Είναι μερικοί από τους πλουσιότερους γκουρού της παγκόσμιας τεχνολογίας, των πωλήσεων, των τεχνών και του πολιτισμού κι έχουν ένα κοινό: μένουν όλοι στην Ελλάδα!

Δημοσιεύθηκε: 10 Φεβρουαρίου 2021 21:15
Είναι μερικοί από τους πλουσιότερους γκουρού της παγκόσμιας τεχνολογίας, των πωλήσεων, των τεχνών και του πολιτισμού κι έχουν ένα κοινό: μένουν όλοι στην Ελλάδα!

Ψηφιακοί νομάδες ή μετανάστες της πανδημίας; Όπως και να τους χαρακτηρίσει κανείς, πληθαίνουν εκείνοι που επιλέγουν την Ελλάδα εν μέσω κορωνοϊού και τηλεργασίας Σε αυτούς περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας τεχνολογίας, του επιχειρείν και της ψυχαγωγίας.

nomades-main

ΠΑΞΟΙ – ΚΑΛΤΣΟΝΗΣΙ: Tζον Ελκαν, μέλος της οικογένειας Ανιέλι

Οι εικόνες από τα μοναδικά τοπία της, την πλούσια Ιστορία της, το φαγητό και τη φιλοξενία της προβάλλονται συχνά. Ως εκ τούτου, άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη αποζητούν ένα κομμάτι της.

Η πανδημία έφερε πολλά δεινά σε ολάκερο τον πλανήτη, αλλά καθιέρωσε και μια νέα κοινωνική ομάδα. Σε αυτή ανήκουν όσοι χάρη στην τηλεργασία έχουν την πολυτέλεια να παραμένουν παραγωγικοί, μακριά από τους περιορισμούς ενός γραφείου. Πολλά κορυφαία στελέχη και επιχειρηματίες τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google, η Microsoft, η Amazon και η Pfizer, μετακόμισαν στην Ελλάδα στα μέσα του 2020, ακολουθώντας τα χνάρια και άλλων ψηφιακών νομάδων.

 

f4

ΠΑΤΜΟΣ: Νίκολας Νεγρεπόντε, γκουρού της πληροφορικής

F5_burman_1000x-1

ΠΑΤΜΟΣ: Γκουράβ Μπέρμαν, ιδιοκτήτης της Dabur India Ltd

Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Dell Technologies, ο Τζον Ροσέ, επικεφαλής του τεχνολογικού τμήματος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μετακομίσει στη χώρα μας. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τις πρόσφατες δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα προκειμένου να προσελκύσει ξένους εργαζομένους και εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Πράγματι, τα δίκτυα 4G λειτουργούν ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ προχωράει και η διαδικασία των οπτικών ινών και των δικτύων 5G σε μεγάλες ελληνικές πόλεις. Τα φορολογικά κίνητρα αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για εκείνους που φλερτάρουν με την ιδέα να αλλάξουν μόνιμη κατοικία. Ενδεικτικό είναι ότι πριν από την πανδημία το 20% των εργαζομένων της συγκεκριμένης εταιρείας εργαζόταν από απομακρυσμένες τοποθεσίες. Πλέον το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευτεί στο 50%.

Ο όρος «ψηφιακός νομάς» δεν είναι κάτι νέο.

Χρονολογείται τουλάχιστον από το 1997, όταν το βιβλίο «Digital Nomad» υποστήριξε ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει στους ανθρώπους να εργάζονται από οποιοδήποτε μέρος, δημιουργώντας μια νέα πληθυσμιακή και εργασιακά παραγωγική ομάδα περιπλανώμενων. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν δεκαετίες, αλλά και μια φονική πανδημία για να υλοποιηθεί το όραμα.

Ο Ολλανδός Σιντ Σιμπράτζι δημιούργησε μια επιχείρηση προγραμματιστών αξίας σχεδόν 3 δισ. δολαρίων χωρίς να κατέχει ποτέ κάποια μόνιμη έδρα για τον ίδιο και τους συνεργάτες τους. Τους τελευταίους μήνες έχει βρει καταφύγιο σε ένα πολυτελές σπίτι στην Πελοπόννησο. Εκεί έχει περάσει τους δύσκολους μήνες της καραντίνας και η διάσημη Γερμανίδα σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες σταρ της όπερας με εμφανίσεις σε Νυρεμβέργη, Βιέννη, Βερολίνο, Σάλτσμπουργκ, Μόναχο, Λονδίνο, Γενεύη και Μόντε Κάρλο.

f6

ΑΘΗΝΑ Ερικ Σμιντ, τέως επικεφαλής της Google

Τους Παξούς, ή αλλιώς τον Βενιαμίν του Ιονίου, διάλεξε η οικογένεια Ανιέλι, με τον εγγονό του μεγιστάνα Τζον Ελκαν να μένει συχνά εκεί. Ενα μικρό νησάκι, το Καλτσονήσι, μετατράπηκε, εκτός από θερινή κατοικία των μελών της δυναστείας, και σε χειμερινό καταφύγιο εν μέσω καραντίνας. Από εκεί διοικούν τις εταιρείες τους, στις οποίες ανήκουν η Ferrari, η Fiat, η Chrysler καθώς και η ποδοσφαιρική ομάδα Γιουβέντους.

Η ιδιωτική κατοικία τους δεσπόζει σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού. Κοντά στην παραλία Μογγονήσι, όπου η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο διά θαλάσσης.

Η Πάτμος είναι εδώ και χρόνια τόπος φιλοξενίας των απανταχού διασήμων.

Παρότι βρίσκεται μακριά από την Αθήνα, στα βόρεια του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, δεν διαθέτει αεροδρόμιο, ούτε έχει εύκολη πρόσβαση. Έχει επιλεγεί ως ημιμόνιμη κατοικία του γκουρού της πληροφορικής Νίκολας Νεγρεπόντε, πολύ προτού η πανδημία πλήξει την ανθρωπότητα.

Γιος του εφοπλιστή Δημήτριου Νεγρεπόντη, αδελφός του Τζον Νεγρεπόντε, τέως αναπληρωτή υπουργού Eσωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για όλες τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, του Μάικλ Νεγρεπόντε, βραβευμένου με Emmy σκηνοθέτη, και του Τζορτζ Νεγροπόντε, ζωγράφου, ο Νίκολας ξεχώρισε για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και την επιτυχημένη πορεία του στον κλάδο της Πληροφορικής.

Αυτός ήταν που εγκατέστησε σύστημα ασύρματου δικτύου σε ολόκληρο το νησί, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να περιηγούνται στο Διαδίκτυο δωρεάν. Εχει, μάλιστα, ανακηρυχθεί από τον Δήμο Πάτμου επίτιμος δημότης.

f2

ΜΑΝΗ: Μάρλις Πέτερσεν, σταρ της όπερας

Ο 48χρονος Γκουράβ Μπέρμαν είναι η νέα προσθήκη του νησιού. Η πανδημία οδήγησε αυτόν και την οικογένειά του να βρουν καταφύγιο στο Νησί της Αποκάλυψης. Από εκεί διευθύνει την επιχείρησή του Dabur India Ltd, η οποία αξίζει 1,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών της Ινδίας. Την ίδρυσε ο προπάππους του το 1884.

Η οικογενειακή επιχείρηση αξίζει περίπου 9,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ο επιχειρηματικός του κολοσσός συνεχίζει να ανθεί, ενώ αυτός απολαμβάνει ήρεμες οικογενειακές στιγμές σε έναν ειδυλλιακό τόπο. Εκτός από περιπάτους, διαβάζει μανιωδώς βιογραφίες και βιβλία που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις.

Ενα ζευγάρι τόσο στη ζωή όσο και στη δουλειά επέλεξε την εγκατάστασή του στην Αθήνα, μετά την παραμονή του στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Ο Δανός Λαρς Ράσμουσεν και η ελληνικής καταγωγής Ελομίδα Βισβίκη διαπρέπουν στον χώρο της τεχνολογίας. Ανέπτυξαν την πρώτη εφαρμογή χαρτών στον κόσμο. Η εταιρεία τους αγοράστηκε από την Google και η εφαρμογή τους έγινε μία από τις πιο γνωστές και πιο χρησιμοποιημένες εφαρμογές στον κόσμο: τους Χάρτες Google.

 

Συνοδευόμενοι από συνεργάτες επέλεξαν ως μόνιμη βάση τους την ελληνική πρωτεύουσα και τον μεσογειακό ήλιο που τη φωτίζει.

Πολλά είναι και τα στελέχη της Google που διέσχισαν τον Ατλαντικό. Η εταιρεία έχει παρατείνει και επισήμως την τηλεργασία μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Tο Twitter την περασμένη άνοιξη ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοί της θα εργάζονται αν το επιθυμούν από το σπίτι τους ή απ’ όπου αλλού επιθυμούν «για πάντα». Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι από τις κυρίαρχες επιλογές πολλών εργαζομένων.

Η Ελλάδα έχει εμπνεύσει πολλές παγκοσμίου κλάσης διασημότητες πολύ πριν από την πανδημία και τους περιορισμούς της. Εξήντα χρόνια πριν από την έλευση του κορωνοϊού, ο 25χρονος τότε Λέοναρντ Κόεν ερωτευόταν την Υδρα. Τον μύησαν στα μυστικά του νησιού οι γνωστοί δημοσιογράφοι της εποχής Τζορτζ Τζόνστον και Τσάρμιαν Κλιφτ, οι οποίοι είχαν μετακομίσει μία δεκαετία νωρίτερα εκεί εγκαταλείποντας την Αυστραλία. Η Υδρα τούς ενέπνευσε, καθώς κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εκεί συνέγραψαν 14 βιβλία.

f7_rasmoyunsen---visviki_gevma2-4

ΑΘΗΝΑ:  Ελομίδα Βισβίκη – Λαρς Ράσμουσεν, δημιουργοί της εφαρμογής για τους Χάρτες Google 

Η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ δεν έχει κρύψει την αγάπη της για την Ελλάδα, αλλά και την ασφάλεια που θα ένιωθε αν βρισκόταν εδώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Καταφύγιό της είναι ένα εντυπωσιακό σπίτι σε μια όμορφη περιοχή λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Πλάκα και την Ελούντα της Κρήτης. «Ακόμη κι όταν δεν μπορούμε να έρθουμε, το ονειρευόμαστε!» είχε πει για το αγαπημένο της νησί.

 

Ο τέως επικεφαλής της Google Ερικ Σμιντ δεν μένει στο ίδιο μέρος για πολύ καιρό.

Εχει αποκαλέσει σπίτι του τη Λιβύη, το Πακιστάν και τη Βιρμανία, ενώ λέγεται ότι αυτό τον καιρό βρίσκεται στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να περάσει τους δύσκολους μήνες της πανδημίας. Εξάλλου, αυτός και η οικογένειά του έχουν αναπτύξει δεσμούς με τον Ελληνισμό, καθώς επιχειρεί να γίνει πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτης Γιάννης Χρυσομάλλης που είναι παγκοσμίως γνωστός με το όνομα Yanni, αν και ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, δεν ξεχνά ποτέ τις ελληνικές του ρίζες και την οικογένειά του στην Ελλάδα. Με την πρώτη ευκαιρία επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ακρογιάλι της Καλαμάτας, όπου έχει καταφύγει και εν μέσω καραντίνας.

Εκεί του αρέσει να περνάει χρόνο με φίλους και φυσικά με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Απ’ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, ισχύει η φράση που συχνά αποδίδεται στον Κοέν, αλλά μάλλον ανήκει σε άλλον – τον ποιητή Κένεθ Κοχ, ο οποίος επίσης έζησε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970: «Αν έχεις ζήσει κάποτε στην Ελλάδα, δεν μπορείς μετά να ζήσεις πουθενά αλλού».

Όπως και να το δεις… είναι INNOSTAT