Αυτός είναι ο δεκάλογος της μόνιμης ευεξίας

«Music is my daily prescription». Σε απλά ελληνικά «η μουσική είναι η καθημερινή μου συνταγή», έλεγε η Ava Gardner όταν τη ρωτούσαν πώς κατάφερνε και παράμενε πάντα τόσο λαμπερή. Η αλήθεια είναι πως δεν είχε περάσει και λίγα. Η μουσική είναι μόνο ένα απ’ τα μυστικά της μόνιμης ευεξίας. 

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: την Mania Papa, χαμογελάει, στέκεται, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες

 

Ύπνος και… οίνος

Το δεύτερο είναι ο καλός ύπνος, ο σωστός. Κάθε φορά που κλείνεις τα μάτια, ξεχνάς τ’ άλλα. Το μόνο που σε απασχολεί είναι το… μαξιλάρι σου και ο Μορφέας! Πώς θα το πετύχεις; Πιες και δύο κανάτες ζεστό γάλα, που λέει ο λόγος, για να χαλαρώσεις. Τα χάπια, από την άλλη, η πραγματικότητα είναι πως δεν ωφελούν. Περισσότερο ίσως ένα ποτήρι κρασί -καλύτερα κόκκινο, που κάνει καλό και στην καρδιά. Όχι παραπάνω, μη γίνουμε και Μπουκόφσκι (λέμε τώρα).

Ταινία κι έξοδος

Δες μια ταινία που σ’ αρέσει πολύ, που δεν βαριέσαι ποτέ: το να επιστρέφουμε σε αγαπημένες «γειτονιές» είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα μυστικά της ευεξίας. Επίσης, αν νιώθεις πως τίποτα δεν σου πάει καλά, βγες έξω. Γιατί όχι, μόνος/η σου. Μεγάλο παιδί είσαι.

Tοκ τοκ και σεξ

Αν δεν έχεις τη δυνατότητα, τηλεφώνησε ή στείλε μήνυμα -καλύτερα, όμως, να μιλήσεις- μ’ έναν άνθρωπο που έχει φανεί εκ του αποτελέσματος πως σε ανεβάζει ψυχολογικά. Μακριά απ’ τους τοξικούς, λοιπόν κι ας θα περιέγραφες έτσι ακόμα και τον/τη σύντροφό σου. Αν, πάλι, δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, κάλλιστα μπορείς να προτείνεις μια «καυτή» βραδιά: το σεξ είναι λυτρωτικό. Όπως και να ‘χει.

Ζώα

Το άλλο μυστικό ακούει στ’ όνομα κατοικίδια. Διάβαζα τις προάλλες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η συμβίωση με γάτες -λόγω βασικά του ρονρονίσματός τους- εκτός του ότι διώχνει την κατάθλιψη, «επαναφέρει», αν υπάρχει πρόβλημα, την καρδιακή λειτουργία εκεί που πρέπει. Και ο σκύλος λειτουργεί σαν αγχολυτικό. Κάθε ζώο, θα σου έλεγα με βεβαιότητα.

Καλλωπισμός

Ακόμα, αν είσαι γυναίκα, βάψου και χτενίσου. Έτσι, για να αισθανθείς πιο όμορφη. Ν’ ανακτήσεις την αυτοπεποίθησή σου. Αν είσαι άντρας, καλλωπίσου επίσης: κουρέψου, ξυρίσου, βάλε το καινούριο άρωμα που πήρες ή σου χάρισαν και τα καλά σου. Κι ας είσαι σπίτι και home alone. Έτσι, για πάρτη σου.

Παιδική χαρά

Μια επίσκεψη στην παιδική χαρά, στο λούνα παρκ με φίλο/η, θα σου ξαναθυμίσει τα «βρεφικά» σου χρόνια. Όταν το γλένταγες. Μες στην ανεμελιά. Δίχως να σε νοιάζουν λογαριασμοί και υποχρεώσεις. Επανάλαβέ το και θα με θυμηθείς.

Μusic makes the people come together

Και άκουσε και εσύ, άρρεν και εσύ, κορίτσι, μουσική! Είναι το Α και το Ω.

Πώς το λένε οι Ικαριώτες; Η μουσική είναι το μυστικό της μακροβιότητας. Και μακροβιότητα σημαίνει έλλειψη άγχους. Και έλλειψη άγχους σημαίνει περισσότερη ομορφιά. Και εξωτερική. Φυσικά δροσιά. Νιάτα. Τόσο απλά. Kiss!

TIP

Για μένα το Νο 1 είναι το ταξίδι. Αλλά, πρώτον: θέλει χρήματα -παραπάνω απ’ όσα χαλάμε για τις καθημερινές μας ανάγκες-, οπότε και καθώς η χώρα, γενικώς, είναι σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», ο ελληνικός λαός δηλαδή, στην προκειμένη λέω να μην το αναφέρω. Παραμένει, όμως, για την πλειονότητα ένα απ’ τα top αντικαταθλιπτικά. Φορτίζεις μπαταρίες ταξιδεύοντας -με τη σωστή παρέα ή σόλο- και γυρνάς άλλος άνθρωπος (με την καλή έννοια… εννοείται).

Nτονατέλλα Αδάμου