Έφη Μάρκου 3+1 Δερματολογικές συμβουλές

30 Μαΐου 2023 11:25

Υγιής και λαμπερή επιδερμίδα την Άνοιξη: 3+1 δερματολογικές συμβουλές για σωστή προετοιμασία

Η λαμπερή επιδερμίδα και η υγιής όψη είναι ζητούμενα όλες τις εποχές του χρόνου. Βγαίνοντας από τον χειμώνα και μπαίνοντας στους πιο θερμούς μήνες, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν τις ανάγκες του δέρματός μας. Το δυνατό φως αποκαλύπτει όλες τις ατέλειες της επιδερμίδας.

  1. Ενυδάτωση: Η ενυδάτωση γίνεται πιο ανάλαφρη! Την Άνοιξη αλλάζουμε ενυδατική κρέμα. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία στο περιβάλλον τόσο αυξάνεται και η λιπαρότητα της επιδερμίδας μας. Επομένως, επιλέγουμε για ενυδάτωση προϊόντα πιο ελαφριάς υφής τύπου γαλακτώματος, gel, cream-gel, fluid. Για μια εν τω βάθει ενυδάτωση, οι ενδεικτικές ενυδατικές θεραπείες στο δερματολογικό ιατρείο είναι: η μεσοθεραπεία ενυδάτωσης, το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ και τα νέα ενέσιμα υβριδικά υλικά τύπου skin boosters. Οι θεραπείες στο δερματολογικό ιατρείο προσφέρουν άμεση βελτίωση της υφής της επιδερμίδας στις περιοχές με λεπτό δέρμα π.χ. λεπτές ρυτίδες καπνιστού και ρυτίδες έκφρασης ματιών. Η τιμή διαμορφώνεται αναλογικά με την ποσότητα των υλικών (συνήθως σε προγεμισμένες αποστειρωμένες σύριγγες των 1-2.5ml) και την ποιότητά τους.

Tips: για μέγιστη ασφάλεια και αποφυγή ερεθισμών, επιλέξτε τη τεχνική έγχυσης με χρήση κάνουλας. Η κάνουλα δεν είναι αιχμηρή και μειώνει τις επιπλοκές π.χ. τους μώλωπες.

 

  1. Απολέπιση: H ξηροδερμία του χειμώνα σε συνδυασμό με τη χρήση μακιγιάζ δημιουργούν μια στιβάδα ρίπων και νεκρών κυττάρων. Είναι σημαντικό να ανανεωθούν τα ανώτερα στρώματα της κεράτινης στοιβάδας της επιδερμίδας με μια διαδικασία απολέπισης. Η απολέπιση στο δερματολογικό ιατρείο γίνεται με μηχανικό τρόπο (μηχανική απολέπιση) χάρη στην υδρο – δερμοαπόξεση ή την απόξεση διαμαντιών. Η μηχανική απολέπιση συνδυάζεται σε 1 συνεδρία με χημική απολέπιση, τα γνωστά σε όλους πίλινγκ.

Tips: Επιλέξτε πίλινγκ νέας γενιάς νανοτεχνολογίας. Τα νέα αυτά υλικά επιτρέπουν με ασφάλεια να μειωθεί το Ph της επιδερμίδας χωρίς έντονους ερεθισμούς. Το ήπιο ερύθημα υποχωρεί σχεδόν άμεσα. Η χρήση αντηλιακού μετά τη θεραπεία είναι ενδεδειγμένη. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.

  1. Αντιοξείδωση: Η έκθεση στις ακτίνες του ηλίου και στην ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα τη φωτογήρανση της επιδερμίδας. Γι’ αυτό, συστήνεται ο  αντιοξειδωτικός ορός στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης, ιδίως στις ηλικίες άνω των 30 ετών. Οροί πλούσιοι σε ασκορβικό οξύ  (βιταμίνη C), ρεσβερετρόλη, φερουλικό οξύ, φλορετίνη, DMAE επιδιορθώνουν τη φωτογήρανση. Η συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες διαφοροποιείται στα καλλυντικά προϊόντα και καθορίζει την ποιότητά τους. Ο Δερματολόγος σας, ως ο ειδικός της υγείας της επιδερμίδας, γνωρίζει να σας προτείνει το κατάλληλο για εσάς προϊόν. Αντιοξειδωτικές θεραπείες που γίνονται στο δερματολογικό ιατρείο είναι: η μεσοθεραπεία με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ολιγοπεπτίδια, η Φωτοδυναμική Θεραπεία με στοχευμένη δράση κατά της ακμή ή της φωτογήρανσης.

Τips: Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες άνω των 50 ετών συχνά εμφανίζουν επίμονες κηλίδες με απολέπιση κατά περιόδους, τις λεγόμενες ακτινικές υπερκερατώσεις, βλάβες μη καρκινικές που ωστόσο θέλουν παρακολούθηση και αντιμετώπιση. Η κλασική μέθοδος μέχρι τώρα ήταν η κρυοπηξία με χρήση υγρού αζώτου από τον δερματολόγο μας. Η νεότερη και πιο επιστημονικά έξυπνη θεραπεία της Φωτοδυναμικής Θεραπείας επιτρέπει σε 1 εφαρμογή τη βελτίωση της υφής της επιδερμίδας στο πρόσωπο, στο ντεκολτέ και όπου αλλού υπάρχουν οι κηλίδες γήρανσης. Η προσωπική μου εμπειρία στη θεραπεία της Φωτοδυναμικής Θεραπείας άρχισε το 2007 στα νοσοκομεία της Σουηδίας και έκτοτε τη χρησιμοποιώ σε εβδομαδιαία βάση. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Η αποθεραπεία είναι με ένα έντονο ερύθημα 2-3 ημερών και ήπια απολέπιση. Το δέρμα σε διάστημα μιας εβδομάδας, δείχνει υγιέστερο, πιο λαμπερό και καθαρό.

 

  1. Φωτοπροστασία: Την αντηλιακή κρέμα τη φοράμε όλο τον χρόνο στη χώρα μας. Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει την έκκριση μελανίνης και έτσι το δέρμα μας είναι πιο ευπαθές σε πανάδες και δυσχρωμίες. Τα νέας γενιάς αντηλιακά παρέχουν προστασία από το μπλε φως, σημαντικό για επιδερμίδες με δυσχρωμίες. Τα περισσότερα αντηλιακά είναι από τη φύση τους λιπαρά στη σύσταση. Επιλέξτε αντηλιακό σε λεπτή υφή (fluid, gel, mist) και χωρίς άρωμα, εάν έχετε λιπαρή επιδερμίδα με τάση για δυσχρωμίες. Καλό είναι να μην  αυξάνετε τη λιπαρότητα της επιδερμίδας, πριν βγείτε στον ήλιο με ενισχυμένη ενυδατική κρέμα. Θεραπείες δυσχρωμιών  που γίνονται στο σύγχρονο δερματολογικό ιατρείο περιλαμβάνουν: τη χρήση των LASER για αφαίρεση πανάδων, τα λευκαντικά πίλινγκ νέας γενιάς, τις μεσοθεραπείες λεύκανσης, τις εγχύσεις βουτυλικής τοξίνης (Botox, Dysport).

 

Tips: Η βουτυλική τοξίνη στις κλινικές μελέτες έχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη βελτίωση της υφής τις επιδερμίδας, ιδίως όταν γίνεται συστηματικά και με σεβασμό στην ανατομία του προσώπου. Η μειωμένη εφίδρωση στο μέτωπο λόγω της ενέσιμης θεραπείας με βουτυλική τοξίνη (Botox, Dysport) μειώνει την ακμή, τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και τους πόρους στις περιοχές εφαρμογής. Οι ενέσιμες θεραπείες βουτυλικής τοξίνης (Botox, Dysport) γίνονται νόμιμα από τους ειδικούς γιατρούς Δερματολόγους ή Πλαστικούς Χειρουργούς στα αδειοδοτημένα ιατρεία τους.