Δώρα Χρυσικού: «Είναι μια ντροπιαστική ημέρα για την ελληνική δικαιοσύνη»

Συντάκτης: Newsroom

14 Ιουλίου 2022 14:51

Δώρα Χρυσικού: «Είναι μια ντροπιαστική ημέρα για την ελληνική δικαιοσύνη»

H Δώρα Χρυσικού μίλησε στην εκπομπή «Alpha Τώρα».

Η πρωταγωνίστρια της «Γη της Ελιάς», Δώρα Χρυσικού τοποθετήθηκε για την απόφαση του δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη που ναι μεν τον έκρινε ένοχο για δύο βιασμούς αλλά τον άφησε ελεύθερο με αναστολή μέχρι το Εφετείο.

«Η αλήθεια είναι πως νομίζω ότι αυτό που λέω εγώ αυτή τη στιγμή αντανακλά την φωνή πολλών ανθρώπων. Είναι μια δύσκολη μέρα. Είναι μια ντροπιαστική ημέρα για την ελληνική δικαιοσύνη. Δεν είναι η μοναδική ντροπιαστική μέρα της αστικής δικαιοσύνης τον τελευταίο καιρό. Είναι μια απόφαση η οποία νομίζω είναι αντίθετη στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, στο λαϊκό αίσθημα και όχι υπό τη μορφή του όχλου, υπό την μορφή απόδοσης δικαίου. Η απόφαση της αναστολής νομίζω πάγωσε το Πανελλήνιο».

«Ο μέσος πολίτης αισθάνεται ότι όταν μια καθαρίστρια επειδή πλαστογράφησε ένα πτυχίο για να μπορέσει να δουλέψει είναι αυτή τη στιγμή στη φυλακή και ένας άνθρωπος που πρωτόδικα καταδικάζεται για δύο βιασμούς ανηλίκων βγαίνει, καταλαβαίνετε ότι για το μυαλό ενός πολίτη αυτό είναι μια παράδοξη απόφαση. Όπως μια παράδοξη απόφαση είναι ότι ένας άνθρωπος με ενδείξεις που έχει στην προανάκριση φυλακιστεί, όταν πια οι ενδείξεις αυτές έχουν γίνει αποδείξεις κατά τη δικαιοσύνη, κατηγορείται για δύο βιασμούς και βγαίνει έξω είναι μια απόφαση που άνθρωποι που δεν έχουν τη νομική γνώση αντιδρούν, αναρωτιούνται και νομίζω ότι αυτό εκφράζω εγώ. Από την άλλη επειδή ξεχνάμε μέσα στο επικοινωνιακό της απόφασης ότι ο κύριος Λιγνάδης έχει πρωτόδικα καταδικαστεί, για εμένα αυτό είναι πολύ σημαντικό πράγμα, είναι μια νίκη. Νίκη των θυμάτων που σήκωσαν στις πλάτες τους ένα δυσανάλογο βάρος απέναντι σε έναν ισχυρό άνθρωπο κι αυτό οφείλουμε να μην το ξεχνάμε».

Δώρα Χρυσικού: «Όπως δε γίνονται διακρίσεις για τους θύτες, έτσι δε γίνονται και για τα θύματα»

Η Δώρα Χρυσικού μίλησε σε τηλεφωνική σύνδεση με τη Ναταλία Γερμανού, σχετικά με την αγωγή που της έγινε από τον Γιώργο Κιμούλη. Τόσο στην ίδια όσο και στη Ζέτα Δούκα, τον Νίκο Ψαρρά, το ΣΕΗ και μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου των ηθοποιών.

Δώρα Χρυσικού: «Όπως δε γίνονται διακρίσεις για τους θύτες, έτσι δε γίνονται και για τα θύματα».

Επίσης απάντησε στις δηλώσεις που είχε κάνει στο Καλύτερα δε γίνεται, ο κ. Βασίλης Καπερνάρος που εκπροσωπεί τον Γιώργο Κιμολη.

«Δεν έλαβα ακόμα την αγωγή γιατί ήμουν στην Κύπρο και δεν θα μιλήσω για το νομικό κομμάτι. Θέλω όμως να πω κάτι ακούγοντας τον κ. Καπερνάρο. Μετά από αυτό το κύμα που έχει γίνει με τις καταγγελίες, είναι τουλάχιστον ανάρμοστο να μιλάμε αν το θυμήθηκε μετά από χρόνια.

Είναι άκομψο να λέμε αν μια γυναίκα είναι ισχυρή ή ανίσχυρη για το αν δέχθηκε ή δε δέχθηκε κακοποίηση…. Όπως δε γίνονται διακρίσεις για τους θύτες, έτσι δε γίνονται και για τα θύματα»

Είναι ανάρμοστο να πούμε για ένα περιστατικό, το οποίο έγινε μπροστά μας, ότι δεν συνέβη. Θέλω να ρωτήσω γιατί ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει υποστεί την οποιαδήποτε κακοποίηση, καταγγέλει μετά από χρόνια αυτό το πράγμα που συνέβη;

Για να ζητήσει δημοσιότητα; Αυτήν τη στιγμή η ελληνική κοινωνία έχει ανοιχτά αυτιά για να ακούσει.

Εμείς είμαστε μια αγκαλιά και νιώθουμε ότι κάνουμε ηθικά αυτό που πρέπει…. Βλέπετε κάποιες από τις καταγγελίες, να έγιναν τον καιρό που συνέβη; Αυτοί οι άνθρωποι το κουβαλούν μέσα τους, δεν το θυμήθηκαν ξαφνικά»