Ειρήνη Παπά: Το Σάββατο στο Χιλιομόδι Κορινθίας το τελευταίο αντίο

Συντάκτης: Newsroom

15 Σεπτεμβρίου 2022 17:29

Ειρήνη Παπά: Το Σάββατο στο Χιλιομόδι Κορινθίας το τελευταίο αντίο

Η Ειρήνη Παπά έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 96, σκορπίζοντας θλίψη σε όλο τον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο.

Η κηδεία της θα γίνει στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, σε ένα χωριό έξω από την Κόρινθο, το Χιλιομόδι.

Όπως επιβεβαίωσε στο protothema.gr ο ανιψιός της και γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό ναό του Χιλιομοδίου ενώ η σορός της τα ταφεί στο κοιμητήριο του χωριού, δίπλα στους αγαπημένους της γονείς από τους οποίους διδάχθηκε στις αρχές και τις αξίες που την συνόδευαν σε όλη της τη ζωή.

Η οικογένειά της παρακαλεί αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν στο ίδρυμα «Θεοτόκος» για την στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες ή στο Σπίτι του Ηθοποιού.

Ειρήνη Παππά: Ο έρωτας με τον Μάρλον Μπράντο

Ειρήνη Παππά: Ο έρωτας με τον Μάρλον Μπράντο

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Παππά. Η σπουδαία ηθοποιός η οποία έδινε σπάνια συνεντεύξεις, το 1954 είχε γνωρίσει τον Μάρλον Μπράντο σε μια καρμική συνάντηση, αφού το 1999 βρέθηκαν ξανά, μετά από έναν μεγάλο έρωτα!

Η Ειρήνη Παππά το 1954 ταξίδεψε στη Ρώμη όπου και έκανε τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο. Εκείνη την περίοδο ο Μάρλον Μπράντο ήταν 30 ετών και περιζήτητος από τους σκηνοθέτες και ανθρώπους του Χόλιγουντ.

Ο δημοφιλής ηθοποιός στην πρώτη συνάντηση με την Ειρήνη Παππά είχε γοητευτεί, τόσο από την εμφάνισή της, όσο και τις ικανότητές της στην υποκριτική.

Η γνωριμία τους εξελίχθηκε γρήγορα σε μια παθιασμένη σχέση την οποία αρχικά κατάφεραν να προστατέψουν από τους δημοσιογράφους. Η σχέση τους ολοκληρώθηκε με την Ειρήνη Παππά και τον Μάρλον Μπράντο να βρίσκονται σε επικοινωνία για αρκετά χρόνια.

Το 1999 ο αμερικανός ηθοποιός βρέθηκε στην Ελλάδα, όπου και συνάντησε μετά από χρόνια την Ειρήνη Παππά.

«Δεν ερωτεύτηκα έκτοτε άλλον άντρα, όπως ερωτεύτηκα τον Μάρλον». «Πάνω και πέρα από όλα με είχε συγκινήσει πως ήταν ακόμα υπέροχος ο τρόπος που σκέφτοταν», «δεν ήταν πραγματικό μυστικό, αλλά κάτι πολύ προσωπικό μας», ήταν μερικές από τις δηλώσεις που είχε κάνει η Ειρήνη Παπά για τον Μάρλο Μπράντο.

Ειρήνη Παππά: Έπεσε η αυλαία για τη σπουδαία ηθοποιό

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί η ηθοποιός Ειρήνη Παππά σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη τις ερμηνείες της.

Λιτή, αρχαϊκή, δωρική μορφή, σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς, διάσημη εκπρόσωπος του μεσογειακού πολιτισμού στο εξωτερικό, χαρισματική και δυναμική γυναίκα, η Ειρήνη Παπά έγινε διεθνώς γνωστή για τις υποκριτικές της ικανότητές και το πνεύμα της.

Στη σταδιοδρομία της, αναμετρήθηκε με σημαντικούς γυναικείους ρόλους του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενσαρκώνοντας πλήρως τη δύναμη τής αρχαίας τραγωδίας.

Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας ως Ειρήνη Λελέκου.

Η Ειρήνη Παππά ξεκίνησε από την ηλικία των 15 ετών ως ραδιοφωνική παραγωγός, τραγουδίστρια και χορεύτρια σε διάφορες εκδηλώσεις. Στο μεταξύ, παρακολουθούσε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, που τότε ονομαζόταν Εθνική Σχολή Κλασικού Θεάτρου με σπουδαίους δασκάλους όπως τους Γιώργο Γληνό, Νικόλαο Παρασκευά, Πέλο Κατσέλη και Δημήτρη Ροντήρη.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1948, στην επιθεώρηση των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Άνθρωποι… Άνθρωποι», στη Λυρική Σκηνή, με τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής.

Στην αυτοβιογραφία του ο Αλέκος Σακελλάριος, γράφει ότι την πρωτοείδε στο Σύνταγμα. Λόγω της εμφάνισής της, της ένδυσης και του περπατήματος της, έμοιαζε σαν «ζωντανή Καρυάτιδα».

Την παρουσίασε στον Φίνο και έπαιξε στην πρώτη της ταινία το 1948, που ήταν οι «Χαμένοι άγγελοι» του Νίκου Τσιφόρου.

Το 1951 έγινε γνωστή διεθνώς με την κοινωνική δραματική ταινία «Νεκρή Πολιτεία» της Φίνος Φιλμ, που προβλήθηκε, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, στο Φεστιβάλ των Καννών, του σκηνοθέτη Φρίξου Ηλιάδη και συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα (ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο) και διαδραματίζεται στον Μυστρά.

Τρεις από τις ταινίες στις οποίες η Ειρήνη Παππά πρωταγωνίστησε προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με τη γαλλόφωνη «Ζ» του Κώστα Γαβρά να το κατακτά, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στην μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η «Ηλέκτρα» και η «Ιφιγένεια».

Η Ειρήνη Παππά συμμετείχε σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ το 1967.

Το 1979 στο Ηρώδειο, όταν ήταν να παιχτεί το Αντώνιος και Κλεοπάτρα, βρέθηκε σε διαμάχη με τον Δημήτρη Χορν που είχε εκφραστεί απαξιωτικά εναντίον της.

Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός ζούσε τα τελευταία της χρόνια στο Χιλιομόδι Κορινθίας (το χωριό που μεγάλωσε), με προβλήματα υγείας λόγω της ασθένειας Αλσχάιμερ.