για την αγάπη, το όνειρο και το μέλλον που εμείς μπορούμε ακόμα να διαμορφώσουμε για εμάς, για τα παιδιά μας, για τη ζωή! Ένα όνειρο γίνεται αιτία να αλλάξει ένας άνθρωπος για πάντα…

Πολλοί ισχυρίζονται ότι για να αλλάξει ο κόσμος πρέπει ο καθένας να αλλάξει τον εαυτό του. Ο Δημήτρης Βερύκιος απαντά σε αυτό, «Είναι γνωστή η φράση του Γκάντι, γίνει η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο. Όμως ο Ντοστογιέφσκι, έχω την εντύπωση ότι πάει ένα βήμα πιο πέρα και από αυτό. Δηλαδή δεν θέτει ως επίκεντρο τον καθένα μας ξεχωριστά αλλά θέτει ως επίκεντρο την ουσία η οποία θα πρέπει να μας κρατά συνδεδεμένους. Η ουσία αυτή είναι η αγάπη… Δεν λέει γνωρίστε τον εαυτό σας. Προεκτείνοντας τη σκέψη μου, είναι εφικτό άραγε; Πώς να γνωρίσει κάποιος το υποκείμενο ως αντικείμενο; Αν βάλουμε λοιπόν μπροστά τι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και όχι ποιος, νομίζω ότι είναι ‘‘ανώτερο’’, πιο αποτελεσματικό, χωρίς να λέω ότι είναι εύκολο, ασφαλώς και δεν είναι. Η δύναμη της αγάπης είναι η απάντηση στα αδιέξοδα, αλλιώς θα πελαγοδρομήσουμε. Βλέπετε τι γίνεται στον κόσμο γύρω μας. Παρακολουθώ αυτές τις ημέρες με πόνο ψυχής -αν και δεν μου αρέσει η ‘‘επικαιρότητα’’- τη δολοφονία του 28χρονου κοριτσιού… Έχει ραγίσει η καρδιά μου…».

Διαβάστε περισσότερα στο nofakenews.gr