Εγκαύματα από κροτίδες: το Πάσχα έχει και τα παρατράγουδά του

24 Απριλίου 2022 07:30

Τα εγκαύματα από κροτίδες και άλλα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν το Πάσχα, μπορεί να είναι από ελαφριά έως πολύ σοβαρά. Όμως  μπορούν να μας καταστρέψουν την διάθεση. Αλλά στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να μας στείλουν στα επείγοντα ενός νοσοκομείου.

Εγκαύματα από κροτίδες: το Πάσχα έχει και τα παρατράγουδά του για την υγεία μας.

Δείτε πως μπορείτε να τα αποφύγετε, αλλά και πως να τα αντιμετωπίσετε εάν τελικά συμβούν

Προσοχή στα εγκαύματα!
Ιδιαίτερη προσοχή να δείξετε όταν χειρίζεστε πυρωμένες σούβλες. Προσοχή στα κεριά μέσα κι έξω από την εκκλησία, προσοχή στα βεγγαλικά, στα βαρελότα και τις κροτίδες…

Τι είναι, όμως, έγκαυμα;

Έγκαυμα θεωρείται η καταστροφή του δέρματος ή των υποκείμενων ιστών που μπορεί να προκληθεί από την επίδραση της θερμότητας. Τα εγκαύματα διαχωρίζονται με κριτήριο τη βαρύτητά τους, σε Α,Β και Γ βαθμού, με το Γ΄ να είναι το πιο βαρύ έγκαυμα.

Στην περίπτωση των εγκαυμάτων Γ” βαθμού απαιτείται οπωσδήποτε η αντιμετώπισή του σε νοσοκομείο. Ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορούμε και οι ίδιοι να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες στον άνθρωπο που έχει υποστεί έγκαυμα. Ή να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός φαρμακοποιού. Ακόμα πρέπει να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να γίνει η μεταφορά στο νοσοκομείο.

Πως αντιμετωπίζουμε όμως ένα έγκαυμα;

Άφθονο Νερό

Πρώτη μας κίνηση είναι να ρίξουμε άφθονο κρύο νερό στην πάσχουσα επιφάνεια του δέρματος. Τουλάχιστον για 10 με 20 λεπτά.

Στη συνέχεια  αν ο άνθρωπος που έχει υποστεί έγκαυμα υποφέρει από έντονο πόνο. Επίσης μπορούμε να του χορηγήσουμε ένα αναλγητικό. Και καλό θα είναι να έχουμε πάντα στο φαρμακείο μας και μια κορτιζονούχα αλοιφή.

Όχι γάζες

Δεν πρέπει να καλύπτουμε το δέρμα που έχει υποστεί έγκαυμα με γάζες. Αλλά να αφήνουμε τις πληγές ανοιχτές και να βάζουμε από πάνω μόνο αντισηπτικά, κάθε 4 με 6 ώρες.

Αν το έγκαυμα είναι βαρύτερο, δεν θα πρέπει να επιμείνουμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Αλλά να απευθυνθούμε σε κάποιο νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή άλλη Δομή που μπορεί να προσφέρει επείγουσα περίθαλψη.

Προσοχή στα κεριά!

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας εφιστά την προσοχή:

  • – Προσοχή στα μαλλιά και τα ρούχα των άλλων ανθρώπων σε συνωστισμούς σε εκκλησίες ή στα προαύλια αυτών,
  • – Επιτήρηση των μικρών παιδιών που κρατούν αναμμένα κεριά και λαμπάδες,
  • – Τα αναμμένα κεριά μέσα στο σπίτι να είναι καλά στερεωμένα και μέσα σε βάση πλατιά που δεν καίγεται.
  • – Δεν αφήνουμε κεριά αναμμένα, μέσα στο σπίτι, όταν η οικογένεια κοιμάται ή λείπει.

Liberal