DIY: Μεθυστικό κοτόπουλο με σάλτσα μπίρας, σόγια, ξύσμα μανταρινιού, ελιές και πιπεριά

DIY: Μεθυστικό κοτόπουλο με σάλτσα μπίρας, σόγια, ξύσμα μανταρινιού, ελιές και πιπεριά

Κυριακή ίσον κοτοπουλάκι. Απ’ τ’ αγαπημένα φαγητά των παιδιών. Το έφτιαξα στην κατσαρόλα-για τα μεγάλα παιδιά, με ολίγον αλκοόλ-, ελάχιστα μπαχάρια και τ’ αγαπημένα μου ζυμαρικά: τις χωριάτικες χυλοπίτες με αβγά. Φτιάξτε το και εσείς και μοσχομυρίστε την κουζίνα σας.

Υλικά για τρία άτομα

Τρία μπουτάκια κοτόπουλο

1 πιπεριά

6- ελίτσες

μουστάρδα

γάλα

χυμός τομάτας

ελαιόλαδο

δυο κ.σ. Lurpak ή βούτυρο Κερκύρας

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

αλατοπίπερο

κίμινο

ρίγανη

1 φακελάκι σόγια

πάπρικα

κανέλα

ξύσμα μανταρινιού

1 φύλλο δάφνης

1 μικρό μπουκάλι μπίρας

grana padano ή όποιο άλλο τυρί της αρεσκείας σας

Εκτέλεση

Σοτάρουμε ελαφρά για 3′ το κοτόπουλο, όσο να ροδίσει ένα τσακ μαζί με την ψιλοκομμένη πιπεριά, τις ελιές μας, το κρεμμύδι και το σκορδάκι. Προσθέτουμε ρίγανη, πιπέρι, πάπρικα, κίμινο. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 60-70 βαθμούς και τσουπ, να ‘σου και η μπίρα – ρίχνουμε όλο το μπουκαλάκι στο μείγμα. Συμπληρώνουμε με τόσο βραστό νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα υλικά μας. Συμπληρώνουμε με μια κουταλιά μουστάρδα της αρεσκείας μας και με τη σόγια.

Αφήνουμε το μείγμα να βράσει στην ίδια θερμοκρασία για 20′ κι έπειτα προσθέτουμε το αλάτι. Λογικά, σε αυτό το διάστημα το κοτοπουλάκι μας είναι σχεδόν έτοιμο. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να βάλουμε και την κανελίτσα μας και τη δάφνη, που θα δώσει ξεχωριστό άρωμα στο πιάτο μας. Αμέσως μετά, συμπληρώνουμε με το ξύσμα μανταρινιού: προσοχή, μην βάλετε παραπάνω από μια μινιόν ροδέλα της φλούδας, που θα έχετε κόψει όσο πιο πολύ γίνεται (ή τρίψει), ειδάλλως το φαγητό ή θα βγει πιο γλυκό ή πιο ξινό απ’ ό,τι πρέπει – εξαρτάται απ’ το μανταρίνι. Το συγκεκριμένο υλικό απλώς χρειάζεται ίσα ν’ «ακούγεται». Μετά, βάζουμε μισό χυμό τομάτας (σ.σ. η κανέλα χρησιμοποιείται αφενός γι’ άρωμα, αφετέρου για να μειώσει την «ένταση» απ’ την τομάτα την έτοιμη) και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί για άλλο ένα 20′.

Βράζουμε τα ζυμαρικά της επιλογής μας -προσωπικά, μετά τις χωριάτικες χυλοπίτες, θεωρώ ότι ταιριάζει τέλεια με ταλιατέλες- και … τέλος. Καλή μας όρεξη!

Ντονατέλλα Αδάμου