Dr. Γεώργιος Θ. Μπεσίρης – Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Τραυματιολόγος

2 Απριλίου 2019 14:34

Dr. Γεώργιος Θ. Μπεσίρης

Χειρουργός – Ορθοπαιδικός

Τραυματιολόγος

 

O Δρ. Γεώργιος Μπεσίρης, είναι Χειρουργός Ορθοπαιδικός. Η πολύχρονη εμπειρία του σε ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, καθώς και στην ιατρική κάλυψη ποικίλων αθλητικών συλλόγων, παράλληλα με την θεώρηση της ιατρικής ως λειτούργημα, τον οδήγησε στην ίδρυση της Orthopedia, με στόχο την παροχή ορθοπαιδικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και την ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση για κάθε ορθοπαιδικό πρόβλημα.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1999-2006.

Είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με διδακτορικό με θέμα “Συγκριτική μελέτη της τοπικής χρήσης του τρανεξαμικού οξέος στην ολική αρθροπλαστική γόνατος (ενδοαρθρική – περιαρθρική έγχυση)”.

Το 2006 ανέλαβε αντιπρόεδρος υγειονομικής επιτροπής στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δυτικής Αττικής ( Ε.Π.Σ.Δ.Α ) και λίγο αργότερα την ιατρική κάλυψη της ποδοσφαιρικής ομάδας Φυλής “Θρασύβουλος”.

Έλαβε την ειδικότητα του Χειρουργού – Ορθοπαιδικού στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας “Θριάσιο” και Γενικό Νοσοκομείο Παίδων “Π. και Αγλαΐας Κυριακού”.

Το 2013 ίδρυσε την Orthopedia, με στόχο την παροχή ορθοπαιδικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και την ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση για κάθε ορθοπαιδικό πρόβλημα. Διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Λέσχης Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών.

Είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής, της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση πολλών επιστημονικών συνεδρίων.

 

Νέες Μέθοδοι θεραπείας ορθοπαιδικών παθήσεων

Ενδοσκοπική Μικρο – Δισκεκτομή

Η Μικρο-Ενδοσκοπική Δισκεκτομή είναι μια Ελάχιστα Επεμβατική διαδικασία για την αφαίρεση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Ενδείξεις

Όταν υπάρχει κλινική εικόνα νευρολογικής βλάβης, τότε υπάρχει η ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση.

Η επέμβαση

Πρόκειται για μια επέμβαση που διαρκεί περίπου 1 ώρα και ο ασθενής βρίσκεται σε πρηνή θέση, υπό γενική αναισθησία.

Χρησιμοποιούμε ακτινοσκοπική καθοδήγηση (C-ARM) για να μπορέσουμε να επικεντρώσουμε την τομή δέρματος στο επίπεδο του πάσχοντος μεσοσπονδυλίου διαστήματος, και η τομή γίνεται περίπου 1 εκατοστό από τη μέση γραμμή. Η επέμβαση γίνεται με την χρήση μικροσκοπίου και ενδοσκοπίου και έτσι με την χρήση ειδικών εργαλείων αφαιρείται η κήλη δίσκου και αποσυμπιέζεται η νευρική ρίζα.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

  • Παραμονή μιας ημέρας στο Νοσοκομείο και άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
  • Μικρή χειρουργική τομή
  • Μείωση του κινδύνου επιπλοκών σε σχέση με την ανοιχτή Δισκεκτομή (αστάθεια, λοίμωξη, μετεγχειρητική ουλή)
  • Πιο γρήγορη επιστροφή στην εργασία και στις φυσιολογικές δραστηριότητες

 

Ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.)

Η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη επέμβαση που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τις φθαρμένες και κατεστραμμένες επιφάνειες του γόνατος. Αντικαθιστώντας αυτές τις επιφάνειες με ένα εμφύτευμα ή «πρόθεση» ο ασθενής ανακουφίζεται από το αίσθημα του πόνου, αυξάνει το εύρος κίνησης της άρθρωσής του και επιστρέφει, κατ’αυτόν τον τρόπο, στις καθημερινές του δραστηριότητες.

.

Περιγραφή Μεθόδου

Με την επέμβαση της Ολικής Αρθροπλαστικής του Γόνατος οι εκφυλισμένες επιφάνειες του χόνδρου και του οστού του γόνατος μαζί με μέρος των μαλακών ιστών αφαιρείται. Ο στόχος της επέμβασης είναι να παρέχει στον ασθενή ένα σχετικά ανώδυνο γόνατο που θα του επιτρέψει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ελάχιστα επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος διαφέρει στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί μια τομή η οποία είναι μικρότερη της κλασικής, κατά το ήμισυ.

 

Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος (M.I.S.)

Στην Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος, παρ’όλο που η χειρουργική επέμβαση βασίζεται στις ίδιες Αρχές, η τομή και οι αποκολλήσεις των μαλακών ιστών είναι μικρότερες. Τα τεχνητά εμφυτεύματα (προθέσεις) που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια με αυτά της κλασικής Ολικής Αρθροπλαστικής του Γόνατος. Ωστόσο, τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του μηρού και της κνήμης είναι ειδικά σχεδιασμένα για τοποθετηθούν σωστά οι προθέσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος χρησιμοποιεί μια μικρότερη τομή περί τα 10 εκατοστά. Η μικρότερη τομή οδηγεί με λιγότερες αποκολλήσεις και τραυματισμούς των μαλακών ιστών του ασθενούς.

Πέραν της μικρής τομής, η τεχνική που χρησιμοποιείται για την αποκάλυψη της άρθρωσης είναι λιγότερο επεμβατική. Γενικότερα, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται «σέβονται» τον τετρακέφαλο (quadriceps sparing), γεγονός που σημαίνει ότι αποφεύγουν τον τραυματισμό του τένοντα του τετρακεφάλου και των υπόλοιπων μυών της πρόσθιας επιφάνειας του μηρού. Στην Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες προσπελάσεις ή τεχνικές. Οι μικρές τομές που γίνονται στον έσω πλατύ μυ (“midvastus” και “subvastus” approaches), αποκαλύπτουν την άρθρωση με έναν λιγότερο επεμβατικό τρόπο. Όλες οι προαναφερθείσες παραλλαγές που χρησιμοποιούνται στην μη επεμβατική τεχνική αποσκοπούν στον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό και αποδιοργάνωση του γόνατος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μείωση του χρόνου ανάρρωσης και αποκατάστασης για τον ασθενή.

Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά από την Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι παρόμοια σε διάρκεια με την κλασική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος και κυμαίνεται από μία έως τέσσερις ημέρες. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ο χειρουργός και ο φυσιοθεραπευτής βοηθούν τον ασθενή με συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων, έτσι ώστε να ανακτήσει σε μικρό χρονικό διάστημα την δύναμη και το εύρος κίνησης της άρθρωσής του.

 

Υποψήφιοι για την Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Ο Ορθοπαιδικός χειρουργός προβαίνει σε μια προεγχειρητική ενδελεχή αξιολόγηση για να εξετάσει τους διάφορους παράγοντες που θα κρίνουν εάν η επέμβαση ενδείκνυται για τον ασθενή.

Σε γενικές γραμμές, οι υποψήφιοι της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου είναι νεότεροι και λεπτοί ασθενείς χωρίς συνοδά προβλήματα υγείας.

Συμπεράσματα

Η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική αρθροπλαστική Γόνατος (M.I.S.) αποτελεί μια διαρκώς εξελισσόμενη νέα τεχνική η οποία απαιτεί περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα μακροχρόνια αποτελέσματα λειτουργικότητας.

Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου περιλαμβάνουν μικρότερες αποκολλήσεις και λιγότερους διεγχειρητικούς τραυματισμούς των μαλακών ιστών, οδηγώντας έτσι σε μια πιο γρήγορη και πιο ανώδυνη αποκατάσταση. Η τρέχουσα εμπειρία δείχνει ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου δεν διαφέρουν από εκείνα της κλασικής αρθροπλαστικής γόνατος.

 

Mιλτιάδου 7 & Ξενοφάνους, Άνω Λιόσια – Ζωφριά 
Τηλ.: 217 7177910, Κιν.: 6936182726 

Επτανήσου 29 & Κεφαλληνίας, Αθήνα, τηλ.: 210 8807223 


Μάντζαρου 3, 3ος όροφος, Κέρκυρα, τηλ.: 26610 48248
Email: [email protected] 

www.orthopedia.com.gr