Έκδοση πιστοποιητικού νόσησης με Rapid Test από την επόμενη Τρίτη – Όλες οι λεπτομέρειες

27 Ιανουαρίου 2022 07:30

Ματίνα Παγώνη: «Οι μάσκες προς το παρόν θα παραμείνουν»

Σε «Γολγοθά» έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης για πολλούς εμβολιασμένους πολίτες. Ένα πρόβλημα πάντως που αναμένεται να έχει επιλυθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Έκδοση πιστοποιητικού νόσησης με Rapid Test από την επόμενη Τρίτη – Όλες οι λεπτομέρειες.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην ηλικιακή ομάδα 30-59. Οι οποίοι όντες εμβολιασμένοι νόσησαν από κορονοϊό κατά την διάρκεια των εορτών και ύστερα.

Και, την ίδια ώρα έχει λήξει ή οδεύει προς λήξη το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Αφού έχουν περάσει 7 μήνες από την την δεύτερη δόση.

Στην ουσία η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών δεν «πρόλαβε» να κάνει την τρίτη δόση. Λόγω της νόσησης και την στιγμή αυτή εμφανίζονται ως ανεμβολίαστοι αφού έχοντας στα χέρια τους θετικό rapid test και όχι PCR. Αδυνατούσαν να εκδώσουν το πιστοποιητικό νόσησης. Αυτό άλλαξε με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών. Η οποία όριζε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης με θετικό rapid test εντός 14 ημερών από τη νόσηση.

Σήμερα, σχεδόν 10 μέρες, όμως, μετά, πολλοί από αυτούς δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν το πιστοποιητικό νόσησης. Καθώς η σχετική πλατφόρμα δεν κάνει αποδεκτό το rapid test, το οποίο έχει εκδοθεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν. Το ζήτημα πρόκειται να επιλυθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανόν έως την Τρίτη.

Το πρόβλημα μέχρι στιγμής, το οποίο προκάλεσε και την καθυστέρηση, εντοπιζόταν στο ότι τα σχετικά συστήματα στο gov.gr είχαν παραμετροποιηθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης έναν μήνα μετά την έκδοση θετικού PCR. Πλέον στους παράγοντες που προστίθενται είναι το να εντοπίζει το σύστημα ότι ο αιτών είναι εμβολιασμένος, αλλά και το να γίνεται δεκτό το rapid test.

Ως πλήρως εμβολιασμένοι ορίζονται κατά την ΚΥΑ:

Όσοι έλαβαν προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τη δεύτερη δόση με τα διδοσικά εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson.

Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους με COVID-19.

Από την 1 Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προτού παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Η έκδοση πιστοποιητικού με rapid test δεν κατέστη δυνατή για εμβολιασμένους που νόσησαν με κορονοϊό. Αλλά τα βρήκαν «σκούρα» στην πλατφόρμα για τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου COVID-19. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε πως εντός 48 ωρών θα έχουν επιλυθεί τα όποια προβλήματα. Καθώς θα παραμετροποιηθεί το σύνολο των στοιχείων από τις πλατφόρμες που ελέγχει ώστε να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις.

ygeiamou